ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ"

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο εμπλέκονται στη δραστηριότητα των δήμων οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν κοινωνικές κυρίως δράσεις στις τοπικές κοινωνίες, με τη συνεργασία των δήμων.
Eχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ για τις προσλήψεις ανέργων με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωφελείς δράσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο μέσω των ΜΚΟ. Ωστόσο, τώρα έρχονται οι ΜΚΟ να δημιουργήσουν μια σειρά δομών στον τομέα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας. Οι δράσεις αυτές γίνονται, συνήθως με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, και κατά κανόνα με κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ. Οι δήμοι, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο δεν παίρνουν ούτε ευρώ, αλλά βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κάποια μικρά ή πιο μεγάλα έξοδα. Ουσιαστικά, δηλαδή, το κράτος αφήνει εκτός της διαχείρισης των κονδυλίων τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δήμους, ορίζοντας ως διαχειριστές τρίτους που έχουν και κέρδος (π.χ. 5% στο πρόγραμμα με τις προσλήψεις).

Και το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές είναι: συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία και προσφέρω έστω και με μεσάζοντες κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες μου σε καιρούς δύσκολους ή μένω απέξω καταγγέλοντας αυτήν την τακτική και στηριζόμενος στις υπάρχουσες δομές; Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που διχάζει τους δήμους, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όπου η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να μπει σε αυτό το κανάλι παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο για τη συνεργασία με την ΕΔΡΑ για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας. Στα πλάνα της διοίκησης είναι να γίνει και παιδοψυχαγωγικό Κέντρο πάλι σε συνεργασία με την ΕΔΡΑ στο κτήριο της οδού Σαλαμίνος. Μάλιστα το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Παντελής Βλασσόπουλου ώστε να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, αναβλήθηκε και η λήψη απόφασης αναφορικά με τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με την ΕΔΡΑ..

Η πρόταση για Ιατρείο της “Αποστολής” Πάντως, στη συνεδρίαση της10ης Ιουλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής συζητήθηκε και ελήφθη απόφαση για παραχώρηση χώρου για την ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”. Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου, ο Δήμος θα αναλάβει να παραχωρήσει χώρο στα δημοτικά ιατρεία όπου θα λειτουργήσει το Ιατρείο της Αποστολής δύο φορές την εβδομάδα με γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου που θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι θα παίρνουν και φάρμακα. 

Η πρόταση συνάντησε από την αρχή ισχυρές αντιδράσεις και μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νϊκος Μπάμπαλος, πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί συνολικά σε επόμενη συνεδρίαση η Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά. Το θέμα συνδέθηκε και με τύχη των δημοτικών ιατρείων, καθώς η κα Γαλακτοπούλου ανέλαβε στο ξεκίνημα της συζήτησης να ενημερώσει το Σώμα για τη λειτουργία τους δίνοντας και στοιχεία για την επισκεψιμότητατα τα οποία δείχνουν πως τα ιατρεία στο Παλαιό Ηράκλειο και την Καναπίτσα δεν έχουν μεγάλη κίνηση.

Καταναγκαστική θετική ψήφος από την αξιωματική αντιπολίτευση
Ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Κουτρούλης, αφού κατηγόρησε τη διοίκηση πως παίρνει αποσπασματικές αποφάσεις, κατήγγειλε πως η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου καταρρέει. “Έχουμε μια καινούργια μόδα. Έρχεται όποια ΜΚΟ υπάρχει και συνεργάζεται με δήμους. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο” τόνισε ο κ. Κουτρούλης ο οποίος πάντως αναγνώρισε πως δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το Δήμο αν και ζήτησε να επανεξεταστεί συνολικά η κοινωνική πολιτική του Δήμου. “Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας και την αδυναμία του Δήμου να επιτελέσει κοινωνικό έργο θα το ψηφίσουμε υποχρεωτικά διαφωνώντας ριζικά πολιτικά” δήλωσε. 

Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως κάποτε οι ΜΚΟ υπήρχαν μόνο σε χώρες της Αφρικής και τώρα “χτυπάνε την πόρτα μας”. “Είμαστε αντίθετοι πολιτικά στις ΜΚΟ αλλά για αυτήν τη συγκεκριμένη ενέργεια που αφορά ανασφάλιστους συμπολίτες μας δεν μπορούμε να είμαστε απέναντι” τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος που χαρακτήρισε ως "ατυχή" τη σύνδεση που έκανε η κα Γαλακτοπούλου με τα δημοτικά ιατρεία. Το αίτημά του ήταν να γίνει αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δράσεων Κοινωνικής Πρόνοιας και σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον. Ως θετικό γεγονός χαρακτήρισε τη φιλοξενία τέτοιου είδους δομών στο Δήμο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου. “Η σύμπραξη αυτή δεν λύνει το πρόβλημα. Όταν μια ΜΚΟ υποκαθιστά το κράτος έχουμε πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όμως αν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μπορέσει να βρει συνταγογράφηση θα δείτε πολύ σύντομα να πηγαίνουν δημότες μας που δεν έχουν πρόσβαση αλλού” τόνισε.

