ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ

Τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με τον εύηχο τίτλο “Αστική Αναζωογόνηση” κυνηγούν οι δήμοι αυτό το διάστημα καταθέτοντας προτάσεις για παρεμβάσεις αστικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων.
Ανάμεσα τους είναι και οι Δήμοι Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής όπου οι δημοτικές αρχές έφεραν στα Δημοτικά Συμβούλια προς ψήφιση τις προτάσεις τους κάπως βιαστικά είναι η αλήθεια λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών και της καθυστερημένης πληροφόρησης τους. Και το γεγονός πως οι δήμοι καλούνται να καταθέτουν συγκροτημένες προτάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταγγέλθηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση στις συζητήσεις που έγιναν και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια, χωρίς να αποφευχθεί η κόντρα μεταξύ των παρατάξεων.

Στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής η πρόταση είναι για την ανάπλαση της πλατείας Μανδηλαρά (Όθωνος), πέντε οδών στη γύρω περιοχή και την τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας στο ανοιχτό γήπεδο της Λεωφόρου Κύμης, συνολικού προϋπολογισμού 671.823,00 ευρώ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου τέθηκε το θέμα ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, παρατήρησε πως στην πλατεία Μανδηλαρά είχε γίνει πριν τρία χρόνια παρέμβαση από το Δήμο (επί της δικής του διοίκησης). 

Αυτό το θέμα έθιξε και ο Σύμβουλος της μείζονος, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, ο οποίος αναρωτήθηκε μήπως θα έπρεπε να επιλεχθεί κάποια άλλη πλατεία πιο παραμελημένη, όπως η πλατεία Μπομποτίνου.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως το Σώμα πολλές φορές παίρνει αποφάσεις “επειδή ανοίγει ένα πρόγραμμα χωρίς σχεδιασμό” όπως κατήγγειλε. Συνεχίζοντας σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στις μελέτες που εκπονεί ο Δήμος και ζήτησε μια αιτιολόγηση από την πλευρά της διοίκησης. Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Κώστας Κοκκινίδης ξεκαθάρισε πως η παράταξη δεν είναι εναντίον των έργων αλλά εξέφρασε την αντίθεση του στη λογική “του να τρέχουμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα”. 

Όπως εξήγησε με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος θα λειτουργεί αποσπασματικά.
Το αίτημά του ήταν να γίνει μια ιεράρχηση των αναγκών της κοινωνίας και στον τομέα των έργων Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής είπε πως οι προθεσμίες ήταν πραγματικά ασφυκτικές για το Δήμο που έπρεπε να καταθέσει άμεσα την πρότασή του. Ο κ. Βλαντής, αν και αναγνώρισε πως έγινε ένα έργο ανάπλασης στην πλατεία Μανδηλαρά είπε πως η συγκεκριμένη πλατεία επιλέχθηκε επειδή είναι ένας χώρος που φιλοξενεί παρά πολύ κόσμο, ενώ ο Δήμος έχει δεχθεί παράπονα και αιτήματα κατοίκων για να γίνουν παρεμβάσεις εκεί. Μάλιστα ενημέρωσε πως υπάρχει σχέδιο ανάπλασης της πλατείας βασισμένο σε μια διαφορετική χωροταξική ρύθμιση. 

Για την πλατεία Μπομποτίνου είπε πως έχει ενταχθεί στο έργο “Πράσινη Ζωή στην Πόλη” (σ.σ της προηγούμενης δημοτικής περιόδου) που εκτελείται αυτό το διάστημα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πλειοψηφία του Σώματος ψήφισε το πρόγραμμα με τους Συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να δηλώνουν παρόντες.

Από το www.xtypos.gr