ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Διοίκηση με τηλεκοντρόλ και από τα γραφεία δεν γίνεται.

Είμαστε θεατές του ίδιου λάθους ανεξάρτητα από πρόσωπα και παρατάξεις με κοινό παρανομαστή την αναποτελεσματικότητα των διοικήσεων.

Οι εκάστοτε αιρετοί προσαρμόζονται με το πώς λειτουργούσε ο δήμος πριν αναλάβουν και ακολουθούν τα ίδια λάθη με τους προκατόχους τους.
Δεν υπάρχει έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην γίνονται τα αυτονόητα.

Αντιδήμαρχος: «Το έκανες εκείνο που λέγαμε?»
Εργαζόμενος: «Βεβαίως αντιδήμαρχε μου, όλα έγιναν»
Αντιδήμαρχος: «Μπράβο αγόρι μου»

Στην διαβεβαίωση του εργαζόμενου καθησυχάζεται ο Αντιδήμαρχος ή ο πρόεδρος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτοψία από τον ίδιο.

Μια βόλτα στο Ηράκλειο είναι αρκετή για να διαπιστώσει ο καθένας μας, ότι δεν γίνονται  ούτε τα αυτονόητα, ίσως εκτός της κεντρικής πλατείας, για να μην διαμαρτύρονται οι καφετεριάρχες που στηρίζουν οικονομικά τον δήμο (λέμε τώρα…)
Φυτά και λουλούδια έχουν γκανιάξει για νερό, δε τα ποτίζει κανένας (άραγε η υδροφόρα είναι και αυτή σε κάποιο γκαράζ δεσμευμένη?), οι δρόμοι είναι γεμάτοι πευκοβελόνες, φύλλα, σκουπίδια, σε άλλα σημεία στην πόλη υπάρχουν μπάζα, κομμένα κλαδιά παρατημένα δίπλα στους κάδους και πάνω σε πεζοδρόμια, οι κάδοι είναι προτιμότερο να είναι γεμάτοι παρά  άδειοι γιατί όταν αδειάσουν η μυρωδιά που αναδύεται είναι ανυπόφορη…

Φυσικά για όλα τα παραπάνω υπάρχουν οι γνωστές δικαιολογίες, κάποιος έχει κόψει την παροχή στο αυτόματο πότισμα, δεν έχουμε μάνικα, δεν ενημερώνουν οι δημότες όταν αφήνουν μπάζα ή κλαδιά στους κάδους, δεν δουλεύει η αρπάγη, έχει προσωρινή βλάβη το πλυντήριο  των κάδων κ.α.
Πόσο δύσκολο είναι, κάποιος από την υπηρεσία περιβάλλοντος να κάνει βόλτες κάθε φορά και σε διαφορετικούς δρόμους και να καταγράφει τα παρατημένα κλαδιά ή μπάζα?
Ακόμα και τα απορριμματοφόρα που οργώνουν το Ηράκλειο δε θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο?

Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι με ελικόπτερο φτάνουν στο δημαρχείο?
Στην διαδρομή που θα μπορούσε κάθε μέρα να ήταν διαφορετική, να εντοπίζουν προβλήματα και να αναθέτουν την επίλυση τους?

Αν έχει πρόβλημα το αυτόματο πότισμα ή δεν υπάρχει μάνικα, δε πρέπει να βρεθεί λύση πριν ξεραθούν τα φυτά και τα λουλούδια ακόμα και νεαρά δέντρα?
Αν ξεραθούν, του χρόνου θα δαπανήσει ο δήμος σεβαστό ποσό για να αγοράσει καινούργια για  να τα φυτέψει αντικαθιστώντας τα ξεραμένα, με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα όποια προβλήματα για την συντήρηση των υπαρχόντων.
Όταν μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει αυτά τα απλά, τότε πως θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα δύσκολα?

Ακούμε τα τελευταία 7 χρόνια από τους αιρετούς δεν υπάρχουν λεφτά, έχουν περικοπεί τα έσοδα, τι σχέση έχουν οι περικοπές με τις καθημερινές υπηρεσίες του δήμου?
Τι σχέση έχει το κόψιμο 30% των ΚΑΠ με την αποκομιδή άχρηστων αντικειμένων από τους δρόμους του Ηρακλείου, τον καθαρισμό των ελεύθερων χώρων από φύλλα και σκουπιδάκια, τι σχέση έχει με το πότισμα και την φροντίδα του πράσινου στην πόλη μας.
Τώρα που ανάφερα το πράσινο, υπάρχουν κάτι φοβερές εικόνες σε μικρά πάρκα, χώροι δηλαδή που την γλίτωσαν από την ληστρική επέλαση των εργολάβων την προηγούμενη δεκαετία, που χαρακτηρίζονται χώροι πρασίνου, που είναι μόνο για όρθιους. Ούτε ένα παγκάκι για να κάτσει κάποιος στην ελάχιστη δροσιά που μπορεί να βρει σε αυτούς τους χώρους, δε συζητάω για το ότι είναι τίγκα στις ξερές πευκοβελόνες και ότι ο αέρας πήρε και σήκωσε και τα προσγείωσε στο παρκάκι.

