Η ΚΕΑΕΔΗΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Η λειτουργία της δημοτικής ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ΚΕΑΕΔΗΑ βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με αφορμή ενημέρωση που παρείχε προς το Σώμα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Καρράς.
Ο κ. Καρράς αρχικά ενημέρωσε το Σώμα για τη λειτουργία του κινηματογράφου Νοσταλγία (τον οποίο διαχειρίζεται η επιχείρηση) και εδώ αποκάλυψε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Δήμου πως ορθώς έγινε η ανάθεση στην εταιρεία. Προχωρώντας ο κ. Καρράς είπε πως έχει ξεκινήσει από την ΚΕΑΔΗΑ εργολαβία για φθορές πεζοδρομίων της πόλης διαβεβαιώνοντας πως θα φτιαχτούν όσα περισσότερα γίνεται.

Ο Πρόεδρος της επιχείρησης αναφέρθηκε και στους συμβούλους της επιχείρησης κ.κ. Θεοδώρου (που είναι και Γενικός Γραμματέας του Δήμου) και Τέντη για τους οποίους είχε δημιουργηθεί θέμα προσφάτως. Συγκεκριμένα, τόνισε πως υπάρχει παραδοτέο έργο από την πλευρά τους που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση του δυναμικού του Δήμου καθώς και πως μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία για να βοηθήσει το Δήμο. Ένα άμεσο μέτρο, όπως είπε, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το καλοκαιρινό camp που διοργανώνεται από την εταιρεία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας.
Ο κ. Καρράς ενημέρωσε και για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας υπογραμμίζοντας πως έχει καταστεί εφικτό να αποπληρωθούν υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί το προηγούμενο διάστημα (στην πρώην ΔΕΤΕΗΑ) διατυπώνοντας ερωτηματικά γιατί δεν είχαν τακτοποιηθεί οι υποχρεώσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις. Σαν παράδειγμα ανέφερε το γεγονός πως δεν είχε υποβληθεί επί τρία χρόνια Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αποτέλεσμα να έχει μαζευτεί μια οφειλήν ύψους 240.000 ευρώ, εκ των οποίων η ΚΕΑΔΗΑ έχει ήδη αποπληρώσει τα 2/3.

Χωρίς προσωπικό υπάρχουν κέρδη
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, παρατήρησε πως η Απόφαση για την πρόσληψη των Συμβούλων προέβλεπε να ασχοληθούν με το προσωπικό της εταιρείας και όχι του Δήμου. Η απάντηση του κ. Καρρά ήταν πως η εργασία που έγινε από τους Συμβούλους ήταν μια αρκετά εμπεριστατωμένη μελέτη που δείχνει τα κενά της λειτουργίας του Δήμου. “Άλλωστε εταιρεία ίσον Δήμος” συμπλήρωσε ο κ. Καρράς. Ο Πρόεδρος της επιχείρησης πρόσθεσε πως η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη ύψους 117.00 ευρώ, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη φορολόγηση φέτος κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετο βάρος όπως είπε. Η εξήγηση για τα κέρδη δόθηκε από τον... κ. Μπάμπαλο ο οποίος είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το σύνολο του προσωπικού (της πρώην ΔΕΤΕΗΑ) έχει μεταφερθεί στο Δήμο.

Άνοιξε παλιές πληγές ο Γιάννης Γκίκας
Οι αιχμές που άφησε ο κ. Καρράς εις βάρος προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας (ως ΔΕΤΕΗΑ) προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Προέδρου της ΔΕΤΕΗΑ και νυν Συμβούλου της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιάννη Γκίκα. Ο επί 2,5 χρόνια πρόεδρος της επιχείρησης, επί Δημοτικής Αρχής Γεωργόπουλου, είπε πως η επιχείρηση είχε επιβαρυνθεί εκείνη την περίοδο με το πρόστιμο των 400.000 ευρώ λόγω του παράνομου υπόγειου κολυμβητηρίου της οδού Χρυσανθέμων όπου είχε γίνει αυθαίρετα αλλαγή χρήσης (από πάρκινγκ σε κολυμβητήριο). Επίσης, τόνισε πως η ΔΕΤΕΗΑ είχε αναλάβει τη μισθοδοσία εργαζομένων που δούλευαν στην υπηρεσία καθαριότητας. “Όλα αυτά δεν υφίστανται σήμερα” είπε με νόημα ο κ. Γκίκας που έθεσε στη διάθεση συναδέλφων του στοιχεία και παραστατικά σχετικά με τις εργασίες που έγιναν από την εταιρεία σε κοινόχρηστους χώρους (όπως πλακοστρώσεις) και τη συμβολή της σε έργα που έγιναν στο Δήμο. 

Πάντως, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τα οικονομικά έδωσε η πρώην Πρόεδρος της ΚΕΑΔΑΗΑ (θήτευσε το 2011), κα Βάσω Τσαπίνου, η οποία είπε πως το 2010 τελευταία χρονιά διοίκησης του κ. Γεωργόπουλου, υπήρξαν επιπλέον συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών από τρίτους ύψους 203.000 ευρώ σε σχέση με το 2011! Επίσης, η κα Τσαπίνου ενημέρωσε για το πρόστιμο της Πολεοδομίας για το κολυμβητήριο πως όταν έκανε διακανονισμό είχαν πληρωθεί 78.000 ευρώ εκ των οποίων κάποια είχαν δοθεί και από την τότε διοίκηση.

Από το www.xtypos.gr