ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ?

Το ζήτημα της αξιοποίησης του παλαιού κτηρίου που βρίσκεται στο Οικοδομικό Τετράγωνο Ο.Τ. 216, που περικλείεται από τις οδούς Πεύκων και Ελευθερίου Βενιζέλου τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής μέσα από μια ομολογουμένως ομιχλώδη εισήγηση που κατάφερε να μπερδέψει ακόμα και τους ίδιους τους εκπροσώπους της διοίκησης του Δήμου.
Ο Χ-τύπος έχει κάνει ρεπορτάζ στο παρελθόν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί μέσα και έξω από το κτήριο και τους κινδύνους που κρύβονται για τα παιδιά που παίζουν ανέμελα μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά στο όμορφο δημοτικό πάρκο.

Το εργαλείο ονόματι... Jessica
Το θέμα που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas-Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Πρόκειται για ένα σχετικά νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως σημείωσε στην εισήγησή του και ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής που έχει διαφορές από το ΕΣΠΑ και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα. Και η βασικότερη διαφορά έγκειται στο γεγονός πως παρέχεται στην ουσία ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους που θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί στο 70% μια επένδυση (ή αλλιώς έργο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης) μέσα από σύμπραξη με ιδιώτη που θα αποφέρει έσοδα στον φορέα που το υλοποιεί ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου και το δάνειο.

Καθώς λοιπόν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 έπρεπε να υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια για εκδήλωση ενδιαφέροντος ο Δήμος Ηρακλείου υπέβαλλε πρόταση για την ανάπλαση του κτηρίου του Ο.Τ. 216 και του περιβάλλοντος χώρου. Στη φάση της επίσημης έναρξης του προγράμματος θα πρέπει να συνταχθεί ένα Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης για την ανάπλαση του χώρου. Πέρα όμως από το Jessica, o κ. Βλαντής ανέφερε πως ο Δήμος θα κυνηγήσει και χρηματοδότηση από το κλασσικό ΕΣΠΑ. Σχετικά με τη χρήση του χώρου ο κ. Βλαντής είπε πως εξετάστηκαν διάφορες προτάσεις όπως το σχέδιο που παρουσίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή για πισίνα-αναψυκτήριο. Και όπως δήλωσε, η διοίκηση καταλήγει σε μια πρόταση για μετατροπή του κτηρίου σε πολιτιστικό πολύκεντρο και του περιβάλλοντος χώρου σε πισίνα με τη διευκρίνηση πως δεν θα θιγεί το πάρκο που ήδη υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του Οικοδομικού Τετραγώνου.

Ερωτήματα της αντιπολίτευσης και σύγχυση στη διοίκηση
Το μπέρδεμα ξεκίνησε με την εμπλοκή στο θέμα της Ανώνυμης εταιρείας του Δήμου ΚΕΑΕΔΗΑ καθώς ο κ. Βλαντής ανέφερε πως θα γίνει ανάθεση στην εταιρεία για να ψάξει το ζήτημα μέσω του jessica και την αντιπολίτευση να καταθέτει ερωτήματα. Πως θα γίνει η ανάθεση σε μια επιχείρηση που δεν διαθέτει προσωπικό αναρωτήθηκε ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης. Να συζητηθεί και να ξεκαθαριστεί πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο τι ακριβώς θα γίνει στο χώρο πριν γίνει η ανάθεση ζήτησε ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος που κάλεσε και αυτός τη διοίκηση να γνωστοποιήσει γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει και το δίνει στη ΔΕΤΕΗΑ. 

Την απορία της για το ακριβώς θα ανατεθεί στην εταιρεία εξέφρασε η Σύμβουλος του Δικτύου Πολιτών, η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, η οποία εξέφρασε και τη διαφωνία της με την κατεύθυνση του προγράμματος Jessica. Στην πλευρά της διοίκησης ήταν φανερό πως υπήρξε μια σύγχιση σχετικά με τι ακριβώς θα αποφασιζόταν. Και ενώ αρχικά ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, διαβεβαίωνε τον κ. Μπάμπαλο πως απλά γίνεται μια ενημέρωση και δεν λαμβάνεται απόφαση (σ.σ. και μετα ζήτησε συγγνώμη κάνοντας λόγο για παρανόηση) ο κ. Βλαντής στη συνέχεια τόνιζε πως η διοίκηση ζητάει να εγκρίνει το Σώμα να γίνει μελέτη από τη ΔΕΤΕΗΑ για να εκπονηθεί μια βιώσιμη και πειστική πρόταση. Μάλιστα η αρχική διατύπωση της εισήγησης έκανε λόγο για “ανάθεση στην ΚΕΑΔΕΗΑ της κατάρτισης Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπλαση του Ο.Τ. 216 με σκοπό την υποβολή πρότασης από το Δήμο Ηρακλείου για την ένταξη του στο πρόγραμμα Jessica”. 

Ωστόσο έπειτα από παρεμβάσεις Συμβούλων της αντιπολίτευσης, όπως και του κ. Γιώργου Παπαδημητρίου, ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια επαναδιατύπωσης ώστε να μην φαίνεται πως πρόκειται για ανάθεση. Και τελικά το κείμενο διατυπώθηκε ως “ανάθεση στην ΚΕΑΕ∆ΗΑ της δυνατότητας διερεύνησης” για ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου του Ο.Τ. 216. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρόντων των κ. κ. Κουτρούλη, Ζούνη, Ζούρου, Καμπούρη, Μοσχονά, Κατσινοπούλου και μειοψηφούντος του κ. Κοκκινίδη.

Διχάζει η πρόταση για κολυμβητήριο
Πέρα από τις αιτιάσεις για την ανάθεση στην ΚΕΑΔΕΗΑ αναπτύχθηκε και ένας προβληματισμός στο Σώμα για την αξιοποίηση του ακινήτου. Η κα Κατατσινοπούλου είπε πως δεν υπάρχει πρόταση για ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη αλλά για μια σημειακή παρέμβαση. Να εγκαταλείψει τις ιδέες για πισίνες στο Ο.Τ. 216 κάλεσε τη διοίκηση ο κ. Κουτρούλης σημειώνοντας πως αν οδηγηθεί προς εκείνη την κατεύθυνση ο Δήμος θα υπάρχουν επιπτώσεις στο πάρκο. Αντίθετα ο κ. Παπαδημητρίου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κολυμβητηρίου και έφερε ως παράδειγμα τον όμορο Δήμο της Μεταμόρφωσης όπου κατασκευάστηκε κολυμβητήριο στο Λόφο Δηλαβέρη με το Δήμο να έχει και μια πηγή εσόδων. Μάλιστα ζήτησε να γίνουν άμεσες ενέργειες και να μην χαθεί χρόνος από το Δήμο. Παρέμβαση και στο χώρο πέριξ του Ο.Τ. 216 ζήτησε η κα Δέσποινα Καμπούρη φέρνοντας ως παράδειγμα τα πεζοδρόμια της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από το www.xtypos.gr