ΑΚΥΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ύπαρξη κωλύματος διορισμού και ασυμβιβάστου στο πρόσωπο του κ. Ηλία Θεοδώρου για την θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εγείρεται μετά τις καταγγελίες που έκανε δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Η καταγγελία αφορά εμπλοκή του κ. Θεοδώρου με εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μονίμου ή μετακλητού υπαλλήλου του Δήμου. Την άμεση διερεύνηση του θέματος ζήτησε και ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στη ανωτέρω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος (με Απόφαση του οποίου ορίστηκε Γ.Γ. ο κ. Θεοδώρου) εξέφρασε την άγνοιά του για το γεγονός και δήλωσε πως θα γίνει έρευνα για το θέμα από το νομικό επιτελείο του Δήμου και όσες ενέργειες απαιτούνται.
Παρακάτω παραθέτουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” ενώ πρέπει να αναφέρουμε πως το ρεπορτάζ του www.xtypos.gr τρέχει και σε λίγο θα παραθέσουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία.
Επίσης, έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε πολλές φορές με τον κ. Θεοδώρου για να φιλοξενήσουμε τη θέση του για το θέμα, χωρίς να έχει γίνει αυτό ακόμα εφικτό. Είμαστε στη διάθεση του κ. Θεοδώρου για να παραθέσουμε τις απόψεις του. 

Ως σκοπός της εταιρείας αναφέρεται “η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού και η υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους”. Πηγαίνοντας στο τμήμα των διαχειριστών-εκπροσώπησης της εταιρείας βλέπουμε ότι η διαχείριση-εκπροσώπηση της εταιρείας έχει ανατεθεί στον κ. Ηλία Θεοδώρου που έχει και ποσοστο 33,3% της εταιρείας.


“Περιμένουμε τις ανάλογες πράξεις από τον Δήμαρχο”
Το δελτίο τύπου της παράταξης είναι το ακόλουθο: “Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο θέσαμε το θέμα της σύναψης συμβάσεων έργου της ΚΕΑΕΔΗΑ: α) με τον κ. Γεώργιο Τέντη, ως σύμβουλο ανάπτυξης και β) με τον κ. Ηλία Θεοδώρου (μετέπειτα προσληφθέντα ως Γενικό Γραμματέα του δήμου) για το έργο της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, καθηκοντολόγιο, διάθρωση προσωπικού της πιο πάνω δημοτικής επιχείρησης (για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία Τύπου). Επί των θεμάτων και επί των ερωτημάτων που έχουμε θέσει, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος, αντί απάντησης στο Δ.Σ., περιορίστηκε στο να πλέξει το εγκώμιο του κ. Ηλία Θεοδώρου, λέγοντας επί λέξει: «σε πολύ λίγο χρόνο θα δείτε τα αποτελέσματα της δουλείας του».

Στο δημοτικό συμβούλιο της 18-4-2012 θέσαμε υπόψιν του σώματος και κυρίως της δημοτικής αρχής, την ύπαρξη κωλύματος διορισμού και ασυμβιβάστου στο πρόσωπο του κ. Ηλία Θεοδώρου για την θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου. Συγκεκριμένα καταθέσαμε στα πρακτικά τρία ΦΕΚ από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Ηλίας Θεοδώρου τυγχάνει ο ένας εκ των δύο εταίρων και συνάμα διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, γεγονός το οποίο κατά νόμο είναι ασυμβίβαστο με την θέση του μονίμου ή μετακλητού υπαλλήλου δήμου. Προς τον σκοπό αυτό καταθέσαμε στα πρακτικά και Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία κρίνει – ομοφώνως - επί ομοίου θέματος, δηλαδή ότι ο Γενικός Γραμματέας δήμου δεν μπορεί να στελεχώνει ιδιωτική επιχείρηση.

Σημειώνουμε πως οι παραπάνω ιδιότητες δηλαδή του εταίρου και/ή διαχειριστή Ε.Π.Ε., από μόνες τους και χωρίς την συνδρομή άλλων προϋποθέσεων, συνιστούν κωλύματα διορισμού για την παραπάνω θέση.
Εκτός αυτού όμως, η ΕΠΕ στην οποία συμμετέχει ο κ. Θεοδώρου, έχει σκοπό και δραστηριότητες, κατά το καταστατικό της, παρεμφερείς και σχετιζόμενες άμεσα με τις αρμοδιότητες της θέσης του Γενικού Γραμματέα ενός δήμου.

Συγκεκριμένα, σκοπός της εταιρείας αυτής είναι η «παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού, Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α΄ και β΄ βαθμού) και η υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους ». Στα πλαίσια αυτά αναλαμβάνει δραστηριότητες όπως κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων, ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κ.α.ο..

Υφίσταται δηλαδή όχι μόνο νομικό αλλά και πολιτικό, δεοντολογικό και ηθικό κώλυμα διορισμού του παραπάνω προσώπου στην νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου.
Επί των θεμάτων αυτών που θέσαμε, λάβαμε από τον κ. Δήμαρχο την απάντηση ότι το θέμα «δεν το γνώριζε», ότι θα το μελετήσει και αναλόγως θα πράξει.
Κατόπιν αυτού, παρά το γεγονός ότι η επιλογή Γενικού Γραμματέα του δήμου συνιστά πράξη την πολιτική ευθύνη της οποίας φέρει αποκλειστικά και εξ αντικειμένου ο ίδιος ο Δήμαρχος, εμείς δηλώνουμε, καλοπίστως, πως δεχόμαστε καταρχήν ως ειλικρινή την απάντηση του κ. Δημάρχου περί άγνοιας επί του θέματος, έστω και αν όφειλε προ της απόφασης περί διορισμού του να έχει ο ίδιος ελέγξει την τυχόν ύπαρξη κωλύματος.

Τώρα όμως που η άγνοια διαλύθηκε και το σχετικό επιχείρημα δεν υπάρχει, αναμένουμε άμεσα, δηλαδή εντός των αμέσως επομένων ημερών, την συνολική τοποθέτηση και κυρίως τις ανάλογες πράξεις του κ. Δημάρχου τόσο επί αυτού του θέματος όσο και επί των παρεμφερών που έχουμε θέσει προηγουμένως σχετικά με τις δύο συμβάσεις της ΚΕΑΕΔΗΑ".

Από το www.xtypos.gr