ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ Ή ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ?

Από την επανίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, η κάθε νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει την διαχείριση του κράτους αναφέρεται στην προηγούμενη, είναι γνωστή η φράση «Χάος παραλάβαμε», φράση που επαναλαμβάνεται συχνά ίσως με διαφορετική διατύπωση και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε το σλόγκαν των νεοεκλεγέντων.

Αυτή η φράση που έχει γίνει εδώ και χρόνια πολύ συνηθισμένη, την έχουν οικειοποιηθεί και οι εκάστοτε δήμαρχοι. 16 χρόνια δεν είχε ειπωθεί γιατί ο δήμαρχος ήταν ο ίδιος στο Ηράκλειο, μετά την ηγεμονία του Γ. Μαστοράκου, πρώτος ο Στ. Γεωργόπουλος ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε αυτή την φράση με το γνωστό φυλλάδιο που στο εξώφυλλο είχε την θηλιά της κρεμάλας. Προς το τέλος της 4ετίας του, ο Γεωργόπουλος άφησε την κρεμάλα και κρεμάστηκε από την οικονομική κρίση, χρησιμοποίησε τη φρέσκια καραμέλα της κρίσης για να δικαιολογήσει τις αδυναμίες και την απραξία τους ως δήμαρχος.

Ο Π. Βλασσόπουλος που όντως έπεσε στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, έχει κάνει ψωμοτύρι τις μειώσεις των ΚΑΠ, την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, την τρόικα, τα μνημόνια, και ως εκ θαύματος παραμένει και αυτός άπραχτος και αδύναμος να παρουσιάσει το προβλεπόμενο έργο στον δήμο μας, όπως ο προκάτοχος του.

Μάλιστα και ο Γεωργόπουλος και ο Βλασσόπουλος αυτοπροβάλλονται ως αντιμνημονιακοί, παρόλο που προέρχονται από την ίδια κομματική παράταξη η οποία όπως έχουμε διαπιστώσει με τα διλλήματα που θέτει εμφανίζει ως μονόδρομο το μνημόνιο για το καλό της χώρας.

Έχω την εντύπωση ότι η μεταβατική φάση που διανύουμε στα πολιτικά και κομματικά έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση σε πολλούς κομματικά εξαρτώμενους, σε βαθμό που και οι ίδιοι δεν έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν την αντιφατική τους στάση.

Να έρθουμε όμως στα δημοτικά…

Καταρχήν εκτός από τις μειώσεις στους ΚΑΠ, είχαμε μειώσεις και στις αποδοχές του προσωπικού, ενδεχομένως να έχουμε και επιπλέον μειώσεις, οι οποίες δεν αναφέρθηκαν από κανέναν παρά μόνο το ένα σκέλος της μείωσης των ΚΑΠ.
Θα αναφερθώ στην αδυναμία είσπραξης σημαντικού ποσού από τις καφετέριες και άλλους επαγγελματίες της πόλης μας που κάνουν κατάληψη δημόσιου χώρου. Σε εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη αναφέρθηκε πως αν κάποιος καταστηματάρχης δεν προσκομίσει στον δήμο παράβολο που βεβαιώνει ότι έχει πληρώσει την ΑΕΠΙ (ανώνυμη εταιρία πνευματικής ιδιοκτησίας) ο δήμος δε του εκδίδει ή δε του ανανεώνει την άδεια.
Παραδόξως αν ο καταστηματάρχης δεν πληρώσει εκείνα που οφείλει στον δήμο, δεν έχει πρόβλημα στην έκδοση ή την ανανέωση της άδειας!!!!!

Πως στην μία περίπτωση που αφορά μάλιστα ανώνυμη εταιρία ο δήμος αρνείται την ανανέωση της άδειας για ένα μαγαζί και δε πράττει το ίδιο όταν αφορά χρέος απέναντι του?

Να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει βούληση για την ομαλή «συνεργασία» του δήμου με τους καταστηματάρχες?

Να υποθέσουμε ότι λόγω οικονομικής κρίσης ο δήμος βάζει πλάτη στις δυσκολίες των επιχειρηματιών της πόλης μας που βιώνουν δύσκολες ώρες?
Αν περίσσευε τόση μεγαλοψυχία στους διοικούντες, γιατί δε δείχνουν παρόμοιο ενδιαφέρον για δεκάδες εργαζόμενους στους δήμους που είναι για μήνες απλήρωτοι?

