ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΡΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

H πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου Αττικής να χρησιμοποιήσει την ανώνυμη εταιρεία ΚΕΑΕΔΗΑ (πρώην ΔΕΤΕΗΑ) για πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων του Δήμου διαφάνηκε και μέσα από την ανάθεση στην εταιρεία της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων το Σεπτέμβριο.
διοίκηση του Δήμου προγραμματίζει να διοργανώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο μια σειρά εκδηλώσεων στο κτήμα ΦΙΞ το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο για ένα μήνα. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν το φεστιβάλ “Πόλεως Δράσεις” που ξεκίνησε πέρσι, το φεστιβάλ μπύρας, αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. 

Και η πρόταση της διοίκησης ήταν να αναλάβει τη διοργάνωση αυτών των η ΚΕΑΕΔΗΑ με το σκεπτικό πως απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και έγκαιρη προετοιμασία με όσον το δυνατό μικρότερο κόστος, κάτι που μπορεί να επιτευχτεί μέσα από την “ευέλικτη” λειτουργία της εταιρείας. Ένα άλλο επιχείρημα που ακούστηκε ήταν πως ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Οι πρώτες ερωτήσεις και απαντήσεις
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκαν ενστάσεις, κυρίως, για τη διαδικασία που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, ενώ ακούστηκαν και κάποιες διαφωνίες για τη σκοπιμότητα των εκδηλώσεων. Ως μη σύννομη χαρακτήρισε την ανάθεση ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Κουτρούλης που είπε πως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει αναθέσεις χωρίς αντάλλαγμα. “Γιατί να διαθέσει η εταιρεία χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου;” αναρωτήθηκε. 

 Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, με τη σειρά του αναρωτήθηκε γιατί γίνεται η ανάθεση, αφού, όπως αναγράφεται και στην εισήγηση, η εταιρεία θα συνεργαστεί με υπαλλήλους του Δήμου. “Τι μπορεί να κάνει η εταιρεία που δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος”; ρώτησε ο κ. Μπάμπαλος που ζήτησε δε να μάθει και τα οικονομικά δεδομένα των εκδηλώσεων για τα οποία δεν γινόταν λόγος στην εισήγηση. Απαντήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Χρήστος Καρράς ο οποίος ανέφερε πως είναι στους σκοπούς της ΚΕΑΕΔΗΑ η υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Σημείωσε ακόμα πως η επιχείρηση μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία δράσεις με οικονομικό υπόβαθρο και ανέφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου “Νοσταλγία” και του θερινού camp δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Δημήτρης Μπούκης, είπε πως το προσωπικό του Δήμου θα βοηθήσει στη δραστηριότητα επικουρικά, ενώ τόνισε πως έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει όλη την πόλη.

“Να μην φορτώνεται η εταιρεία με δαπάνες”
Η επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, παρατήρησε πως ο Δήμος αναθέτει στην επιχείρηση να κάνει δουλειές με προσωπικό του Δήμου. “Δημιουργεί ερωτηματικά μια τέτοια διαδικασία” σημείωσε και ζήτησε να διασφαλιστεί το δημόσιο χρήμα. Συνεχίζοντας τόνισε πως παλαιότερα υπήρχε το Πολιτιστικό Κέντρο στο Δήμο μέσα από το οποίο γίνονταν εκδηλώσεις και είπε με νόημα πως αν ήθελε η διοίκηση θα μπορούσε να διατηρήσει μια τέτοια δομή. 

Η κα Κατσινοπούλου κατήγγειλε πως ο Δήμος οδηγείται σε μια απόφαση χωρίς τη διασφάλιση δημόσιων διαγωνιστικών διαδικασιών Ο κ. Μπάμπαλος ξεκίνησε την κυρίως τοποθέτησή του λέγοντας πως είναι προφανές πως ο Δήμος μπορεί ο ίδιος να εκτελέσει με τις υπηρεσίες του πολύ καλές εκδηλώσεις. “Η ΚΕΑΕΔΗΑ με ένα μόνο άτομα προσωπικό δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να υποδεχθεί μια σειρά εσόδων από χορηγίες αλλά και δεν έχει και τη δυνατότητα να εκτελέσει δραστηριότητες. Είτε θα καταφύγει στο Δήμο είτε θα καταφύγει σε ιδιώτες...φαίνεται πως βρίσκουμε την ΚΕΑΔΗΑ για διάφορες δουλειές” είπε ο κ. Μπάμπαλος που ξεκαθάρισε πως η παράταξη δεν συναινεί στην ανάθεση με το σκεπτικό πως ο Δήμος μπορεί να κάνει τις εκδηλώσεις. 

