ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ως γονιός αλλά και ως δημότης, κάποιες διαπιστώσεις στις οποίες έχω καταλήξει είτε από προσωπική εμπειρία είτε από πληροφόρηση από άλλους γονείς.

Η απαρχή της εισαγωγής στη μάθηση, που σηματοδοτεί για τα παιδιά μας η εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, επιθυμούμε να συνοδεύεται και από άριστο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τήρησης ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων ώστε να υπάρχει το περιβάλλον αυτό που θα επιτρέπει να συντελείται ο προαναφερθείς στόχος.

Η νέα κλίμακα τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ηρακλείου επέφερε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των γονέων. Tα αυξημένα τροφεία που καθιέρωσε με απόφασή της η δημοτική αρχή έχουν φέρει σε απόγνωση τους περισσότερους γονείς, που βλέπουν από τη μια πλευρά το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά τα τροφεία να αυξάνουν. 

Το επιχείρημα ότι ο δήμος έχει έλλειμμα χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι το κριτήριο αύξησης των τροφείων, τα οποία σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 497/τ. Β’/22.04.2002 «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών», μπορεί (δηλαδή δύναται) να ορίζει το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου μετά από πλήρως τεκμηριωμένη σύμφωνη γνώμη του οικείου Ο. Τ. Α. και η οποία θα είναι σύμφωνη με τον κοινωνικό χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών και σύμφωνη με την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών των νηπίων (άρα μπορεί και να μην ορίζει). Οι παιδικοί σταθμοί του Ηρακλείου αντίθετα, έχουν αν όχι τα υψηλότερα, από τα υψηλότερα τροφεία των παιδικών σταθμών του λεκανοπεδίου (μια σχετικά απλή έρευνα ακόμα και στους όμορους δήμους είναι εύκολο να γίνει και θα σας πείσει για του λόγου το αληθές).

Επίσης, δεν μπορούν να σταθούν επιχειρήματα του τύπου «θέλετε να πέσει η ποιότητα;» ή το «να κλείσουν σταθμοί;» και άλλα παρόμοια καθώς είναι σαφές ότι δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε και να αντεπεξέλθουμε στην σημαντικότατη αύξηση των τροφείων τη ίδια στιγμή που οι μισθοί μας έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν γνωρίζουμε αν τα τροφεία θα μπορούσαν να μειωθούν σε επίπεδα κατώτερα του 2010 μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον για το δήμο αλλά τουλάχιστον θα περιμέναμε να παραμείνουν τα ίδια με τα περυσινά. 

Δεν γνωρίζουμε επίσης αν θα μπορούσε ένα μέρος των χρημάτων του δήμου να πάει ως επιπλέον επιχορήγηση στους παιδικούς σταθμούς μειώνοντας τα τροφεία για τους δημότες.

Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα εισοδήματα του 2011 θα φαντάζουν για όλους μας όνειρα απατηλά σε σχέση με αυτά του 2012. Ο δήμος βγάζει ένα ποσό για τροφεία με βάση τα 15.000€ π.χ. που εισέπραξες αλλά αγνοεί τα εξής:

- ότι 3.000 – 4.000€ πάνε πλέον σε εισφορά αλληλεγγύης, χαράτσι, Ε. Τ .Α. Κ., Φ. Μ. Α. Π, φόρο εισοδήματος κτλ.

- ότι ήδη εξέπνευσε και η μετενέργεια αρκετών συλλογικών συμβάσεων που σημαίνει ότι ο εργοδότης σε κατεβάζει νομιμότατα 50% – 60% και 70% κάτω ανάλογα το που είχες ανελιχθεί μισθολογικά.

Την υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση έρχεται να επιτείνει το υπεράριθμο των μαθητών σε πολλά τμήματα, 28 ή 30 παιδιά αντί για 25, όπως ρητά προβλέπεται από το προαναφερθέν Φ.Ε.Κ. Με βάση όλα τα παραπάνω παρακαλώ σκεφτείτε:
Την άμεση επανεξέταση του θέματος των τροφείων για την επόμενη σχολική χρονιά (2012 – 2013) σε κάποιο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.



Με εκτίμηση

Ευάγγελος Καστανάς