Το νόμιμο είναι να κάνεις τα στραβά μάτια σε αυτά που σου χρωστάνε και να επικαλείσαι τους μειωμένους ΚΑΠ που δεν έχεις να πληρώσεις το προσωπικό?

Ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό είναι, και στις 2 περιπτώσεις είναι παράνομο, και φυσικά ηθικά κολάσιμο, όταν για αυτή την παρανομία παραπλανείς την κοινή γνώμη με διάφορες δικαιολογίες.

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν διλλήματα.
Υπάρχει βούληση και ικανότητα, να μπορείς να διαχειριστείς δυσκολίες και καταστάσεις.
Δεν υπάρχουν προτεραιότητες, η διοίκηση εξίσου θα πρέπει να είναι επαρκής σε όλους τους τομείς, η λογική των προτεραιοτήτων είναι το άλλοθι για να μην παράγεται έργο.
Όπως έχουμε διαπιστώσει, οι υπηρεσίες που δίνεται προτεραιότητα ποτέ δεν παρουσιάζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. καθαριότητα, περιβάλλον) αντιθέτως έχουν προβληματική λειτουργία.

Και ρωτώ…
Αν δεν δίνονταν προτεραιότητα όπως λένε σε αυτές τις υπηρεσίες, πόσο χειρότερο θα ήταν το αποτέλεσμα?

Αυτό-παγιδεύονται οι αιρετοί μας σε διάφορες κοτσάνες που έχουν αντιγράψει από την κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς να υπολογίζουν ότι τα αποτελέσματα σε έναν δήμο είναι πολύ συγκεκριμένα σε σχέση με την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο κράτος, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, διαφάνειας κτλ.

Ένα άλλο που δεν μπορούν να καταλάβουν οι αιρετοί είναι πως με αυτές τις πρακτικές κάνουν τους δημότες να αναπολούν παλιές καθαρότερες εποχές για το προάστιο μας, όταν οι ίδιοι προεκλογικά εμφανίζονταν σαν τη νέα πρόταση που θα ανατρέψει το κατεστημένο των προηγούμενων ετών.

Τι πισωγύρισμα είναι αυτό ρε παιδιά??

Για ποιον «δουλεύουν» όλοι αυτοί?
για τα 16 χρόνια του Μαστοράκου?

Το απογοητευτικό είναι, μια με τον Γεωργόπουλο, και περισσότερο με την περίπτωση του Βλασσόπουλου, «οι νέες προτάσεις» μεταφέρουν την σύγχυση τους στην συνείδηση των δημοτών, που όποια εναλλακτική πρόταση στο μέλλον θα την αντιμετωπίσουν επιφυλακτικά έως και με αμφιβολία.

Ο Βλασσόπουλος «κατέβηκε» στις δημοτικές εκλογές με τον μανδύα (όπως αποδείχθηκε) του ανεξάρτητου, η ΑΚΕΠ ήταν όντως μια πολυσυλλεκτική παράταξη που δε βασίστηκε σε κομματικές αγκυλώσεις, αλλά όταν ο Βλασσόπουλος έγινε δήμαρχος, και με τον χρόνο, προσπαθεί να κάνει άκρως κομματική την διοίκηση, προσφέροντας και κανένα κόκκαλο στους εκλεγέντες προερχόμενους από την παράταξη του Βλαντή.

Για παράδειγμα ο ειδικός σύμβουλος Τέντης, ήταν και επί Γεωργόπουλο, ο Τέντης πρότεινε τον Γενικό με τον οποίο είχαν, έχουν? εταιρία για θέματα ΟΤΑ, ο οποίος ήταν στον δήμο της Αθήνας επί Κακλαμάνη, και γνωστός στον χώρο της ΝΔ.
Δε συζητάω ότι με τις ευλογίες και τις παραινέσεις του γενικού έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια πρώην σύντροφοι της παράταξης της ΑΚΕΠ, και στο μέλλον να θυμάστε ότι τα πράγματα θα αγριέψουν.

