ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

Υποπτευόμουν ότι ο δήμος είχε αναλάβει το κόστος για τις μόνιμες κατασκευές που έγιναν πέρυσι στην κεντρική πλατεία, μέχρι που ήρθε η επιβεβαιώση από το δελτίου τύπου της παράταξης του Μπάμπαλου.

Δηλαδή οι καφετέριες δεν πλήρωσαν μία, τα ανέλαβε όλα ο δήμος και ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν υπέρογκα ποσά στον δήμο, που μάλλον δε πρόκειται να πληρωθούν ποτέ.

Εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια…
Τα ποσά που οφείλουν στον δήμο οι καφετέριες δεν είναι κάποιο ενοίκιο, αλλά τέλη τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις τιμές των προϊόντων τους. Με λίγα λόγια οι καφετέριες εισπράττουν το τέλος από τους πελάτες χωρίς να το καταβάλουν στον δήμο.
Από την άλλη ο δήμος κάθε τόσο κάνει μειώσεις στα οφειλόμενα ενώ αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες.

Όταν οι καφετέριες που δεν πληρώνουν όπως οφείλουν τα τέλη, διαπράττουν ποινικό αδίκημα για φοροδιαφυγή και μάλιστα με βαριές κυρώσεις.
Όταν ο δήμος δεν εισπράττει τα τέλη τότε οι αιρετοί διαπράττουν το αδίκημα της απιστίας το οποίο είναι επίσης ποινικό.

Και στις 2 περιπτώσεις μιλάμε για ποινικά αδικήματα, για τα οποία η δημοτική αρχή προσπερνάει επιδεικτικά. Το θέμα σαφώς βαραίνει την δημοτική αρχή, από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση είναι μόνο προφορικές κόντρες και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, χωρίς όμως να καταγγείλει αυτή την σημαντική παρατυπία ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι εφόσον οι ιδιοκτήτες διαπράττουν ποινικό αδίκημα με τη μη καταβολή των τελών, πως είναι δυνατόν ο δήμος να μη μπορεί να εισπράξει τα τέλη, και αντίθετα να τους παρακαλάει να πληρώσουν?

Μερικές μηνύσεις θα ήταν αρκετές και αποτελεσματικές για την συμμόρφωση των καταστηματαρχών που είναι ασυνεπείς στον δήμο, και μάλιστα θα διακινδύνευαν να τους κοστίσει πολλαπλάσια η άρνηση τους στην καταβολή των τελών, από το να τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους.

Αντί γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε οι εκάστοτε δήμαρχοι να αδυνατούν να εισπράξουν τα τέλη και να επιλέγουν μειώσεις στα οφειλόμενα!!!

άλλη μια παρανομία καθώς δε μπορείς να μειώσεις οφειλές οι οποίες έχουν εισπραχθεί.
Όπως ανάφερα και παραπάνω, τα τέλη συμπεριλαμβάνονται στην τιμές του καφέ κτλ. όπως ο ΦΠΑ, συνεπώς εφόσον αυτά τα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες με σκοπό να δοθούν στον δήμο, κάνοντας μείωση των οφειλομένων ο δήμος, αφενός «βάζει πλάτη» στους ιδιοκτήτες να φοροδιαφύγουν και αφετέρου στερεί έσοδα για τον δήμο.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, και όσο κάποιοι ακόμα και στην αντιπολίτευση δεν καταγγέλλουν αποτελεσματικά (όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο) αυτό που συμβαίνει, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απιστία ή για συνευθύνη.