Ο κ. Κουτρούλης σημείωσε πως οι ανώνυμες εταιρείες θα έπρεπε να ασχολούνται με παραγωγικές δραστηριότητες και να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης. “Δυστυχώς βλέπω ότι πάνε να εκφυλιστούν” τόνισε για να προσθέσει: “Η εταιρεία θα έπρεπε να βγάζει κέρδη και όχι να τη φορτώνει ο Δήμος με δαπάνες. Δεν βλέπω καμία ανάπτυξη αλλά μόνο μια παλαιοκομματική λογική να αναθέτουμε στην επιχείρηση ό,τι θέλουμε να περάσουμε μέσα από το Δήμο”. Την ένστασή του για τη διαδικασία εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βασίλης Λυκούρας που έκανε λόγο για εκδηλώσεις “δια της πλαγίας οδού”. “Πάμε να ανοίξουμε διάφορες πόρτες” προειδοποίησε.

Αντιδράσεις και εκ των έσω
Διαφωνίες για την ανάθεση υπήρξαν και στις τάξεις της συμπολίτευσης. Την αποχή της από τη ψηφοφορία δήλωσε η κα Δέσποινα Καμπούρη που είπε πως αδυνατεί να καταλάβει γιατί πρέπει να ανατεθούν οι εκδηλώσεις στην ΚΕΑΕΔΗΑ. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κ. Ηλίας Μοσχονάς, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και σαφής προγραμματισμός και να μην πάει ο Δήμος στο άγνωστο.

Δήμαρχος: “Έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα”
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, απάντησε στην αντιπολίτευση πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για διαχείριση δημοσίου χρήματος στη δημοτική αρχή η οποία έχει αποδείξει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι σέβεται το δημόσιο χρήμα. Και ανέφερε ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις που έγιναν με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπως τα Κούλουμα. Ο Δήμαρχος είπε πως στόχος της διοίκησης είναι να μην δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για τις φετινές εκδηλώσεις και εξήγησε πως για αυτό το λόγο γίνεται και η ανάθεση στην ΚΕΑΕΔΗΑ, ώστε δηλαδή να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες αναζήτησης χορηγιών. Μάλιστα ο κ. Βλασσόπουλος αποκάλυψε πως και πέρσι είχε προσπαθήσει ο Δήμος να πάρει χορηγίες για να κάνει τις εκδηλώσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. 

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, μίλησε γενικότερα για το ρόλο της εταιρείας την οποία η διοίκηση, όπως είπε, θεωρεί ως ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης. “Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα να απαλλαγεί απο τα βαρίδια του παρελθόντος” συμπλήρωσε για να διευκρινίσει πως σύντομα η ΚΕΑΕΔΗΑ θα αποτινάξει αυτά τα βάρη και θα μπορέσει να επιτελέσει ένα πολύ σπουδαίο έργο στη λειτουργία του Δήμου. “Κάνουμε πράγματα μέσα από την εταιρεία που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα από το Δήμο και το δημόσιο λογιστικό σύστημα” δήλωσε ο κ. Βλαντής. Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Μπούκης που ενημέρωσε τους συναδέλφούς του για την πληθώρα εκδηλώσεων που θα γίνουν στο κτήμα Φιξ το Σεπτέμβριο και τους κάλεσε να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που έχει και σαν στόχο να τονώσει την ψυχολογία των κατοίκων της πόλης. “Πρέπει να αποτινάξουμε το μαύρο σύννεφο” είπε χαρακτηριστικά.
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η ανάθεση στην Κ.Ε.Α.Ε.∆.Η.Α. των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο στο κτήμα ΦΙΞ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των κ.κ. Μπάμπαλου, Τσεκούρα, Ζούρου, Κουτρούλη, Ζούνη, Γκίκα, Κατσινοπούλου παρόντος του κ. Λυκούρα και απεχόντων των κ.κ. Καμπούρη, Μοσχονά.


Από το www.xtypos.gr