Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2012

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΝΤΑΗΔΩΝ


Την προηγούμενη Παρασκευή συνέβη ένα πρωτόγνωρο περιστατικό στο δημαρχείο του Ηρακλείου. Ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου με την συνοδεία δύο «φουσκωτών» πήγε να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής να μην επιτρέψει στον ιδιοκτήτη να απλώσει τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Θ. Κολοκοτρώνης.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, έπεσαν κάποιες ψιλές, ακούστηκαν διάφορα εκατέρωθεν, λίγο πολύ έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς έγινε.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το μπάχαλο που έγινε, δεν έγιναν μηνύσεις, δε πήγε κανείς στο αυτόφωρο, και το θέμα έληξε έτσι απλά.

Νομίζω ότι ήταν μια τεράστια ευκαιρία που έχασε η δημοτική αρχή, να χρησιμοποιήσει το περιστατικό σαν αφορμή και να επιβάλει τον νόμο και την τάξη στην πλατεία της πόλης. Πώς να κάνει κάτι τέτοιο αν υπάρχουν γραμμάτια που χρωστάει ή υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη (κυρίως οικονομική) ορισμένων καταστηματαρχών?

Φυσικά δε μπορεί να αποδειχθεί τίποτα αν υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης της δημοτικής αρχής με κάποιους μαγαζάτορες, διάφορα ακούγονται κατά καιρούς και μόνο ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι αν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και τι μπορεί αυτές να αφορούν.

Θεωρώ ότι το περιστατικό δημιουργεί σημαντικό θέμα για την πόλη μας.
Το συγκεκριμένο καφε-εστιατόριο και στο παρελθόν είχε δείξει επιθετική στάση, όταν η δημοτική αστυνομία είχε επισκεφτεί τον χώρο και ήθελε να μετρήσει τα τετραγωνικά που χρησιμοποιούνται για τα τραπεζοκαθίσματα.
Τότε με απαξιωτικό τρόπο κάποιοι από το καφέ-εστιατόριο πρόγκηξαν κυριολεκτικά τους υπαλλήλους του δήμου που τελικά δεν έκαναν την δουλειά τους.

Η δημοτική αρχή δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία, φυσικά δε περίμενε ότι αφήνοντας τα περιθώρια για νταηλίκια ότι θα έφτανε η κατάσταση στο περιστατικό της Παρασκευής, και τότε το θέμα έληξε χωρίς φασαρίες.

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον ιδιοκτήτη του καφέ-εστιατορίου, το επιχείρημα του ήταν ότι σε άλλες περιπτώσεις η δημοτική αρχή κάνει τα στραβά μάτια ή εγκρίνει παρόμοια αιτήματα άλλων ιδιοκτητών όταν εκείνοι θέλουν να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα σε παρακείμενους δημοτικούς χώρους.

Έτσι είναι…
αν σου ξεφύγει μία κατάσταση τότε δε θα αργήσει να ξεχειλώσει.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι η δημοτική αρχή.

Δεν γνωρίζω τι χρωστάει ή τι υποσχέσεις έγιναν σε κάποιους μαγαζάτορες, το σίγουρο είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλοί από αυτούς δεν πληρώνουν αυτά που οφείλουν στον δήμο (για αυτό δεν αφήνουν και τους υπαλλήλους να μετρήσουν τους χώρους εκμετάλλευσης) κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν όταν γνωρίζουν ότι κάποιοι δε το κάνουν, και κάποιοι αν δε γίνουν αποδεκτά, ακόμα και παράλογα αιτήματα τους τότε καταφεύγουν στην βία και τον εκφοβισμό.

Αντί όλους αυτούς να τους κυνηγήσει η δημοτική αρχή, και να χρησιμοποιήσει την αφερεγγυότητα τους αλλά και την ανάρμοστη συμπεριφορά τους ως λόγο να μην ξαναπάρουν άδεια για την λειτουργία των μαγαζιών τους, η δημοτική αρχή διαλέγει μια πιο βελούδινη στάση με την οποία ο δήμος βγαίνει χαμένος, και αυτοί οι κύριοι εκμεταλλεύονται αυτή την αντιμετώπιση ως αδυναμία με αποτέλεσμα να κάνουν ότι γουστάρουν στην πλατεία, και αν συναντήσουν εμπόδια μπορεί να ρίξουν και καμία φάπα σε αυτόν που έχει αντιρρήσεις.

