ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Την ένταξη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε «Πρόγραμμα Αποκατάστασης της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου» με σκοπό την υποβολή αιτήματος για επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης χορηγηθέντων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κλήθηκε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Η επιμήκυνση στα δάνεια έχει καταστεί εφικτή μετά από ρύθμιση που πέρασε πέρσι η κυβέρνηση. Προβλέπει την παράταση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής, έχει συνάψει διαχρονικά 33 δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων! Το αίτημα του Δήμου είναι να δοθεί μια χρονική παράταση 20 ετών, δηλαδή να λήξουν όλα τα δάνεια το 2032 με επιτόκιο στο 6,02%. Και εδώ πρέπει να αναφερθεί πως κάποια δάνεια είχαν συναφθεί με πολύ υψηλά επιτόκια που έφταναν ακόμα και το 14% ( πρόκειται για πέντε δάνεια που συνήφθησαν την περίοδο από το 2001 μέχρι και το 2007). Το άμεσο όφελος για το Δήμο, αν επιτευχτεί η επιμήκυνση, θα είναι η μείωση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων καθώς η δόση θα ανέρχεται γύρω στο 1 εκ. ευρώ τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ μετά θα κατέβει περίπου στις 500.000 ευρώ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι αντίστοιχες δόσεις για τη διετία 2011-2012 φτάνουν τα 4,5 εκ. ευρώ με τη δόση του 2012 να ανέρχεται στα 2.287.516 ευρώ!
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως μια σημαντική παράμετρος του προγράμματος αφορά τη διάθεση του ποσού των ΚΑΠ που απορρέει λόγω της μείωσης της ετήσιας τοκοχρεωλυτικής δόσης κατά προτεραιότητα για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της διοίκησης αναγνωρίζοντας πως επέρχεται με την επιμήκυνση άμεσα μια σημαντική ανάσα στο δημοτικό ταμείο σε μια εποχή που οι κρατικές επιχορηγήσεις συνεχώς μειώνονται. Η απόφαση του Συμβουλίου θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μαζί με τους πιστοποιημένους από ορκωτούς ελεγκτές ισολογισμούς του Δήμου για το 2010 και το 2011.

“Δεν μπαίνουμε σε πρόγραμμα εξυγίανσης” Το www.xtypos.gr μίλησε με τον Αντιδήμαρχο λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πήρε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. Κατ’ αρχήν ο κ. Λεζγής μας ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των δήμων που αφορά όσους βρίσκονται στο “κόκκινο”. Έπειτα μας ενημέρωσε πως ο Δήμος πληρεί και τις τρεις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μπει στο πρόγραμμα επιμήκυνσης. Η πρώτη είναι η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση να είναι μικρότερη από το 20% των τακτικών ετήσιων εσόδων και στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου η δόση του 2011 έφτασε τα 2.162.594 ευρώ όταν τα έσοδα ανέρχονται στα 20.012.466 ευρώ, με το ποσοστό κάλυψης να είναι μόλις 10,81%. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η σχέση χρέους-εσόδων και η τρίτη να μην έχει ενταχθεί ο Δήμος σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Η μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης θα ανακουφίσει το ταμείο
Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε για τα ποσά των δανείων που έχει συνάψει ο Δήμος με το ΤΠΔ αλλά και για το όφελος που θα επέλθει με την επιμήκυνση. Το σύνολο λοιπόν των δανείων ανέρχεται στα 15.362.195 ευρώ εκ των οποίων το υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου είχε κατέβει στα 8.186.934 ευρώ.
Η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση έχει φτάσει για το 2012 στα 2.287.516 ευρώ και αν μπει ο Δήμος στο πρόγραμμα για τα τρία πρώτα χρόνια υπολογίζεται πως θα πέσει στα 1,574.204 ευρω, θα έχουμε δηλαδή άμεσα μια μείωση 700.000 ευρώ, χρήματα που θα μείνουν στο δημοτικό ταμείο. Και τα επόμενα χρόνια η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η δόση θα διαμορφωθεί περίπου στα 500.000 (αναλόγως και του τελικού επιτοκίου) κάτι που σημαίνει όφελος 1 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
“Είναι μια ανάσα γιατί τώρα ο Δήμος με αυτήν την κρατική επιχορήγηση ίσα ίσα που τα βγάζει πέρα με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Οπότε αν μπορούμε να εξοικονομούμε αυτό το ποσό σε ετήσια βάση θα μπορούμε να κινηθούμε στοιχειωδώς” μας εξήγησε ο κ. Λεγζής. Εύλογα το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν με την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει συνολική επιβάρυνση στο ποσό των δανείων του Δήμου.
Η απάντηση του κ. Λεζγή είναι πως το τελικό ποσό που πρέπει να δώσει ο Δήμος (περίπου 12.8000.000 ευρώ) δεν αλλάζει καθώς η χρονική παράταση ισοσκελίζεται από τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.


Σχόλιο Blogger
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να είχαμε μια εικόνα για το πότε και σε ποιες περιπτώσεις ο δήμος χρειάστηκε και πήρε αυτά τα δάνεια...


Από το www.xtypos.gr