ΑΠΑΞΙΩΣΗ Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ

Με αφορμή την επιστολή της Έρης Φιλίππου (http://irakleionews.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8856.html) σχετικά με την απαξίωση των δημοτικών παιδικών σταθμών , για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η πολιτική βούληση μιας αντικοινωνικής λογικής που αφορά υπηρεσίες και δημοτική περιουσία.

Αυτό που μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί οι αιρετοί μας είναι ότι ο ρόλος τους δεν είναι να συρρικνώνουν τις υπηρεσίες του δήμου και να απαξιώνουν την δημόσια περιουσία, αλλά να την διαχειριστούν με τρόπο που θα παρέχουν οφέλη στην κοινωνία του δήμου μας.

Η παρουσία των αιρετών στην διοίκηση και στην αντιπολίτευση είναι προσωρινή, αν και στον δήμο μας δυστυχώς τα ίδια πρόσωπα έχουν παγιωθεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό ενδεχομένως τους δίνει την εντύπωση της μονιμότητας αλλά και τους ανοίγει την όρεξη για διάφορες εμπνεύσεις που στο όνομα των παροχών και της υποτιθέμενης καλύτερης λειτουργίας του δήμου καταλήγουν στο να απομονώνουν υπηρεσίες ή οργανισμούς προφανώς που δεν είναι αξιοποιήσιμες ψηφοθηρικά.

Ο κυρίως ρόλος των αιρετών είναι η διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και η διαχείριση τους με τέτοιο τρόπο να είναι χρήσιμη και λειτουργική για τους δημότες.
Καμία υπηρεσία και κανένας οργανισμός δεν είναι κακός από μόνος του, αυτό που μπορεί να τον κάνει προβληματικό είναι οι επιλογές η απαξίωση και η κακή διαχείριση που δυστυχώς αποτελεί μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι μόνο οι αιρετοί που φροντίζουν να απαξιώνονται υπηρεσίες στον δήμο μας αλλά και ένας σεβαστός αριθμός εργαζομένων σε αυτές. Η μονιμότητα αλλά και η προστασία πολλών εργαζομένων από διάφορους δημοτικούς συμβούλους τους έχει οδηγήσει στο να απαξιώνουν οι ίδιοι την εργασία τους για τον δήμο, φυσικά με δική τους ευθύνη.

Από την άλλη η χαλαρότητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή που δεν θέλει να σπάσει αυγά με τους εργαζόμενους ή να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας δραστικής αντιμετώπισης του επι σειράς ετών προβλήματος ενισχύει την αναποτελεσματική λειτουργία υπηρεσιών και οργανισμών.

Τι πιο εύκολο λοιπόν, να απαξιώνουν και επίσημα κάποιες υπηρεσίες στο δήμο μας, να φροντίσουν οι ημέτεροι να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες και τελικά να μειώνουν τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς.

Αυτό σαν αντίδραση υποδηλώνει την ανυπαρξία σχεδίου και αδυναμία διαχειριστικής ικανότητας. Κάποιοι εργαζόμενοι που χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τα οφέλη που μπορούν να προσφερθούν από απαξιωμένες υπηρεσίες πέφτουν στο κενό, μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστούν διάφοροι φίλοι και σύντροφοι δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι όποια και αν είναι η εξέλιξη κάπου θα βολευτούν.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι η παρουσία σας στο δημοτικό συμβούλιο είναι προσωρινή, και όσο περνάει ο καιρός και όπως έχει εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα θα το διαπιστώνετε πιο έγκαιρα, εκλεχτήκατε για να διαχειριστείτε αυτά που παραλάβατε και όχι να τα απαξιώνεται και να τους βάλετε λουκέτο, χάριν των πολιτικών σας φίλων ή από πολιτική ατολμία.

Αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε δεν είναι απαραίτητο να καταστρέφετε για να δείξετε ότι κάτι κάνατε. Υπάρχουν εκκρεμότητες που έχετε αφήσει ανοικτές εδώ και πολλά χρόνια που θα μπορούσαν οι απαξιωμένες υπηρεσίες και οργανισμοί να μην αποτελούν βαρίδια για τον δήμο.