Κυριακή, Απριλίου 01, 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαμε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού “Αράκλι” για την κρίση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής την Τετάρτη 28 Μαρτίου.

Η τοποθέτηση του πανεπιστημιακού Θεόδωρου Λιανού υπέρ της αναγκαιότητας του Μνημονίου εξαγρίωσε κάποιους από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση με κάποιους απ αυτούς να επιτίθενται λεκτικά στον ομιλητή. Την ίδια στιγμή η παρουσία στο πάνελ του γνωστού εργατολόγου και πολέμιου του μνημονίου Αλέξη Μητρόπουλου με τον γνωστό πληθωρικό του λόγο κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον του κοινό μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης. Στο πάνελ επρόκειτο να βρίσκεται και ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος όμως λόγω εκτάκτου προσωπικού προβλήματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης.

Την συζήτηση άνοιξε η Πρόεδρος του “Αράκλι” , κα Μαίρη Σπυροπούλου, που καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ έναν σύντομο πρόλογο έκανε ο Γραμματέας του Ομίλου, κ. Ηλίας Ηλιόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (που έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα), ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης κ.κ. Μαριάννα Ζούρου και Δημήτρης Τσεκούρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Κώστας Μήνας και οι πρώην Σύμβουλοι κ.κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου, Μαρία Παντερή και Χρήστος Τσουλουχάς.

“Το μνημόνιο μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία” O κ. Λιανός εξήγησε στο ακροατήριο για ποιο λόγο έφτασε η χώρα στην οικονομική επιτήρηση το 2009. Όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο “φαινομενικής ευημερίας” πίσω από την οποία όμως κρυβόταν μια δυσάρεστη αλήθεια. Έτσι λοιπόν είχαμε τις τράπεζες να μοιράζουν αφειδώς δάνεια στους πολίτες για κάθε δυνατό λόγο (διακοπές, γάμο κλπ), κάτι που βέβαια δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ' απείρον. Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, αναπτύχθηκε ένα τεράστιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος και είναι χαρακτηριστικό πως φτάσαμε ένας στους πέντε εργαζόμενους της χώρας να ζει από το δημόσιο! Επίσης, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξανόταν συνεχώς οι εισαγωγές μας είχαν φτάσει να είναι διπλάσιες. 

Ο κ. Λιανός πρόσθεσε ακόμα πως η ευημερία οδήγησε το νεοεισερχόμενο εργατικό δυναμικό σε παρασιτικά επαγγέλματα αφήνοντας απ' έξω επαγγέλματα παραγωγικά και παρατήρησε πως η χώρας δεν γίνεται να εισάγει τα πάντα. “Όταν λοιπόν οι δανειστές μας κατάλαβαν ότι αυτή η χώρα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της φτάσαμε στην χρεωκοπία” τόνισε ο κ. Λιανός. Σχετικά με τις ευθύνες για αυτήν την κατάσταση ο καθηγητής υποστήριξε πως όλοι φάγαμε άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αλλά δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι”. Για τον ίδιο οι δύο ομάδες που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος τη ευθύνης για την κατάντια της χώρας είναι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές.
Περνώντας στη λύση του προβλήματος ο κ. Λιανός είπε πως το κράτος πρέπει να μικρύνει και οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να γίνει μια “κοινωνική συμφωνία”, όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Και το Μνημόνια, όπως πρόσθεσε, αναγκάζουν τη χώρα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και γι αυτό άλλωστε ο ίδιος διευκρίνισε πως υποστηρίζει την εφαρμογή τους. “Είναι μια ευκαιρία κάτω από την πίεση της Ε.Ε. Να αλλάξουν κάποια πράγματα...η ανάπτυξη θα έρθει με σταθεροποίηση της οικονομίας και το Μνημόνιο δίνει αυτή τη δυνατότητα” είπε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς μέλη του ακροατηρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα λεγόμενα του, αναγκάζοντας τον κ, Ηλιόπουλο να παρέμβει για να κατευνάσει τα πνεύματα.

“Να μας φέρουν άλλη ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις” Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τον κ. Λιανό ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητρόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε το Μνημόνιο “ως ένα καταστροφικό σχέδιο για το οποίο κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσσουν”. “Πάνω στη σύνθλιψη μισθών και συντάξεων έχουν βαλθεί να κάνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας...θα φτάσουν μετά από 2-3 χρόνια να εμφανίζουν πλεονάσματα πάνω στην εξαθλίωση του λαού” κατήγγειλε ο εργατολόγος και κάλεσε κυβερνώντες και τρόικα να φέρουν μια άλλη ανάπτυξη που να διατηρεί σε ανθρώπινο επίπεδο τους μισθούς. Η ευθύνη σύμφωνα με τον ίδιο ανήκει αποκλειστικά σε όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και οι οποίοι όπως παρατήρησε ζητούν και πάλι τη ψήφο του λαού στις εκλογές.

“Δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία αυτοί που χρεοκόπησαν έναν λαό να θέλουν να τον σώσουν” ήταν το σχόλιο του.
Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα κατά του μνημονίου με την ψήφο τους προκειμένου να αναδειχτεί ένας διαφορετικός πολιτικό συσχετισμός “με ανθρώπους που πατριωτικά μπορούν να επιβάλλουν άλλη λύση”.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε φορτισμένο κλίμα
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών έγιναν ερωτήσεις από μέλη του ακροατηρίου με το κλίμα να συνεχίσει να είναι φορτισμένο και χωρίς να λείπουν οι αντεγκλήσεις. Ο κ. Λιανός βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για τις τοποθετήσεις του. “Ήρθα να σας πως την αλήθεια για την οικονομία. Ο κ. Μητρόπουλος ήρθε για να βγάλει προεκλογικό λόγο” ήταν η απάντησή του ενώ στη συνέχεια τόνισε πως το πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις θα υπήρχε και χωρίς το μνημόνιο λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Λίγο αργότερα είπε πως εχθρό δεν πρέπει να θεωρούμε το μνημόνιο αλλά τον κακό μας εαυτό, κερδίζοντας χειροκροτήματα.
Ο κ. Μητρόπουλος, κλήθηκε από κάποιους πολίτες να ονομάσει κόμματα ή πολιτικούς που μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Ο ίδιος δεν έδωσε ονόματα αλλά από την πλευρά του απηύθυνε και πάλι κάλεσμα για να αλλαγή στα πολιτικά πράγματα ώστε να δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια άλλη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, προειδοποίησε τον κόσμο να είναι έτοιμος να δει να βγαίνουν σκάνδαλα πριν τις εκλογές προκειμένου να παραπλανηθεί ο κόσμος.

Από το www.xtypos.gr
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

10 σχόλια:

 1. Στο κείμενο του blog δεν αναφέρεται τι είπε ο Μητρόπουλος , αλλά μόνο τι είπε ο Λιανός. Ο Κος Λιανός δεν αναφέρει ποια προηγούμενα χρόνια, δεν αναφέρει τα κομματικά ρουσφέτια και την κατασπατάληση της διαχείρισης που έγινε που δεν συμμετείχαν οι πολίτες ( ίσως επειδή και αυτός ήταν στην Ολυμπιακή ), και μας λέει ότι το πρόβλημα ήταν τα δάνεια για διακοπές και γάμους που έδιναν οι τράπεζες ( με το αζημίωτο αφού οι τόκοι για τις κάρτες ήταν στα ύψη αντίθετα με όλη την Ευρώπη ). Δεν μοίραζαν οι τράπεζες λεφτά , τόκιζαν υπέρογκα και βέβαια ήταν βέβαιο ότι οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να τα πληρώσουν. Η πολιτεία γιατί το επέτρεψε δεν το εξήγησε ο Κος Λιανός. Το τεράστιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος δεν αναφέρεται πώς αναπτύχθηκε ( προφανώς δια μαγείας ). Όσοι μίλαγαν για μικρό κράτος ήταν κόντρα στους «σοσιαλιστές» για χρόνια μεταξύ των οποίων και ο Κος Λιανός ο οποίος επίσης ζει από το κράτος και είναι ένας στους πέντε εργαζομένους που λέει. Τα πανεπιστήμια που δουλεύει είναι αυτά που είναι , και γέμισαν παραρτήματα όπως παλιά τα στρατόπεδα σε κάθε πόλη ανάλογα με τις πιέσεις των πολιτευτών, και διόριζαν «καθηγητές’ από την πελατεία τους. Γι’ αυτό και τα δικά μας πανεπιστήμια κατατάσσονται στα τελευταία στον κόσμο, και δεν θέλουν καμιά αξιολόγηση. Την αξιολόγηση οι καθηγητάδες και οι πολιτευτάδες την θέλουν για τους άλλους . Και φυσικά το « έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξανόταν συνεχώς και οι εισαγωγές μας είχαν φτάσει να είναι διπλάσιες από τις εξαγωγές» αφού δεν έγινε καμιά ανάπτυξη και χάθηκε και αυτή που υπήρχε από τους άσχετους που διοικούσαν ( και από τα δύο κόμματα για να μην παρεξηγιόμαστε ) που το μόνο που έκαναν ήταν να διορίζουν με δανεικά για να τους ψηφίζουν και να συντηρούν τα πολιτικά τους φέουδα.
  «Περνώντας στη λύση του προβλήματος ο κ. Λιανός είπε πως το κράτος πρέπει να μικρύνει και οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να γίνει μια “κοινωνική συμφωνία”, όπως είπε χαρακτηριστικά». Δηλαδή αυτά που έλεγαν και λένε οι νεοφιλελεύθεροι λέει ο σοσιαλιστής Κος Λιανός όπως και οι άλλοι της παρέας τέως σοσιαλιστές. Η λύση βέβαια είναι ανάπτυξη , η οποία δεν γίνεται με αυτά που γίνονται ούτε με αυτά που λέει ο Κος Λιανός και τα μνημόνια. Έχει αποδειχθεί δύο χρόνια τώρα , παρά τα όσα λέγονται από αυτούς που προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο. Φυσικά και πρέπει να μικρύνει και να σταματήσει να χρησιμοποιείται το κράτος από την πολιτική, αλλά χρειάζονται και πολλά άλλα παράλληλα για να υπάρξει ανάπτυξη και δουλειές και να μην παρακαλάει κανείς για τα αυτονόητα . Όταν μάλιστα αυτούς που παρακαλάει συνήθως είναι οι ……..λιγότερο ικανοί και προσοντούχοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάτα το "διαβάστε περισσότερα" στο τέλος της ανάρτησης για να εμφανιστεί όλο το κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. βρεγμένη σανίδα1 Απριλίου 2012 - 6:29 μ.μ.