Δε θέλουμε νταβατζήδες στο Ηράκλειο, και κανέναν νταή που έχει την εντύπωση ότι οι πλατείες και τα πάρκα πρέπει να γίνουν τραπεζοκαθίσματα με το έτσι θέλω.

Καταρχήν ήδη πολλοί από αυτούς δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει στον δήμο, ενώ τα χρεώνουν ως δημοτικό τέλος στις τιμές των προϊόντων τους, αρνούνται να αποδώσουν 1-3% για την χρήση δημοτικού χώρου, που θα μπορούσε να ήταν στην διάθεση των δημοτών, με πιο σκεπτικό λοιπόν όλοι αυτοί απαιτούν και από πάνω?

Ποιος τους εξέθρεψε όλους αυτούς, που έχουν φτάσει στο σημείο να μην υπολογίζουν τίποτα?

Πως μπορεί να μπει μια τάξη στην πλατεία όταν κάποιοι μαγαζάτορες μόνο απαιτούν και κανείς δε τολμά να επιβάλλει τον νόμο.

Μη θεωρείτε υπερβολή, μετά από χρόνια, να δούμε τραπεζοκαθίσματα και στο θεατράκι της πλατείας.

Αυτή η ολιγωρία ή ατολμία της διοίκησης μας οδηγεί αναπόφευκτα στο ότι η δημοτική αρχή έχει συνάψει σχέσεις εξάρτησης με κάποιους ιδιοκτήτες στην πλατεία. Η άμεση αντίδραση της διοίκησης θα μπορούσε να ήταν η ανάκληση της άδειας του συγκεκριμένου καταστήματος, και ένα τελεσίγραφο για τα υπόλοιπα μαγαζιά της πλατείας, ότι αν εμποδίσουν υπαλλήλους του δήμου, αν δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία που να αφορά χρήση ή συμπεριφορά, τότε αυτόματα θα ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.

Η βλακεία των εκάστοτε διοικούντων είναι ότι ποτέ δεν υπολόγισαν ότι μια πρακτική που θα έβαζε τάξη στο τεράστιο πρόβλημα της πλατείας, θα έφερνε πολλούς περισσότερους ψήφους, απ’ ότι η διατήρηση καλών σχέσεων και με κάποιους μαγαζάτορες που παράλληλα μπορεί να ενισχύουν οικονομικά τις παρατάξεις τους.

Αν οι αιρετοί μας φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα, υπάρχουν και τα ασφαλιστικά μέτρα, και αν φοβούνται τόσο πολύ τότε ας απαλλαγούν από τα αξιώματα τους.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

14 σχόλια:

 1. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΙΝΑΙ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ (ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ) ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΒΕΒΑΙΑ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. όταν κατέχεις δημόσιο αξίωμα κανείς δε σου κάνει ...δωράκια για την ψυχή της μάνας του. Από την ώρα που θα πάρεις το ....δωράκι τότε είσαι αιχμάλωτος. Αυτό είναι η δημοτική μας αρχή. Αιχμάλωτη. Οπότε και μπάτσες θα τρώνε και στο αυτόφωρο δε θα τολμάνε να τους πάνε. Το πολύ-πολύ να τους σφίγγουν κανένα αρχίδι ή και να του το κλ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο "Μουστάρδας" εκδότης είναι ο μόνος που έχει κάνει γαργάρα το θέμα μέχρι τώρα. Μάλλον περιμένει να γυρίσει ο Βλασσόπουλος από τις διακοπές του και να του υπαγορεύσει το ρεπορτάζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιο το όφελος για τους δημότες από τις υπερβολικά πολλές καφετέριες της πλατείας, ειδικά όταν πολλές δεν πληρώνουν τέλη? Εμείς αντιθέτως συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά δημοτικά τέλη.
  Η πλατεία εχει φτάσει σε οριακό σημείο:
  1) Υπάρχουν σημεία που είναι απροσπέλαστα αν έχεις καροτσακι, βαλίτσα ή ακόμα και τσάντες. Ειδικά τα σαββατοκύριακα, μηχανάκια και αυτοκίνητα παρκάρουν όπου βρούν.Είναι λογικό βέβαια με τόσες καφετέριες και χωρίς χώρους στάθμευσής