Εκτός από τον μανδύα του ανεξάρτητου ο Π. Βλασσόπουλος πέταξε και τον μανδύα του καλού παιδιού, ο παππούς μου έλεγε ότι «μπορεί να χρειάζεσαι μια ζωή για να κάνεις ένα καλό όνομα, αλλά φτάνει μια στιγμή να τα γκρεμίσεις όλα»

Δε μπορώ να φανταστώ τι άλλο περιμένουν στην διοίκηση, τι χρειάζονται ακόμα για να ταρακουνηθούν. Υπάρχει φυσικά το πλεονέκτημα ότι ο κόσμος έχει τα προβλήματα του, οπότε ποιος να ασχοληθεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης?
Εδώ όμως μιλάμε για την καθημερινότητα των δημοτών, κάθε μέρα διαπιστώνουν ότι η διοίκηση αδυνατεί να πράξει τα δέοντα, δε περιμένει κανένας δημότης έργα, αλλά δε περίμενε και την σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει στους δρόμους, στα πάρκα, την πλατεία που κυκλοφορεί.

Στο Ηράκλειο γίνεται πάρτι και οι δημότες δεν είναι ούτε καν καλεσμένοι, θεωρείτε ότι αυτό δε το αντιλαμβάνονται?

Όταν μαθαίνουν ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη από τις καφετέριες και τα περίπτερα που αγγίζουν το 1.5 εκατομμύριο ευρώ, και ακούνε τον δήμαρχο να κλαίγεται για τους μειωμένους ΚΑΠ και για δημοτικές επιχειρήσεις που κοστίζουν στον δήμο, τι να υποθέσουν?

Σύμφωνοι.
Κοστίζουν δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο, και τι κάνει η διοίκηση γι’ αυτό?
Περιμένει την τρόικα να τις κλείσει για να αποφύγει το πολιτικό κόστος?
Προεκλογικά ακόμα, αναγνώριζαν ότι έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις του δήμου, μάλιστα αρκετοί από αυτούς αντιμετώπιζουν την εργασία τους ως πάρεργο…
Τώρα φοβούνται το πολιτικό κόστος ή μήπως το ηθικό?

Πόσο ηθικό είναι να πληρώνεις εργαζόμενους που γνωρίζεις ότι αφενός δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους αφετέρου χρεώνουν τον δήμο χωρίς καμία προσφορά?

Πόσο ηθικό είναι να νίπτεις τας χείρας σου, περιμένοντας από την κεντρική κυβέρνηση να δώσει οδηγία για το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, και εμπάση περιπτώσει εσύ τι έκανες για να δώσεις λύσεις για την εξυγίανση και την σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων διασφαλίζοντας έτσι την δημοτική περιούσια.
Αντίθετα, το κόστος αποτέλεσε και αποτελεί άλλοθι, που φαντάζει σαν μονόδρομος το λουκέτο και γι’ αυτό ευθύνονται οι προηγούμενοι.

Δεν θέλετε να κάνετε την διαφορά ή δεν μπορείτε?

Οι εκάστοτε αιρετοί αποδέχονται την μοίρα και τις αμαρτίες του παρελθόντος, δε θέλουν να το σκαλίσουν για να μην στεναχωρήσουν «συναδέλφους» τους, αν και αντιπάλους, δεν έχουν την βούληση να εργαστούν και να συγκρουστούν για το καλό του δήμου, θέλουν μια βελούδινη θητεία, με όλα τα στραβά της, θέλουν να χαϊδεύουν ακόμα και εκείνους που θεωρούσαν τρωκτικά για τον δήμο πριν αναλάβουν την διοίκηση, σε πολλές περιπτώσεις τα γκεμιάζουν μαζί τους, θεωρώντας ότι θα τους πάρουν με το μέρος τους.

Για να καταλήξω…
όπως είδατε φίλτατοι αιρετοί, από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, ο κόσμος δε στέκεται ούτε μασάει από διλλήματα, θέλει προτάσεις, θέλει αποτελέσματα, θέλει την συνέπεια λόγων και πράξεων.

Το παλαιοκομματικό μοντέλο τελείωσε.
Ο κόσμος πλέον είναι υποψιασμένος και καχύποπτος όταν ακούει τις ίδιες δικαιολογίες από εκείνους που προεκλογικά παρουσιάζονταν «επαναστάτες», δε τρομάζει σε νέες προτάσεις, σε φρέσκιες ιδέες.

Έχετε λίγο χρόνο ακόμα να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, αν και όπως φάνηκε από τις βουλευτικές εκλογές, έχετε πολλά κομματικά γραμμάτια να ξεχρεώσετε.