ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Τα ξημερώματα της 22-5-2012 σημειώθηκε πυρκαγιά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό ξαναφέρνει στην επιφάνεια με τραγικό μάλιστα τρόπο την κατάσταση πλήρους απορρύθμισης που επικρατεί στην πλατεία και την απουσία ολοκληρωμένης παρέμβασης, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Από τα μέσα Μαρτίου του 2011 η δημοτική αρχή, με την υπ’ αρ. πρωτ. 2689/29-3-11 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφάσιζε «την άμεση καθαίρεση των κατασκευών των καταστημάτων, που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της Κεντρικής Πλατείας και της πλατείας Έρωτα, με χρονικό όριο απομάκρυνσή τους το τέλος Μαρτίου.» Έκτοτε, η καθαίρεση των μόνιμων κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά αντιθέτως επιβαρύνθηκε οικονομικά ο δήμος για την πληρωμή της κατασκευής νέων σταθερών κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους της κεντρικής πλατείας, τους οποίους εκμεταλλεύονται οι καταστηματάρχες.

Εκτός αυτού επακολούθησε μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα της πλατείας, κατά ποσοστό 35 % περίπου, σε αντίθεση με ότι συνέβη για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, ή δημότες για τους οποίους δεν υπήρξε από πλευράς δήμου η παραμικρή μείωση δημοτικών τελών ή φόρων.

Την ίδια στιγμή όμως ουδεμία πρόνοια ή έλεγχος υπήρξε από πλευράς δημοτικής αρχής, ούτως ώστε να τηρούνται οι αποφάσεις και να καταλαμβάνονται μόνο οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί και όχι πολύ μεγαλύτεροι και κυρίως να παραμένουν ανοικτοί διάδρομοι που να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε περιπτώσεις ανάγκης σε νοσοκομειακά ή πυροσβεστικά οχήματα, παρά το γεγονός ότι είχαμε εγκαίρως και σε ανύποπτο χρόνο θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο περί του τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση ανάγκης όπου θα χρειαστεί η πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στην κεντρική πλατεία. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε όντως πρόβλημα στην πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς της 22-5-2012.

Καλούμε την διοίκηση – ειδικά μετά την προκλητική και χαριστική μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων σε όσους καταστηματάρχες της πλατείας καταλαμβάνουν τέτοιους χώρους, σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες (ιδιώτες ή επαγγελματίες) – να απαιτήσει και να εφαρμόσει πιστά και απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να ασκεί κατά τρόπο συνεχή τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε πρωτίστως να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια αλλά και την αισθητική των κατοίκων της περιοχής, των διερχομένων αλλά και των θαμώνων των καταστημάτων.