  2) Η ηχορύπανση είναι μεγάλη το βράδυ, ειδικά αν είσαι άτυχος και μένεις στην πρασίνου λόφου. Το ένα μαγαζί προσπαθεί να υπερκαλύψει το άλλο σε ντεσιμπέλ.

  3) Τα μηχανάκια αλωνίζουν ανενόχλητα πάνω στην πλατεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πεζοί. Ειδικά βγαίνοντας από τον ανελκυστήρα του ΗΣΑΠ απέναντι απο τον φούρνο κινδυνεύεις να σε ξυρίσουν αυτοκίνητα στον κατά τα άλλα πεζόδρομο...

  4) Δεν μπορώ να καταλάβω, τέλος, γιατί μια πλατεία πρέπει να έχει μονο καφέ και φαγάδικα και όχι μια παιδική χαρά για παράδειγμα (βλέπε πχ κεντρική πλατεία Αμαρουσίου). Αν φεύγανε μερικά τραπεζοκαθίσματα θα υπήρχε χώρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ! ΚΑΙ ΑΝ ''ΜΠΟΡΟΥΝ'' ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΡΑΚΗΔΕΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Oι Επιτροπές πλατείας είναι κάτι τύποι που πίνουν την φραπεδιά τους στην πλατεία... Οπότε άστο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΙΝΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ:

  ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

  "Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΒΡΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΛΙΑΝΗ (την ''εμπλοκη του'') ΣΤΟ ΟΤΙ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙΑ ΟΙ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ?????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ στη CAFETERIA PALMIER BISTROT
  Η Υπρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ευχαριστεί Δημόσια την Cafeteria Palmier Bistrot και τον κο Σταματίου Κωνσταντίνο για την προσφορά πρωϊνού σε Δημότες μας την Κυριακή των Βαϊων 8/4/2011

  Η προσφορά είναι πολύτιμη και βοηθά αφάνταστα τους ευπαθούντες συμπολίτες μας ...

  Η Αντιδήμαρχος

  Μαρία Σπετσιώτη – Γαλακτοπούλου

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ.

  ΚΑΙ Ο ΛΕΓΖΗΣ ΚΑΙ Η ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑΑΑΑ;;;;;;;;

  ΚΑΘΕ 10 ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1 ΚΑΦΕ.
  ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ.
  ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ, κλπ

  Η ΣΥΝΔΙΑΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ πχ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΨΗ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΙΣΘΟ.

  ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΕΣ Ο ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΝΤΗΣ ΝΑ ΕΝΔΩΣΟΥΝ.
  ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝ ΕΝΔΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΡΩΣ ΤΟΟΟΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΘΩΣ ΒΟΛΤΑΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙ ΣΟΥ.
  ΘΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΓΙΑΟΥΡΤΟΜΕΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο ΔΑΛΙΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ 4 ~ 5 ΧΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
  ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ (ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΠΑΤΡΟΝΑΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ αφού η οικοδομή έχει πάει στο ΜΗΔΕΝ

  ΕΞΩ ΠΟΥΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ.

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η πολιτική δεν είναι χώρος για καριέρα , για καταξίωση αμόρφωτων , ή για απασχόληση ανεπάγγελτων ή για απόκτηση περιουσίας. Πρέπει να είναι χώρος για αυτούς που έχουν γνώσεις, θέληση και ικανότητα να προσφέρουν στην κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΧΗΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ-ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φοβερό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο στο Δήμο όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Το δείχνουν και «οι πολιτιστικές εκδηλώσεις» που οργανώνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΓΚΛΕΤΣΟ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή