ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ, ΕΣΠΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ?

Την πρόταση για δημιουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με ψυχικές διαταραχές στην πόλη του Ηρακλείου Αττικής συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει την παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου και τη σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας του Δήμου με τη αστική με κερδοσκοπική εταιρεία ΕΔΡΑ.

Όπως αναφέρθηκε και στην εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου, κας Μαρίας Γαλακτοπούλου, το Κέντρο Ημέρας θα χρηματοδοτηθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια από το ΕΣΠΑ με τα κονδύλια να είναι από τη διαχείριση της οργάνωσης ΕΔΡΑ, η οποία θα έχει και την κύρια ευθύνη στη λειτουργία του Κέντρου.
Ο Δήμος, πέρα από τη διάθεση του χώρου (κτίριο στην οδό Κύπρου 27) και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, είναι πιθανό να διαθέσει 2 ή 3 υπαλλήλους που θα βοηθήσουν το έργο του επιστημονικού προσωπικού το οποίο θα προέρχεται από την ΕΔΡΑ.
Το Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως και τις 6 μ.μ., ενώ η ΕΔΡΑ θα διαθέσει το απαραίτητο υλικό. Οι ωφελούμενοι πολίτες υπολογίζονται περίπου στα 25 άτομα.
Οι ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στο τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα δύο χρόνια χρηματοδότησης της δομής από το ΕΣΠΑ, αν δηλαδή θα τη λειτουργήσει ο Δήμος, και στη θεώρηση αυτής της προσπάθειας ως ενός κρίκου σε ένα γενικότερο σχέδιο αποδόμησης της υγείας. Επίσης, ασκήθηκε έντονη κριτική στη διοίκηση πως έφερε το θέμα χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προεργασία. Νώντας Σπυρόπουλος: “Να έρχεστε στο Συμβούλιο καλύτερα προετοιμασμένοι” Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος ορμώμενος από τη σχετικά φτωχή εισήγηση και με αφορμή μια ερώτηση που έγινε στην κα Γαλακτοπούλου την απάντηση της οποίας δεν γνώριζε η Αντιδήμαρχος, κατηγόρησε τη διοίκηση πως έρχεται απροετοίμαστη στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Θα σας παρακαλούσα να έρχεστε εδώ πιο προετοιμασμένοι και να είναι τα θέματα πιο επεξεργασμένα” ήταν η σύσταση του κ. Σπυρόπουλου που ζήτησε να δοθούν περισσότερα στοιχεία στο Σώμα για αυτή τη νέα δομή. Ωστόσο, αναγνώρισε ως ο κόσμος έχει ανάγκη μια τέτοια δομή και για αυτό είπε πως η παράταξη θα ψηφίσει θετικά. Πολύ προσεκτικά βήματα από την πλευρά του Δήμου ζήτησε ο Σύμβουλος της παράταξης κ. Κυριάκος Κουτρούλης που κατέθεσε τον προβληματισμό του σημειώνοντας από τη μια πλευρά πως υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα σημειώνοντας πως ο Δήμος αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη.

Βασίλης Λυκούρας: “Ο Δήμος αρωγός στην προσπάθεια αποδόμησης του ΕΣΥ”
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποδόμησης του ΕΣΥ. Συνεχίζοντας παρατήρησε πως κλείνουν δομές και στη θέση τους έρχονται διάφορες ΜΚΟ που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημόσια ψυχική υγεία ώστε να τα καρπωθούν και να αποδομήσουν το ΕΣΥ. Ο κ. Λυκούρας επέκρινε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, όπως είπε, σε αυτές τις ΜΚΟ και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως φέρνει το Δήμο ως αρωγό σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και συμμέτοχο στην προσπάθεια αποδόμησης του ΕΣΥ. “Είναι προγράμματα που κάποια στιγμή θα τιναχτούν στον αέρα και μετά θα πρέπει να αναλάβει ο Δήμος τη δομή και να μετακυλήσει το κόστος στους δημότες” τόνισε ο κ. Λυκούρας.

