ΓΚΡΙΝΙΑ, ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Για μια ακόμα φορά είχαμε συζήτηση και ανταλλαγή διαξιφισμών σχετικά με την κατάσταση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δια της πλαγίας οδού στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Kαι όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “πλάγια οδός” εννοούμε ότι δεν υπήρχε θέμα ειδικά για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην ημερήσια διάταξη παρά το γεγονός πως έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από παρατάξεις της αντιπολίτευσης (όπως το Δίκτυο Πολιτών) προς τη Δημοτική Αρχή. Επίσης, για μια ακόμα φορά γίναμε θεατές επεισοδίου μεταξύ του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Κεσκινίδη, με Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Bασικά σημεία αιχμής αποτέλεσαν η αύξηση του κονδυλίου για την προμήθεια και τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων από 40.000 ευρώ σε 140.000 ευρώ και ένα νέο κονδύλι 25.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής, χωροθέτηση κάδων και οδοκαθαρισμού μέσω αναμόρφωσης του δημοτικού Προϋπολογισμού και τροποποίησης του Προγράμματος Δράσης για το 2012. Η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία έγινε όταν ο κ. Κεκσινίδης μίλησε για τα προβλήματα που συνάντησε αναλαμβάνοντας τη θέση όπως η δραματική έλλειψη προσωπικού και μέσων. Ανέφερε δε πως βρήκε μέσα στις αποθήκες υλικά που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιηθεί όπως καροτσάκια, γάντια, γιλέκα, ασυρμάτους. “Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια υπηρεσία με αρχή και τέλος” τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος.

Νίκος Mπάμπαλος: ”Δεν μπορείτε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα” Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέκριναν την κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Για αυθαιρεσία στους κοινόχρηστους χώρους του Ηρακλείου λόγω της έλλειψης προσωπικού έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος ο οποίος θύμισε πως το 1986 όταν διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δήμος είχε 70 υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες και άλλους 70 στις υπηρεσίες καθαριότητας όταν σήμερα η αναλογία είναι 500-40. “Δεν προχωράει άλλο η κατάσταση έτσι” σημείωσε. Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος κατήγγειλε πως υπάρχουν υπάλληλοι στην αποκομιδή που δουλεύουν επί 2 ή 3 ώρες και ζήτησε να ξεκινήσει μια προσπάθεια να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή 6,5 ώρες ώστε να κερδίσει ο Δήμος υπαλλήλους σε μια περίοδο που δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. “Κάποια στιγμή θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να πει STOP στο κατεστημένο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος” τόνισε ο κ. Μπάμπαλος που αναρωτήθηκε γιατί να δώσει ο Δήμος τόσα χρήματα για βυθιζόμενους κάδους όταν υπάρχουν προβλήματα σε κανονικούς. “Δεν θέλετε να συγκρουστείτε με συμφέροντα. Δεν μπορούν κάποιοι να δουλεύουν 3 ώρες και δεν μπορούν κάποιοι να βάζουν νυχτερινά και υπερωρίες στον εαυτό τους” κατήγγειλε ο κ. Μπάμπαλος που επανέλαβε το αίτημα του να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

“Χάπια” ζήτησε ο Γιάννης Κεσκινίδης
“Να ανοίξουν τα φαρμακεία γιατί θα χρειαστούμε χάπια” ήταν η απάντηση με εμφανείς ειρωνικούς τόνους από τον κ. Κεσκινίδη, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια όσοι ήταν στη διοίκηση του Δήμου δεν φρόντιζαν να φτιάξουν ένα γραφείο προμηθειών, να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο στόλο οχημάτων στο Δήμο , να αγοράσουν κάδους και να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα και υλικά που ήταν παρατημένα στις αποθήκες του Δήμου. “Λες και εμείς κρύψαμε το προσωπικό στα γραφεία μας” συνέχισε καλώντας τον κ. Μπάμπαλο να βγει και να πει ονόματα και να πει ακριβώς τι εννοεί όταν λέει πως υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν κουμάντο. Εξακολουθώντας να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο κ. Κεσκινίδης μίλησε για “τσάμπα μάγκες” . “Σας δοκίμασε ο κόσμος και σας απέρριψε... στραγγαλίσατε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος” τόνισε.

Επικρίσεις από Κουτρούλη και Ζούρου για το ύφος του Αντιδημάρχου
Την έντονη ενόχλησή του με το ύφος της τοποθέτησης του κ. Κεσκινίδη εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Κουτρούλης: “Η αντιπολίτευση δεν διοικεί αλλά κρίνει. Δεν θα μας υπαγορεύσει ο κ. Κεσκινίδης πως θα ασκούμε αντιπολίτευση αλλά να δει πως θα ασκήσει διοίκηση για να λύσει προβλήματα...η πόλη μας ποτέ δεν υπήρξε πιο βρώμικη από αυτές τις ημέρες” O κ. Κουτρούλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των βυθιζόμενων κάδων “Πάμε να βυθίσουμε κάδους 150.000 ευρώ χωρίς να έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.. ανοίγουμε κερκόπορτα για ιδιωτικοποίηση” κατήγγειλε και σημείωσε πως αν είχε γίνει συζήτηση για την καθαριότητα “αντί για βυθιζόμενους κάδους θα σας είχαμε κάνει άλλη πρόταση”. Αλλά και η κα Μαριάννα Ζούρου είπε στον κ. Κεκσινίδη πως αντιμετωπίζει πολύ άσχημα την αντιπολίτευση. “Σας ψήφισε ο ηρακλειώτικός λαός για να λύσετε τα προβλήματα. Μην στέκεστε στο χθες” ήταν η συμβουλή της.

“Έχει ο καιρός γυρίσματα”
Ο κ. Κεσκινίδης δεν πτοήθηκε από τις επικρίσεις των κ.κ. Κουτρούλη και Ζούρου (βλέπε σχετικό κείμενο) και επανήλθε λέγοντας πως δέχεται μια “τεράστια επίθεση” για να συμπληρώσει: “Δεν με ενοχλεί. Άλλοι να προσέχουν τι λένε και που βρίσκονται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα...ό,τι θέση είχα ως αντιπολίτευση έχω και ως συμπολίτευση”. Ο κ. Κεσκινίδης απάντησε στον κ. Μπάμπαλο πως οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή κάνουν και οδοκαθαρισμό φορώντας και όλα τα σχετικά υλικά. Σύντομη παρέμβαση έκανε και Πρόεδρος του Σώματος, κ. Γιώργος Φαρμάκης που σχολίασε την αναφορά του κ. Κουτρούλη ότι η πόλη είναι πιο βρώμικη από ποτέ: “Είχαμε δηλαδή τα τελευταία 30 χρόνια την καθαρότερη πόλη και τώρα έχουμε την πιο βρώμικη;” αναρωτήθηκε για να προσθέσει: “ως πολίτης μου είναι αδύνατον να πως κάτι τέτοιο για έναν Αντιδήμαρχο”.

Απαράδεκτη διαδικασία
Όπως γίνεται αντιληπτό η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ξέφυγε με αποτέλεσμα να αντιδράσουν Δημοτικοί Σύμβουλοι όπως ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Βασίλης Λυκούρας, που μίλησε για απαράδεκτη διαδικασία με τον Πρόεδρο κ. Φαρμάκη να αναλαμβάνει την ευθύνη για τον... εκτροχιασμό. Πάντως, η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου από το “Δίκτυο Πολιτών” επανέλαβε την πάγια θέση της για οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα πολύ σύντομα για την καθαριότητα ώστε να μην γίνεται κάθε φορά αποσπασματική κουβέντα στο Σώμα.

Από το www.xtypos.gr