  Δεύτερη μεταγραφή σε δύο χρόνια ο Κώστας (Μήνας - δικηγόρος και επιχειρηματίας του καφέ και της πλατείας): από το Θεσμό (που ήτανε η σκιά του) στο συμπαθή Παντελή το 2010 και από το συμπαθή Παντελή στο Νίκο το 2012.
  Πρώτη μεταγραφή ο Χρήστος (Τσουλουχάς - μεγαλοεργολάβος).
  Ο Νίκος φορτσάρει με "νέα" πρόσωπα που θα έρθουνε να λύσουνε όλα τα προβλήματα που δημιουργήσανε αυτοί που διοικούνε μέχρι σήμερα, δηλαδή αυτοί οι ίδιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς 1 Απριλίου 2012 6:29 μ.μ.:

  Έχει και η προβοκάτσια και η βλακεία όρια: Σιγά μην πάρει ο Μπάμπαλος το Μήνα..

  Έλεος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο νεοφιλελεύθερος σήμερα Κος Λιανός τη δεκαετία του 1980 έγραψε ένα βιβλίο οικονομίας που του είχαν αναθέσει για τους μαθητές στα σχολεία μαρξιστικού περιεχομένου , επειδή πουλούσε τότε ο μαρξισμός και το μεγάλο κράτος που θέλει τώρα να το μικρύνει , και η Νέα Δημοκρατία φώναζε και αποσύρθηκε . Στην ίδια κατεύθυνση με Ανδρουλάκη, Δαμανάκη, κλπ. και «το όλον ΠΑΣΟΚ».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. βρεγμένη σανίδα2 Απριλίου 2012 - 9:37 π.μ.

  προς ανώνυμο 2 Απριλίου 2012 12:55 π.μ.

  Μάζευε, κι ας είν' και ρώγες! Έστω και από διαφορετικά σταφύλια...
  Άντε να ζητήσει και τη βοήθεια του Σπυρόπουλου που είναι και οινοποιός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Προς 2 Απριλίου 2012 9:37 π.μ.

  Δεν διαφωνώ με την παροιμία αλλά ρώγα από ρώγα διαφέρει...

  Ο Κ. Μήνας είναι καταδικασμένος να κλείσει την ένδοξη θητεία του στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου τον Ιούλιο του 2014 μαζί με την θητεία του δημάρχου Βλασσόπουλου...

  Όσο για τους οινοποιούς, ας τους χαίρονται αυτοί που τους φέρανε στο Ηράκλειο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βρε δεν πάτε όλοι στο διάολο…

  Αν νομίζει ο Νικολάκης ότι θα πάρει δημαρχεία με τον Χρηστακο… κοιμάται ύπνο βαθύύύύύύύύύύύύύύύύύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πετάει ο γάιδαρος; Αν πιστεύεις ότι είναι αητός, πετάει!...