Σφοδρές επικρίσεις από “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Δίκτυο Πολιτών” Έντονα επικριτικός απέναντι στην πρόταση της διοίκησης παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως έρχεται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία με τους συμπολίτες μας που δεν έχουν περίθαλψη. Ο κ. Λυκούρας παρατήρησε πως πλέον δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος ούτε καν τα δημοτικα ιατρεία και τα χρήματα πάνε στον ΙΣΑ και τις ΜΚΟ. “Τα πράγματα εδώ είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν μπορεί να ξεπηδάει μια ΜΚΟ και να υποκαθιστά όλες τις παροχές που έδινε το κράτος. Ο Δήμος έρχεται και πολιτικά βοηθάει αυτήν την κατάσταση” κατήγγειλε. 

Ως εύλογες θεώρησε τις ανησυχίες που δημιουργούνται στο Σώμα με τη συσχέτιση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το κλείσιμο των δημοτικών ιατρείων η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου που είπε πως ο Δήμος βοηθάει άθελα του σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. “Τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε αθώα...επιχειρηματικά συμφέροντα συστοιχίζονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες” κατήγγειλε και αναρωτήθηκε αν πιστεύει η διοίκηση πως θα καλύψει τις ανάγκες με αυτές τις φιλανθρωπικές επικοινωνιακές κινήσεις. "Διαλύεται το ΕΣΥ και αυτό είναι μια σκόπιμη πολιτική...υπάρχει χορός δισεκατομμυρίων" κατήγγειλε.

Συνολικό σχεδιασμό για την Κοινωνική Πολιτική ζήτησε η “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”
O κ. Νίκος Μπάμπαλος στη βασική τοποθέτησή του αναρωτήθηκε αν με το επιχείρημα της χαμηλής επισκεψιμότητας πρέπει να κλείσουν και τα περιφερειακά ΚΑΠΗ της πόλης. “Η λογική του να κλείνουμε ό,τι κοστίζει δεν δίνει λύσεις” τόνισε. Σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα ο κ. Μπάμπαλος είπε πως θα πρέπει πρώτα η διοίκηση να πείσει το Σώμα ότι έχει καταγράψει τις ανάγκες και έχει κάνει ένα σχεδιασμό για την Κοινωνική Πολιτική. Αναφερόμενος γενικά στις ΜΚΟ παρατηρήσε πως “βάζουμε από την πίσω πόρτα τον ιδιώτη για να καλύψεις δικές μας αδύναμιες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός της Κοινωνικής Πολιτικής και για αυτό συνέστησε στη διοίκηση να μην κάνει πράγματα, γιατί απλώς υπάρχει κάποιο ανοιχτό πρόγραμμα

Δήμαρχος: “Μακριά από εμάς σκέψεις για ιδιωτικοποίηση” Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, στάθηκε αρχικά στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει μαζί με τους Δημάρχους Νέας Ιωνίας και Ελληνικού για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή είναι μακριά από τις όποιες σκέψεις για ιδιωτικοποίηση. Στις κατηγορίες ότι η Κοινωνική Πολιτική καταρρέει ο Δήμαρχος αντέτεινε τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως την ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου που εξυπηρετεί 350 οικογένειες, την ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου, τη δημιουργία δομής ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία και την στήριξη με διάφορα μέτρα άστεγων και άπορων συμπολιτών μας. “Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. 

Έχουν γίνει προσπάθειες και όχι μόνο από τη δημοτική αρχή αλλά από όλους και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί” τόνισε ο Δήμαρχος που είπε για μια ακόμα φορά πως κανένα δημοτικό ιατρείο δεν κλείνει αλλά όλα μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης. Και εδώ σημείωσε πως οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από τους γιατρούς των ΚΑΠΗ της πόλης. Τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε η παραχώρηση χώρου για το Ιατρείο και η σύναψη συμφώνου συνεργασίας με τον ΙΣΑ και την “Αποστολή” πέρασε κατά πλειοψηφία.

Από το www.xtypos.gr