ΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ...

Όλα τα είχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, το βαρύ χρέος στην ΕΥΔΑΠ του έλειπε. Μπορεί να ξεκινάμε κάπως χιουμοριστικά το ρεπορτάζ, αλλά το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς προέκυψε οφειλή του Δήμου ύψους σχεδόν 1 εκ. ευρώ, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, προς την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πρωτεύουσας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, κ. Στέφανος Λεζγής, επιβεβαίωσε στον Χ-τύπο τη σχετική πληροφορία ενημερώνοντας μας πως η κύρια οφειλή είναι 704.000 ευρώ η οποία μαζί με τα πρόστιμα εκτοξεύεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 984.000 ευρώ. Το μεγάλο αυτό χρέος, που “έσκασε” σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, δεν προήλθε βέβαια εν μια νυκτί αλλά έχει συγκεντρωθεί σε βάθος πολλών ετών. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος μας έδειξε κατάσταση με την εξέλιξη της οφειλής κάθε χρόνο από το 2000 μέχρι σήμερα, μέσα από την οποία φαίνεται πως οι δημοτικές αρχές κάποιες χρονιές πλήρωναν αλλά τις περισσότερες τα φόρτωναν “στον κόκορα” και έτσι σιγα-σιγα φτάσαμε σ’ αυτό το ιλιγγιώδες ποσό. 

 Ο κ. Λεζγής μας πληροφόρησε πως η Δημοτική Αρχή έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που έδωσε η επιχείρηση για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στους μεγαλοοφειλέτες της στους οποίους συμπεριλαμβάνεται, όπως γίνεται αντιληπτό και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Έτσι λοιπόν προσφάτως πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, κ. Θεοδώρου, με τη διοίκηση της επιχείρησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκανε ο Αντιδήμαρχος, σε αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε να δοθεί άμεσα από το Δήμο ως προκαταβολή το 10% της οφειλής (η ΕΥΔΑΠ αρχικά ζητούσε το 20%) και το υπόλοιπο ποσό της κύριας οφειλής να αποπληρωθεί σε 36 δόσεις με το Δήμο να γλυτώνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Είχαν ξεχάσει τα... ρολόγια στο Ο.Τ. 216
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που είχαμε με τον κ. Λεζγή για το ζήτημα του χρέους στην ΕΥΔΑΠ μάθαμε και γιατί η επιχείρηση έκοψε την παροχή στο πάρκο του Οικοδομικού Τετραγώνου 216 το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πεύκων και Ελευθερίου Βενιζέλου. Και η ιστορία αυτή είναι ένα παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί ο δημόσιος τομέας σε όλα του τα επίπεδα στην χώρα μας. Το οικόπεδο αυτό είχε απαλλοτριωθεί επί δημοτικής αρχής του κ. Μαστοράκου. Ωστόσο όταν παραλήφθηκε από το Δήμο κανείς δεν μερίμνησε να αλλάξει τα ρολόγια που εξακολούθησαν να είναι στο όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Οι λογαριασμοί πήγαιναν στο ερειπωμένο εργοστάσιο που βρισκόταν στο Ο.Τ. 216 χωρίς κανείς να δείξει ενδιαφέρον για την πληρωμή των οφειλών. Χρειάστηκε να κόψει η ΕΥΔΑΠ την παροχή για να μαθευτεί το γεγονός και να ενεργοποιηθεί ο Δήμος που συγκέντρωσε τους απλήρωτους λογαριασμούς, πλήρωσε την οφειλή και έκανε τη μεταφορά των ρολογιών προκειμένου να γίνει η επανασύνδεση.