ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18-5-2012 θέσαμε υπόψη της Δημοτικής Αρχής, την ύπαρξη ασυμβιβάστου στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του δήμου για τον λόγο ότι ο Γενικός Γραμματέας μετέχει ως εταίρος και διαχειριστής σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να ενημερωθούμε σχετικώς. Αναφερθήκαμε μάλιστα και καταθέσαμε στα πρακτικά, προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, όλα τα σχετικά έγγραφα που είχαμε στην διάθεσή μας (ΦΕΚ, πρόσφατη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί ομοίου θέματος, Απόφαση ΣτΕ κλπ), από τα οποία προέκυπτε, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ύπαρξη του ασυμβιβάστου.

Ο κύριος Βλασσόπουλος, αν και όφειλε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να κινηθεί τάχιστα, επί ένα και πλέον μήνα δεν έπραξε απολύτως τίποτα, ανακοινώνοντας, ότι θα απαντήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού απευθυνθεί στη νομική υπηρεσία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν της 22-5-2012 πάλι επί της ουσίας ουδεμία απάντηση έδωσε, καλυπτόμενος πίσω από μια επιστολή του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, με την οποία ο τελευταίος υποστήριζε ότι η εταιρεία του είναι «ανενεργής» (επιχείρημα πολιτικά και νομικά αδιάφορο και αλυσιτελώς προβαλλόμενο, καθώς ο νόμος είναι σαφής και κάνει λόγο για απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση σε ενεργή ή ανενεργή). Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε και σχετική Απόφαση/Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την οποία προκύπτει ότι ακόμα και αν είναι σε αδράνεια η επιχείρηση και έχει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν αίρεται το ασυμβίβαστο, καταρρίπτοντας το σχετικό ισχυρισμό.

Ρωτήσαμε εκ νέου τον κ. Δήμαρχο εάν είναι ενήμερος περί συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα και σε άλλη εταιρεία, πέραν της ανωτέρω, καθώς εκτός του λόγου του ασυμβιβάστου υφίσταται εκ του νόμου υποχρέωση του υπαλλήλου να γνωστοποιήσει στην υπηρεσία του τυχόν συμμετοχή του σε εταιρείες, η παράβαση της οποίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Για ακόμα μια φόρα, κατά την πάγια πλέον τακτική του κ. Δημάρχου, δεν μας έδωσε απάντηση επί της ουσίας. Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε νέα έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας συμμετέχει στο Δ.Σ. και δεύτερης εταιρείας, η οποία μάλιστα όχι μόνο ανενεργής δεν είναι αλλά είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο !!!
Στο σημείο αυτό ΔΥΟ πράγματα ΜΟΝΟ μπορούν να συμβαίνουν:
Α) Είτε ο κ. Βλασσόπουλος γνώριζε την συμμετοχή και στην δεύτερη εταιρεία και συνειδητά προσπαθούσε να παραπλανήσει το δημοτικό συμβούλιο υιοθετώντας την φιλολογία περί ανενεργού της πρώτης εταιρείας,
Β) Είτε δεν γνώριζε για την δεύτερη εταιρεία, οπότε δεν διοικεί αυτός το Δήμο. Είναι σαφές ότι, μετά από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και της παρέλευση ενός μήνα από την γνωστοποίηση της ύπαρξης της πρώτης εταιρείας, εάν ο κ. Βλασσόπουλος δεν γνώριζε την ύπαρξη της δεύτερης εταιρείας και ο Γενικός Γραμματέας παραμένει στην θέση του, ο κ. Βλασσόπουλος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ.
Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ασκήσει τον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο ο κ. Βλασσόπουλος σε ανάλογη περίπτωση, που ένας υπάλληλος του δήμου συμμετέχει σε εμπορική εταιρεία χωρίς να το έχει γνωστοποιήσει στην υπηρεσία του, όταν δεν έχει πράξει το ίδιο για το Γενικό Γραμματέα του δήμου;
Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι για μας είναι μείζον θέμα, καθώς, κατά το νόμο ο Γενικός Γραμματέας προΐσταται ολόκληρου του προσωπικού και ασκεί εποπτεία και έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, αποτελεί την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και έχει αρμοδιότητα να υπογράφει μια σειρά Αποφάσεων που δεσμεύουν το Δήμο. Τυχόν μη νόμιμος διορισμός του Γενικού Γραμματέα καθιστά αυτομάτως αμφισβητούμενης νομιμότητας κάθε Απόφαση, ή Πράξη που έχει υπογράψει ή συνυπογράψει ο Γενικός Γραμματέας, με συνέπεια να καθίσταται ο Δήμος ευάλωτος.
Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και δεν μπορεί να σέρνεται. Εάν ο κ. Βλασσόπουλος δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό το απλό πράγμα θεωρούμε ότι τίθεται καταφανές θέμα πολιτικής επάρκειας, εάν πάλι το αντιλαμβάνεται και συνειδητά εκθέτει το δήμο σε τέτοιες καταστάσεις θεωρούμε ότι τίθεται θέμα επικινδυνότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης και της δεύτερης εταιρείας στο δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός το οποίο θεωρούμε, ότι εκθέτει πλέον τον κ. Βλασσόπουλο στο σύνολο των μελών του σώματος, καθώς το θέμα το χειρίστηκε προσωπικά ο ίδιος, αντί οποιασδήποτε ουσιαστικής απάντησης, ο κ. Βλασσόπουλος περιορίστηκε στην εκτόξευση απειλών και χαρακτηρισμών, τα οποία αποτελούν σημάδια κατάρρευσης και πανικού. Επεχείρησε αδόκιμους συσχετισμούς με εντελώς διαφορετικές καταστάσεις του παρελθόντος, όπου ελήφθησαν αποφάσεις ενδεχομένως οριακής νομιμότητας, οι οποίες όμως αφορούσαν είτε στην προστασία των εργαζομένων είτε στην προστασία ευρύτερων συμφερόντων της πόλης και των πολιτών. Εν προκειμένω είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για τίποτα από αυτά. Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα δεν αποτελεί πράξη που αποσκοπεί στην προστασία ευρύτερων συμφερόντων, ούτε ο κ. Βλασσόπουλος αγνοεί πλέον τα στοιχεία που θεμελιώνουν την νομιμότητα ή μη της συγκεκριμένης πράξης του.
Μας «απείλησε» μάλιστα ο κ. Βλασσόπουλος εξαγγέλλοντας πολιτική «σκληρού ροκ» απέναντι στην παράταξή μας. Όταν ανέλαβε την διοίκηση είχαμε δηλώσει δημοσίως ότι σε οτιδήποτε θετικό για την πόλη θα είμαστε εποικοδομητικά δίπλα του. Του είχαμε επισημάνει βεβαίως ότι το τανγκό θέλει δύο. Οφείλουμε, σήμερα, μετά την δική του επιλογή, να τον ενημερώσουμε, ότι γνωρίζουμε απ’ όλους τους χορούς.

Για τη Συντονιστική Γραμματεία
Ο Γραμματέας
Γιώργος Πέτρου