  Πρώτη καταχώρηση: 02/04/2012
  Στάθης στον eniko


  Ναι, γίνεται!» - το άσπρο, μαύρο..!
  «Ναι, γίνεται!» - και ο λαγός στιφάδο..!
  «Ναι, γίνεται!» - αυτό είναι το προεκλογικό σύνθημα του Μπενίτο και
  «Ναι, γίνεται» - εξακολουθούν να μας δουλεύουν!
  Για αυτούς όλα είναι «επικοινωνιακά», για αυτούς τους πολιτικούς, τύπου Βενιζέλου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Ντόρας το παν είναι να μας εξαπατήσουν για μια ακόμα φορά!
  Γίνεται;
  «Ναι, γίνεται» απαντά ο επικοινωνιολόγος που πατρονάρει τον πολιτικό – μάλιστα, εν προκειμένω με τον πιο φτηνιάρικο τρόπο, απλώς μιμούμενος το προεκλογικό εκείνο σύνθημα του Ομπάμα «ναι, μπορούμε».
  Οι πολιτικοί αυτοί εξακολουθούν να μη μας παίρνουν στα σοβαρά.
  Πάνω απ’τα κεφάλια μας πλανώνται κίνδυνοι, απειλές και σπάθες του Δαμοκλή έτοιμες να κόψουν από Ιούνιο, ένα ακόμα 40% των πετσοκομένων ήδη μισθών. Ακούγονται «φήμες» (διάβαζε διαρροές που προλειαίνουν το έδαφος) για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και για άλλες Πληγές του Φαραώ που έρχονται καταπάνω μας.
  Αν ρωτήσει κανείς τον κ. Βενιζέλο για όλα αυτά, ή τον κ. Σαμαρά, ή την κυρία Μπακογιάννη, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε (και να μας ψηφίζετε) θα λάβει ως απάντηση.
  Όχι, οι άνθρωποι δεν έχουν βάλει μυαλό. Αντιμετωπίζουν τον λαό ως όχλο που μπορούν να εξαπατούν. Τους πολίτες ως πελάτες που μπορούν να εκμαυλίζουν. Και ως ραγιάδες που μπορούν να ληστεύουν.
  Όχι, δεν έχουν βάλει μυαλό – αν και, δεν είναι θέμα μυαλού, ούτε ηθικής. Είναι θέμα διατεταγμένης υπηρεσίας. Τόσα χρόνια
  oι πολιτικοί αυτοί και τα δύο κόμματα του συστήματος, είναι ταγμένοι στην υπηρεσίας της Διαπλοκής και για αυτό η Διαπλοκή τους προβάλει εκ νέου.
  Μάλιστα ως σωτήρες!
  Ποιους; Αυτούς που ξανάφεραν τους Γερμανούς!
  Όμως, δεν προσπαθούν μόνον να μας εξαπατήσουν τα ανδρείκελα της Τρόικας, προσπαθούν και να μας εκβιάσουν.
  Την «ακυβερνησία» επισείει εναντίον μας ως κίνδυνο ο κ. Σαμαράς, λες και δεν κυβερνά ήδη με σιδηρά πυγμή η Τρόικα, λες και δεν θα συνεχίσει να κυβερνά με ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα η εν λόγω Συμμορία των Τοκογλύφων, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι συντριπτικό για τα δύο κόμματα που την υπηρετούν. Που σκλάβωσαν
  την Ελλάδα σε ένα νέο ζυγό Οθωμανικού τύπου. Παρά ταύτα, ωσάν τίποτα να μην έχει αλλάξει,
  αυτά τα δύο κόμματα, συνεχίζουν αμετανόητα στα ίδια. Σαν να μη φθάσαμε έως εδώ και εξαιτίας της διαφθοράς, ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής προσπαθούν οι ξετσίπωτοι. Μόνον τη μάνα του ταξίτζη μάλιστα μυστακοφόρο δεν έχει προλάβει έως τώρα να διορίσει ο χερ Βορίδεν.
  Κάτι τέτοια προφανώς εννοεί ο Μπενίτο (και τα ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν) όταν λέει «αρχίζουμε». Εννοεί «συνεχίζουμε» στου κακού τη στράτα – της Διαφθοράς και στην πεπατημένη – της Διαπλοκής.
  Γίνεται;
  «Ναι, γίνεται!», αν τους ξαναψηφίσουμε, γίνεται. Υπερψηφίστε τους κι όχι μόνο το 40% των μισθών θα μας κόψουν τον Ιούνιο, όχι μόνον θα εκχωρήσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα στο τέλος θα διαμελίσουν, όπως προσπάθησαν να κάμουν στην Κύπρο με το Σχέδιο Ανάν – ή μήπως
  δεν γνώριζαν από τότε για τον φυσικό πλούτο του Μαρτυρικού Νησιού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Μηνας ειναι καμενο χαρτι οποιος τον παρει καιγεται!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή