ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ

Ζήτημα για την απασχόληση συμβούλων στην δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ΚΕΑΕΔΗΑ (πρώην ΔΕΤΕΗΑ) θέτει η δημοτική παράταξη “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, ο επικεφαλής της οποίας κ. Νίκος Μπάμπαλος έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. θα έχουμε ρεπορτάζ στο www.xtypos.gr από τη συζήτηση που έγινε εκεί) θέτοντας ερωτήματα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και καταγγέλοντας κατασπατάληση πόρων σε μια δύσκολη εποχή.
Λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση η παράταξη εξέδωσε και δελτίο τύπου για το θέμα στο οποίο αναφέρει τα εξής:

“Στις 7 Μαρτίου καταθέσαμε έγγραφο αίτημα περί χορήγησης εγγράφων προς την κα Πρόεδρο Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης Κ.Ε.Α.Ε.Δ.Η.Α., με την οποία ζητούσαμε τις Αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της επιχείρησης από την 1-1-2011 έως και την ημέρα εκείνη, που αφορούσαν σε συμβάσεις έργου, παροχής υπηρεσιών, καθώς και κάθε είδους πρόσληψης ή διορισμού προσωπικού (ενδεικτικά: πρόσληψης συμβούλων, με κάθε σχέση εργασίας κλπ), καθώς επίσης και αντίγραφα των συμβάσεων αυτών.

Μετά την πάροδο ενός περίπου μηνός από την αίτηση και την προφορική όχληση, εντέλει, λάβαμε απάντηση στις 3 Απριλίου , η οποία μας παρέπεμπε, για τις πληροφορίες που ζητούσαμε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μπαίνοντας λοιπόν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαπιστώσαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Την άνευ ημερομηνίας Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης (που λήφθηκε προφανώς το αργότερο ήδη από τον Οκτώβριο του 2011) περί σύναψης έργου με τον Ηλία Θεοδώρου του Γεωργίου (μετέπειτα προσληφθέντα ως Γ.Γ. του δήμου) « για το έργο της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα οργάνωσης (θέματα οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, καθηκοντολόγιο, διάθρωση προσωπικού). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται πέντε (5) μηνών, ήτοι από 01/11/2011 μέχρι και 31/12/2011 (δηλαδή δύο και όχι πέντε μήνες). Η αμοιβή του εργολάβου συνολικά ορίζεται εις το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ΕΥΡΩ.»

- Την από 6-12-2011 Απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης περί σύναψης συμβάσεως έργου της ΚΕΑΕΔΗΑ ΑΕ με τον Γεώργιο Τέντη, ως Σύμβουλο Οργάνωσης και Ανάπτυξης, με χρονική διάρκεια της συμβάσεως από 1.1.2012 έως 31.12.2012 και συνολική αμοιβή είκοσι δύο χιλιάδες πεντακόσια ΕΥΡΩ (22.500 ευρώ) (πλέον ΦΠΑ).

Αμφότερες οι ανωτέρω Αποφάσεις αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την 3-4-2012, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που λάβαμε σχεδόν επιτιμητικά την απάντηση που μας παρέπεμπε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μετά από αρκετούς μήνες από την λήψη τους, παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιβάλει την «αμελλητί» ανάρτηση όλων των αποφάσεων. 

Κατόπιν αυτών ανέκυψαν ορισμένα πολύ εύλογα ερωτήματα, τα οποία έθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του δήμου της 4-4-2012 ο επικεφαλής της παράταξης κ. Νίκος Μπάμπαλος:
Για ποιον λόγο η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανάρτηση των αποφάσεων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τι σκοπιμότητα αυτό εξυπηρετεί ;
Εκτός από τις Αποφάσεις Ανάθεσης έργου, έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις ; Αν όχι γιατί ; Αν ναι γιατί δεν αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ;

Ποια «θέματα οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, καθηκοντολόγιο και διάθρωση προσωπικού » καλείται να χειριστεί ο κ. Θεοδώρου – και κατ’ επέκταση και ο κ. Τέντης, του οποίου το αντικείμενο της σύμβασης είναι παρεμφερές - όταν είναι γνωστό ότι η ΚΕΑΕΔΗΑ έχει μόλις ένα 1 άτομο προσωπικό, το οποίο μάλιστα βρίσκεται προ του σταδίου της συνταξιοδότησης… ;
Η διάρκεια της σύμβασής του κ. Θεοδώρου ήταν τελικά για δύο ή για πέντε μήνες ;
Είναι δεοντολογικά ορθό να ανατίθεται, με απευθείας ανάθεση, έργο – αμφίβολης χρησιμότητας – στον αμέσως μετέπειτα (29-12-2011) τοποθετούμενο ως Γενικό Γραμματέα του Δήμου ;
Μήπως το γεγονός ότι ανατέθηκε από τον δήμο στην ως άνω επιχείρηση το πρόγραμμα jessica κατά την συνεδρίαση της 4-4-2012 του Δ.Σ. του δήμου – παρά την ρητή δέσμευση του ιδίου του Δημάρχου ότι δεν πρόκειται να ληφθεί Απόφαση και ότι απλά θα γίνει ενημέρωση – σχετίζεται με τα παραπάνω ;
Ποιος θα διαχειριστεί το ¨αναπτυξιακό πρόγραμμα Jessica¨; Ο ένας μόλις εργαζόμενος της ΚΕΑΕΔΗΑ, την ¨διάρθρωση¨ του οποίου ανέλαβε ο κ. Θεοδώρου ή μήπως ο Σύμβουλος Ανάπτυξης κ. Τέντης ; Με ποια διαδικασία; Μήπως πάλι με απευθείας αναθέσεις ;

Επ’ αυτών και πλείστων άλλων ερωτημάτων που τέθηκαν αλλά και που ευλόγως δημιουργούνται από τις παραπάνω αποφάσεις, ο κ. Δήμαρχος περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο κ. Θεοδώρου είναι ένας πολύ καλός συνεργάτης, εργάζεται σκληρά και τα αποτελέσματα της δουλειάς του θα φανούν σύντομα (απάντηση απολύτως άσχετη με τα τεθέντα ερωτήματα ! ).

Η Παράταξή μας καταγγέλλει τις παραπάνω πρακτικές της διοίκησης του δήμου, οι οποίες κατατείνουν στην δημιουργία άσκοπων εξόδων. Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε τα παραπάνω θέματα από κοντά και ότι θα διερευνήσουμε όλες τις πτυχές αυτών. Έχουμε ήδη εγγράφως ζητήσει από την κα Πρόεδρο της ΚΕΑΕΔΗΑ και αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας χορηγηθεί το αποτέλεσμα του «εκπονηθέντος έργου», το οποίο ανέλαβε ως εργολήπτης ο κ. Θεοδώρου, αναφορικά με τα « θέματα οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, καθηκοντολόγιο και διάθρωση προσωπικού » της ΚΕΑΕΔΗΑ του ενός εργαζομένου…

Σε εποχές τραγικά δύσκολες οικονομικά, όπου οι πολίτες καθημερινά δοκιμάζονται, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για κατασπατάληση πόρων, ή περιττές δαπάνες και μάλιστα σε «ημετέρους».
Τέλος απευθυνόμενοι προσωπικά στο κ. Βλασσόπουλο του λέμε:
"Δεν έχετε το δικαίωμα κύριε Δήμαρχε, όταν διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα, να μην απαντάτε στα ζητήματα που τίθενται. Επειδή λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο δεν πήραμε απάντηση σας ξαναθέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα, ευελπιστώντας να απαντηθούν αυτή την φορά”.

Από το www.xtypos.gr