ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Το δημοτικό νεκροταφείο του Ηρακλείου Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης της προηγούμενης με την νυν διοίκηση του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Aφορμή στάθηκε η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου, κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης πως το νεκροταφείο “κουμαντάρουν συγκεκριμένα άτομα” και πως η διοίκησή του προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο και να βάλει μια τάξη και μάλιστα ανέφερε μια σειρά ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης όπως η εκποίηση μαρμάρων-λουλουδιών με την οποία συγκεντρώνονταν κάποια μικρά έσοδα για το Δήμο αλλά και η απόφαση να πληρώνει τέλος όποιος εργολάβος μπαίνει μέσα στο νεκροταφείο. Αίσθηση ακόμα προκάλεσε η αναφορά του κ. Γεωργόπουλου πως είδε Δημοτικό Σύμβουλο της διοίκησης να καθαρίζει ο ίδιος το χώρο του νεκροταφείου. 
 
Άμεση ήταν η απάντηση της Αντιδημάρχου, κας Μαρίας Γαλακτοπούλου η οποία είπε πως η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νεκροταφείο δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σχετικά με την καθαριότητα είπε πως πριν λίγες ημέρες συνεργείο του Δήμου πήγε στο νεκροταφείο και έκανε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Ενημέρωσε δε τον κ. Γεωργόπουλο πως η απόφαση για το τέλος στο νεκροταφείο δεν πέρασε στην Περιφέρεια και επομένως δεν ισχύει.
Για την έλλειψη προσωπικού η κα Γαλακακτοπούλου διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα κάνει αλλαγές τοποθετώντας επόπτη-διοικητικό υπάλληλο στο χώρο και επιτέθηκε στις προηγούμενες διοικήσεις πως έτσι λειτουργούσε το νεκροταφείο.
Για τα στεφάνια αναρωτήθηκε σε ποιον κωδικό πήγαιναν τα χρήματα από την εκποίηση για να απαντήσει η ίδια πως αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντας του Δήμου εξέφρασε την άγνοια της (!) για το θέμα. Μετά την παρέμβαση της κας Γαλακακτοπούλου ο κ. Γεωργόπουλος ξαναπήρε το λόγο και ανέφερε τις εργασίες που έγιναν στο νεκροταφείο επί δικής του διοίκησης (γραφείο-οστεοφυλάκιο, τακτοποίηση κοινόχρηστων χώρων). Για τα έσοδα από τα στεφάνια είπε πως 1-2 φορές το χρόνο μαζεύονταν περίπου 150 ευρώ τα οποία έμπαιναν στο παγκάρι της εκκλησίας του νεκροταφείου.

Συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση του Περικλή Περδικάρη
Όπως αποδείχτηκε τελικά ο Δημοτικός Σύμβουλος που καθαρίζει το νεκροταφείο είναι ο κ. Περικλής Περιδικάρης που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του από την πλευρά της διοίκησης. Ο ίδιος δεν το έκρυψε και με συναισθηματική φόρτιση τόνισε πως αγαπάει αυτό το χώρο, όπου είναι θαμμένοι και δικοί του άνθρωποι, και για αυτό θέλει να τον διατηρεί καθαρό. Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο: “”τραβάμε πολλά για να βρούμε θέση να κηδέψουμε τους συμπολίτες μας...υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι υπάλληλοι και δεν είναι...κάθομαι και παρακαλάω να μου κάνουν εκταφή. Δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό....”. 

 Ο Σύμβουλος ενημέρωσε και για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα απορρίμματα και τα υλικά εκταφής που στο παρελθόν δημιουργούσαν μια μίνι χωματερή στην οδό Κρυστάλλη (είχαμε κάνει ρεπορτάζ για το θέμα). Πάντως, παρά τα προβλήματα, ο κ. Περδικάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη λειτουργία του χώρου. “Πάμε καλά” είπε. Για το θέμα του καθαρισμού του νεκροταφείου παρενέβη και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης, ο οποίος είπε πως έχει βγάλει βάρδια για τον καθαρισμό του χώρου σε τακτική βάση.

Από το www.xtypos.gr