Να με συγχωρήσουν οι αιρετοί, αλλά μόνο σαν αδιαφορία μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την χαλαρότητα, πόσο μάλλον την άγνοια που μπορεί να επικαλεστούν κάποιοι στις τραγικές εικόνες που σύντομα θα δείτε στο blog από διαφορετικά σημεία της πόλης.
Βλέποντας αυτές τις εικόνες μου γεννιέται το εξής ερώτημα, γιατί κάποιος στην εκάστοτε διοίκηση που αντικρίζει τις ίδιες εικόνες δεν αναρωτιέται γιατί μπήκε στην διαδικασία να εκλεγεί, φυσικά με σκοπό να διοικήσει τον δήμο?

Ο ίδιος ο δήμαρχος θα μπορούσε να αφιερώνει 1 ώρα την ημέρα, το πολύ, να κάνει βόλτες στο Ηράκλειο και να καταγράφει αυτό το αίσχος και να απαιτεί από τους αρμόδιους να επαλειφθούν άμεσα.
Σίγουρα ο δήμαρχος είναι πολυάσχολος, αλλά όταν αυτά τα απλά, τα δέοντα, που τα βλέπουν οι Ηρακλειώτες καθημερινά δεν επιλαμβάνονται τότε ο δήμαρχος με τι ακριβώς ασχολείται όλες αυτές τις ώρες?

Θεωρώ πως το κακό ξεκινάει από το μοντέλο διοίκησης που συντηρείται εδώ και χρόνια στον δήμο μας, ο Γεωργόπουλος με λάθος τρόπο, προσπάθησε να το αλλάξει στην τετραετία του, φυσικά  κάνοντας και εκείνος διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους, επιβάλλοντας άσκοπη και ανούσια πειθαρχία με αποτέλεσμα να μην πετύχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Διοίκηση με διακρίσεις δεν γίνεται.

Το έχω γράψει και άλλη φορά, ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο σκέφτονται με την λογική ότι η νυν διοίκηση θα είναι για 4 χρόνια, οπότε σέρνουν τον χορό, κάποιοι κάνοντας απλώς υπομονή μη παίρνοντας στα σοβαρά τις όποιες πιέσεις στην αρχή της θητείας της όποιας καινούργιας διοίκησης.

Οι διοικήσεις θεωρούν ότι αν δε πάρουν με το καλό τους εργαζόμενους τότε αυτό ίσως να έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, φυσικά οι διοικήσεις έχουν αυτό το δίλλημα γιατί το μέλημα τους είναι να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και όχι να προσφέρουν ή βελτιώσουν πράγματα στον δήμο.
Ουσιαστικά με τον τρόπο που η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα των εργαζομένων, επιλέγει να είναι όμηρος των υπαλλήλων αλλά όχι άμοιρη ευθυνών στους δημότες.

Εξάλλου η επιλογή, να γίνεται διοίκηση μέσα από τα γραφεία, αφήνει το περιθώριο να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι τον νόμο τους, να παρουσιάζουν τις υπηρεσίες του δήμου όπως θέλουν, και οι αιρετοί να έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που επικρατεί στους δρόμους του Ηρακλείου ή στην συνείδηση των δημοτών.

Συνεπώς οι αιρετοί πρέπει να αλλάξουν βιολί αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, η διοίκηση να συγκρουστεί με τους εργαζόμενους διότι τα δείγματα δουλειάς τους είναι απογοητευτικά, όσοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με τα κοινά να αναρωτηθούν γιατί θέλουν να μπλέξουν με αυτά, οι δημότες στις ερχόμενες εκλογές να απαιτήσουν από τους υποψήφιους να εγγυηθούν ότι θα αλλάξουν το σαθρό καθεστώς λειτουργίας του δήμου και όχι να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον σαν δικαιολογία.

Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα με φωτογραφικό υλικό…