Ειρήνη Κατσινοπούλου: “Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει διακοσμητικό χαρακτήρα”
Από το “Δίκτυο Πολιτών” η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου τόνισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται χωρίς προετοιμασία θέματα σχετικά με κονδύλια του ΕΣΠΑ και στάθηκε στο γεγονός πως άλλα πράγματα αναφέρονται στην εισήγηση του ενός θέματος (παραχώρηση χώρου) και άλλα στην εισήγηση του έτερου (σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΔΡΑ). “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι διακοσμητικός. Θα έπρεπε να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόηση για το τι θα κάνουμε” τόνισε. Περνώντας στην ουσία του θέματος παρατήρησε πως οποιοδήποτε πρόβλημα δεν λύνεται σε 2 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε το αντικείμενο της σύμβασης γενικόλογο, καθώς όπως είπε ψυχολογική στήριξη χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. “Ο Δήμος έρχεται για μια ακόμα φορά ως συνεργός σε αυτό το ξήλωμα της δημόσιας υγείας” υποστήριξε η κα Κατσινοπούλου που πρόσθεσε πως δίνονται κονδύλια μέσα από το ΕΣΟΑ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Νίκος Μπάμπαλος: «Κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε» O επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας πως η ελλιπής παρουσίαση του θέματος τείνει να γίνει σύνηθες φαινόμενο για τη δημοτική αρχή και πρόσθεσε πως θα έπρεπε η εισήγηση να συνοδευόταν με μια εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με τις ανάγκες των πολιτών. Ο κ. Μπάμπαλος είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχώς πτωτική πορεία στις προνοιακές δομές του Δήμου και έφερε ως παράδειγμα τα δημοτικά ιατρεία. Αναρωτήθηκε δε πως θα στηρίξει ο Δήμος τη δομή μετά την παρέλευση της διετίας και έθεσε και ζήτημα νομιμότητας για τη χρήση του κτηρίου της οδού Κύπρου που κληροδοτήθηκε στο Δήμο από ιδιώτη. “Κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος που εξέφρασε τις ενστάσεις της παράταξης για τη νομιμότητα και σκοπιμότητα της ενέργειας.

Δέσποινα Καμπούρη: "Πρόκληση να συνεχιστεί η δομή από το Δήμο" Επί του θέματος έγιναν τοποθετήσεις από αρκετούς Συμβούλους της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ως μια αναγκαιότητα χαρακτήρισε τη δημιουργία Κέντρο η προηγούμενη Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, κα Δέσποινα Καμπούρη, η οποία είχε κάνει τις πρώτες ενέργειες γύρω από το θέμα. Η κα Καμπούρη ενημέρωσε το Σώμα ότι στην Κοινωνική Υπηρεσία υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 60 περιστατικά ατόμων που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το Κέντρο. “Το ζητούμενο είναι πως θα συμμετάσχουμε και εμείς... μακάρι να μπορούσαν να γίνουν τρία κέντρα ημέρας” τόνισε η κα Καμπούρη θέτοντας η ίδια ως πρόκληση την προοπτική λειτουργίας του Κέντρου μετά από δύο χρόνια από το Δήμο. Ο Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιάννης Γκίκας, εξέφρασε το φόβο του πως το Κέντρο θα υπολειτουργεί ενώ έθεσε και θέμα πολιτικής νομιμότητας της απόφασης από τη στιγμή καθώς όπως είπε με την από που, αυτή δεσμεύεται το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα υπάρχει στο τέλος της διετίας. Πάντως ο ίδιος ψήφισε υπερ της δημιουργίας του Κέντρου. Μια σειρά επιστημονικών παρατηρήσεων αλλά και ερωτήσεων σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου κατέθεσε ο κ. Γιώργος Οικονομίδης. Ο ίδιος θύμισε πως παλαιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης δήμων της περιοχής μας για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού κέντρου ψυχικής υγείας που θα συνεργάζεται με δημόσιο νοσοκομείο και ζήτησε να εξεταστεί και αυτή η προοπτική.

Απαντήσεις από τη διοίκηση
Από την πλευρά της διοίκησης η κα Γαλακτοπούλου θεώρησε υπερβολικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης θυμίζοντας το γνωστό ρητό: “Σε κάποιον χαρίζανε έναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια”. “Είναι ένα πρόγραμμα που το έχει ζητήσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου γιατί υπάρχουν πολλά άτομα με ψυχικές διαταραχές στο Ηράκλειο” σημείωσε. Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, είπε πως ο Δήμος Ηρακλείου παρά τις μειώσεις στα κρατικά κονδύλια, δεν έχει μειώσει τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες. Μάλιστα απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Λυκούρα και της κα Κατσινοπούλου είπε πως η Δημοτική Αρχή δεν υιοθετεί και είναι μακριά από τις λογικές της ιδιωτικοποίησης και αποδόμησης του χώρου της υγείας. Μετά από μια μακρά συζήτηση έφτασε και η ώρα της ψηφοφορίας με την πλειοψηφία του Σώματος να εγκρίνει τις προτάσεις της διοίκησης με τους Συμβούλους της “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη” να δηλώνουν παρόντες και τις παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Δίκτυο Πολιτών” να καταψηφίζουν.

Από το www.xtypos.gr