ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

Μια βόλτα στο Ηράκλειο είναι αρκετή για να αντικρύσει κάποιος τις παρακάτω θλιβερές εικόνες.
Εικόνες παραίτησης και αδιαφορίας. Εικόνες που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος και ενδιαφέρον από τους διοικούντες για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στους σημαντικούς τομείς περιβάλλοντος και καθαριότητας.

Για να αποφευχθούν αυτές οι δυσάστερες εικόνες δεν χρείαζονται ούτε ευρώ, ούτε σχέδια επιχειρήσεων, ούτε να γίνει άνω κάτω ο δήμος και οι υπηρεσίες του. Πολλές από τις φωτογραφίες είναι από τον ίδιο δρόμο, όπως για παράδειγμα της πεύκων, που θα μπορούσαν σε μία μέρα ένα συνεργείο της υπηρεσίας περιβάλλοντος ή της καθαριότητας να τον είχαν καθαρίσει. Η πεύκων ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης και εμφανίζει αυτή την εικόνα. Βέβαια τα πράγματα καλυτερεύουν όσο κάποιος πλησιάζει την κεντρική πλατεία. Αυτό μου θυμίζει το "όσα βλέπει η πεθερά, καθαρίζει η νύφη", σε κάποια σημεία, π.χ. στο γήπεδο της πρασίνου λόφου, παρότι οι αιρετοί μας τα επισκέπτονται συχνά και εκεί η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.  

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ
(Κάνοντας κλικ στις εικόνες θα τις δείτε μεγενθυμένες)

Εικόνα 1

Ακριβώς έξω από το δημαρχείο, μια σειρά από φυτά παραδόθηκαν στην αδιαφορία των υπευθύνων και της υπηρεσίας περιβάλλοντος. Το "αστείο" είναι ότι περιβάλλουν το συντριβάνι το οποίο δε λειτουργεί και κοσμεί απλώς την είσοδο στο δημαρχειακό μέγαρο.

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Αυτό που σας λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, της πευκοβελόνας το κάγκελο.

Εικόνα 4

Εικόνα 5

Εικόνα 6

Δεν γνωρίζω πόσο καιρό αυτά τα μπάζα παραμένουν στον ίδιο χώρο, το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα αλλάξει αυτή η εικόνα, γιατί απλά κανείς δεν ασχολείται. Προφανώς κάποιος εργολάβος που έσκαψε το προηγούμενο πεζοδρόμιο τα παράτησε, ίσως να μην υπήρχε κάποιος άνθρωπος του δήμου να παρακολουθήσει τις εργασίες και να επιβάλει στον εργολάβο να φροντίσει να απομακρινθούν τα μπάζα από τον χώρο. 

Εικόνα 7

Εικόνα 8

Ο κάδος αδειάζει αλλά τα γύρω - γύρω δε τα πειράζει κανείς

Εικόνα 9

Αν υπήρχε η δυνατότητα ανάλυσης των φύλλων τότε ίσως να αποδεικνύονταν ότι αρκετά από αυτά που έχουν στριμωχθεί στο πλέγμα, χρονολογούνται από πέρσι 

Εικόνα 10

Εικόνα 11

Εικόνα 12

Εικόνα 13

Εικόνα 14

Εικόνα 15

Εδώ για να προλάβω τους υπεύθυνους που θα σπεύσουν να υπερασπιστούν την αδιαφορία τους, γνωρίζω ότι αν το οικόπεδο δεν είναι ιδιοκτησίας του δήμου, ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν, η δημόσια υγεία όμως προηγείται, τέτοιοι παρατημένοι χώροι μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν εστίες μόλυνσης. 

Εικόνα 16

Αυτή η εικόνα είναι πίσω από το γήπεδο της Κύμης, σε αυτόν τον χώρο οι υπηρεσίες του δήμου, μαζί και της καθαριότητας σταθμεύουν κάποια από τα δημοτικά οχήματα 

Εικόνα 17

Εικόνα 18

Εικόνα 19

Εικόνα 20

Εικόνα 21

Εικόνα 22

Ο κάδος στο κάτω μέρος είναι τρύπιος, ευτυχώς που έχει κλείσει την τρύπα μια ευγενική σακούλα.

Εικόνα 23

Εικόνα 24

Εικόνα 25

Εικόνα 26

Οι 4 προηγούμενες φωτογραφίες είναι από τον χώρο απέναντι του γηπέδου της οδού πρασίνου λόφου. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτό το χάλι. Να σημειώσω ότι φαίνεται να υπάρχει αυτόματο πότισμα το οποίο ή δε λειτουργεί ή ποτίζει στον γάμο του καραγκιόζη. Ο χώρος περιμετρικά της παιδικής χαρά, είναι αποκλεισμένος, με την περίφραξη που φαίνεται από τις φωτογραφίες. Είναι χώρος αρκετών τετραγωνικών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε χώρο υπαίθριας φιλοξενίας για τους δημότες, αν φυσικά δεν είχε ξερά φυτά και μερικά παγκάκια.
Στην εικόνα 26 παρατηρείτε κάτι περίεργο? Μα φυσικά, βλέπεται το ένα από 2 στελέχη της ξύλινης πόρτας να κρέμεται! το άλλο στέλεχος αγνοείται, όπως αγνοούν την εικόνα οι υπεύθυνοι. Κατά τα άλλα η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

Εικόνα 27

Η στάση των λεοφωρίων δίπλα από το γήπεδο, η οποία είναι μέσα στα χόρτα.

Εικόνα 28

Μπορεί τα καλοπιστικά φυτά να ξεραίνονται, τα αγριόχορτα όμως ευημερούν.

Εικόνα 29

Εικόνα 30

Η παιδική χαρά της εικόνας 29 είναι πίσω από το γήπεδο της Κύμης, από τις 3 κούνιες έχει απομείνει 1, όπως ορφανή έμεινε και η κούνια στην Πλ. Γιαννετάκη, εκεί βέβαια, παραπάνω υπάρχουν και άλλες κούνιες οπότε δεν τίθεται θέμα επάρκειας. Για να καταλάβετε για τι κόστη μιλάμε, σε μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα μια εταιρία που εμπορεύεται είδη και ανταλλακτικά παιδικών χαρών. Οι αλυσίδες κοστίζουν 35 ευρώ, ενώ η κούνια 33. Σίγουρα με λίγο περισσότερο ψάξιμο να πετύχει κάποιος ακόμα καλύτερες τιμές. Δείτε τις τιμές εδώ

Εικόνα 31

Εδώ βλέπουμε μία πατέντα! Για να μη κρεμάσει το νεαρό πεύκο, κάποιος το έχει δέσει με ένα κορδόνι σε ένα από τα κλαδιά της ηλικιωμένης λεύκας!

Εικόνα 32

Αυτό το δεντράκι, το οποίο δεν είναι ξερό, δε το βλέπω να φτουράει, και αν φτουρήσει σε 30-40 χρόνια ίσως γίνει δέντρο. 

Εικόνα 33

Εικόνα 34

Την ημέρα που τράβηξα τις φωτογραφίες (Κυριακή 12 Αυγούστου) έπεσα στην καλοκαιρινή μπόρα, η οποία ευτυχώς δεν κατέβασε αρκετό νερό. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πιάσει μια καλή βροχή όταν αρκετά από τα φρεάτια εμφανίζουν αυτή την εικόνα. 

Εικόνα 35

Εικόνα 36

Εικόνα 37

Εικόνα 38

Τα παρτέρια των παραπάνω φωτογραφιών είναι έξω από τα σχολεία στην πεύκων.
Φαίνεται ότι μαζί με την σχολική χρονιά, τελειώσαν και αυτά, η κατάληξη τους, μάλλον αναπόφευκτα θα είναι όπως το παρτέρι της εικόνας 37

Εικόνα 39

Χώρος πρασίνου, και που θα ξαποστάσουμε ρε παιδιά?
Ούτε ένα παγκάκι, ούτε μια βρυσούλα, ένα οικόπεδο με οπωσδήποτε χρήσιμα δέντρα.

Εικόνα 40

Εικόνα 41

Εικόνα 42

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τον χώρο πρασίνου. Η απορία είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει ούτε   καρεκλάκι για να κάτσει κάποιος στον χώρο, πως γίνεται να είναι γεμάτος σκουπίδια?
Η κακεντρέχεια μου με οδηγεί να συμπεράνω ότι ο χώρος καθαρίζεται σπάνια
Νομίζω ότι είναι ώρα.

Εικόνα 43

Εικόνα 44

Και οι 2 φωτογραφίες είναι από την πεύκων, δίπλα από το οικόπεδο του ΟΣΚ.
Εδώ υπάρχει κάτι πολύ περίεργο. Ο χώρος είναι περιφραγμένος δις (διακρίνεται καλύτερα στην εικόνα 43). Δηλαδή μεσολαβεί ένας διάδρομος μεταξύ των 2 περιφράξεων, ξέρει κανείς να μας πει τι συμβαίνει και τι νόημα έχει αυτό το φαινόμενο?

Εικόνα 45

Πλατεία Γιαννετάκη. Ένα από τα συντριβάνια του Μαστοράκου. Ανενεργό και μπαστακωμένο στην μέση της πλατείας που πριν γίνει το συντριβάνι έπαιζαν παιδιά ποδόσφαιρο. Η πλατεία κάποτε συγκέντρωνε δεκάδες εφήβους, από τότε που έγινε το συντριβάνι τα πάντα άλλαξαν.
Μια ευγενική προσφορά του δήμου στην νεολαία.

Εικόνα 46

Τελικά ο "Σάββας" δεν κατάφερε να αλλάξει την τύχη του συγκεκριμένου πόστου στην πλατεία (ότι ανοίγει στο συγκεκριμένο χώρο πατώνει).
Να θυμίσω ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί δωρεάν! από τον "Σάββα" στον Ν. Μπάμπαλο για να φιλοξενηθεί το εκλογικό του κέντρο. Πριν γίνει το μαγαζί "Σάββας" δεν είχε αυτή την κατασκευή που έχει σήμερα, δηλαδή την "πρασιά". Δεν γνωρίζω πως και γιατί του επετράπει να κτίσει την πρασιά, μάλλον θα είχε κάποιο μέσο στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα είναι ότι ο Σάββας έφυγε και η κτισμένη πρασιά έμεινε. Ο επόμενος μέσα στην ατυχία του που θα επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο που δεν έχει στεριώσει καμία επιχείρηση, θα βρει στημένη την παράγκα της υποτιθέμενης "πρασιάς" χωρίς να χρειάζεται να έχει κάποιο βύσμα στο δημοτικό συμβούλιο.