ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

To ζήτημα της ακύρωσης της Απόφασης του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελή Βλασσόπουλου για τις τοποθετήσεις προϊσταμένων σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου θίγει με δελτίο τύπου η παράταξη “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”.
Το δελτίο τύπου της παράταξης είναι το ακόλουθο:

“Ο επικεφαλής της παράταξής Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, κ. Ν. Μπάμπαλος, από κοινού με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Ηράκλειο η Πόλη μας, κ. Κ. Κουτρούλη καταθέσαμε Προσφυγή ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αναφορικά με το θέμα της τοποθετήσεως υπαλλήλων του δήμου σε θέσεις Προϊσταμένων για λόγους νομιμότητας, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στην προσφυγή μας. Συνεπεία της προσφυγής αυτής και στα πλαίσια του προβλεπόμενου αυτεπαγγέλτου ελέγχου νομιμότητας, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακύρωσε την σχετική Απόφαση του Δημάρχου, ως μη νόμιμη και κατά συνέπεια και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης.

Στο σημείο αυτό θέλουμε για ακόμα μια φορά να επισημάνουμε την προχειρότητα της δημοτικής αρχή, η οποία πλέον τείνει να λάβει διαστάσεις μόνιμου χαρακτηριστικού στις περισσότερες από τις δράσεις της, παρά την πολυδιαφημιζόμενη, από τον ίδιο τον δήμαρχο, παρουσία «εμπείρων και ικανών» τεχνοκρατών στον δήμο, υπό την ιδιότητα των εμμίσθων μετακλητών ή κατ’ ανάθεση έργου συμβούλων του.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας είναι ότι η διοίκηση του δήμου έσπευσε να προβεί σε τοποθετήσεις υπαλλήλων σε θέσεις Προϊσταμένων, οι οποίες θέσεις δεν έχουν συσταθεί (!!!), καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο σχετικός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Τοποθέτησε δηλαδή Προϊστάμενους σε (τουλάχιστον νομικά) ανύπαρκτες θέσεις…
Ρωτάμε. Θα αναλάβει κάποιος επιτέλους την πολιτική ευθύνη για αυτήν την αδιέξοδη πολιτική και τους συνεχείς πειραματισμούς σε βάρος της λειτουργίας του δήμου και της εξυπηρέτησης των πολιτών στην καθημερινότητά τους;
Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι για την παράταξή μας ο έλεγχος των πεπραγμένων της διοίκησης είναι πρωτίστως και κατά κύριο λόγο πολιτικός και γίνεται δια των προφορικών ή και εγγράφων ανακοινώσεων και τοποθετήσεων μας, τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Η οδός της κατάθεσης προσφυγής ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για λόγους νομιμότητας αποτελεί για εμάς μια έσχατη λύση, της οποίας ευελπιστούσαμε να μην κάνουμε χρήση.
Ήμασταν διατεθειμένοι να ανεχτούμε τις δεδομένες περιορισμένες δυνατότητες της παρούσας διοίκησης, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να αντιλαμβανόμασταν, τουλάχιστον, ότι υπήρχε διάθεση διόρθωσης ή αντιμετώπισης των θεμάτων. Αντί για αυτό διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο μια αδιάφορη έως και υπεροπτική πολλές φορές αντιμετώπιση των θεμάτων από πλευράς διοίκησης. Προβαίνουμε σε επισημάνσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο διαφορετικές πολιτικού χαρακτήρα επιλογές, αλλά θέτουμε ευθέως θέματα νομιμότητας συγκεκριμένων πράξεων, επί των οποίων η διοίκηση όχι μόνο δεν τοποθετείται, εκφράζοντας έστω μια διαφορετική άποψη επί του νομικού θέματος, αλλά απλώς αρνείται, ή απαξιεί να μας απαντήσει. Ζητάμε έγγραφα του δήμου ή στοιχεία, τα οποία δικαιούμαστε ως δημοτική παράταξη να λάβουμε για την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων μας και η διοίκηση είτε δεν μας τα δίνει, είτε δεν μας απαντά καν, είτε μας απαντά απαξιωτικά. Ακόμα και στην περίπτωση που μας δίνει τα έγγραφα που ζητάμε, τα δίνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν οχλήσεων εκ μέρους μας. Θεωρούμε λοιπόν πως η ίδια η διοίκηση δεν μας αφήνει καμία άλλη επιλογή.
Τόσο η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός, από την μία, όσο και η αλαζονεία, από την άλλη, αποτελούν, κάθε ένα από αυτά από μόνο του, αρνητικούς παράγοντες άσκησης πολιτικής. Ο συνδυασμός όμως όλων αυτών μαζί οδηγεί σε ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα.
Εδώ και δεκαεπτά μήνες εξακολουθεί ο δήμος να βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ο κ. Βλασσόπουλος να είναι δέσμιος κακών πολιτικών επιλογών και πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Για τη συντονιστική γραμματεία
Ο Γραμματέας Γιώργος Πέτρου”