ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εγκρίνοντας την πρόταση της διοίκησης του Δήμου.
Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που το θέμα ετίθετο στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είχε προηγηθεί μια αναβολή προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαβούλευση. Και η αλήθεια είναι, όπως φάνηκε από την πορεία της συζήτησης, πως υπήρξε διάλογος και συνεννόηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής τόσο με το Σύλλογο Εργαζομένων όσο και με τις παρατάξεις. 

Για “εξαντλητική συζήτηση” και προετοιμασία του Οργανισμού επί ένα εξάμηνο έκανε λόγο ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασόπουλος. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος ανέφερε πως ως βασικός σκελετός χρησιμοποιήθηκε ο πρότυπος Οργανισμός που έχει εκπονήσει η ΕΕΤΑΑ. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη οι απαιτήσεις του Καλλικράτη αλλά και οι ιδιαιτερότητες του Δήμου. Βασικές αλλαγές στον νέο Οργανισμό είναι η σύσταση των δύο νέων διευθύνσεων, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας και της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Παιδείας, η ανάγκη για τις οποίες προήλθε, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, λόγω της λύσης των δημοτικών επιχειρήσεων. Έτσι οι Διευθύνσεις φτάνουν τις 8 και τα τμήματα τα 27 έναντι 17 που ήταν πριν. Τέλος, κάποιες αλλαγές έγιναν και σε Γραφεία του Δήμου.

Μεγάλος μέσος όρος ηλικίας και έλλειψη υπαλλήλων ΠΕ
Ο κ. Βλαντής έδωσε στοιχεία και για το προφίλ του προσωπικού του Δήμου τονίζοντας πως οι υπάλληλοι είναι 340, εκ των οποίων το 52% είναι αορίστου χρόνου και το 48% μόνιμοι (σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβασιούχοι). Οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι μόνο 29 (δηλαδή μόνο το 8.5%). Και από αυτούς τους 29 μόνο 8 απασχολούνται σε οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες. Το γεγονός της έλλειψης υπαλλήλων ΠΕ επεσήμανε και ο κ. Ζόμπολας στην τοποθέτησή του (βλ. δίπλα) λέγοντας πως ο Δήμος στηρίζεται στους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης “που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους” όπως είπε. Πάντως, πρόσθεσε πως αρκετοί ΠΕ σήμερα δεν είναι μάχιμοι αλλά καταλαμβάνουν θέσεις που θα μπορούσαν να στελεχωθούν απ' άλλους υπαλλήλους. Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 45,25 έτη, κάτι που προκαλεί προβληματισμό, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βλαντής, για το κοντινό μέλλον λόγω και του απαγορευτικού που έχει βγει για προσλήψεις και το οποίο θα ισχύσει και τα επόμενα έτη αλλά και της μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων στο Δήμο.

Θετικό το Σωματείο Εργαζομένων
Την ικανοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων για την ψήφιση του νέου Οργανισμού εξέφρασε ο κ. Νέστορας Ζόμπολας που κατέγραψε ως θετικό γεγονός πως έρχεται μετά από πολλά χρόνια ένας ολόκληρος Οργανισμός προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι αποσπασματικά όπως είχε παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Όπως ανέφερε ο κ. Ζόμπολας, το θέμα έχει συζητηθεί από το Σύλλογο αναλυτικά τόσο σε επίπεδο Διοικητικό Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο συνελεύσεων, ενώ συζητήσει έχουν γίνει και με τους επικεφαλής των παρατάξεων. “Είναι ένας άρτιος Οργανισμός που λύνει ζητήματα” υποστήριξε. Πέρα από τον κ. Ζόμπολα το λόγο πήραν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου είτε για να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις Συμβούλων της Αντιπολίτευσης είτε για να καταθέσουν απόψεις και αιτήματα επί του Οργανισμού.

Επεισόδιο μεταξύ Βλασσόπουλου και Κουτρούλη
Το ήπιο κλίμα που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης απειλήθηκε προς στιγμήν από την έντονη αντίδραση του κ. Κυριάκου Κουτρούλη, ο οποίος, ιδιαίτερα εκνευρισμένος απείλησε να αποχωρήσει καταγγέλοντας την αντιμετώπιση ερωτημάτων που είχε υποβάλλει από τον Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασσόπουλο. “Αποχωρείτε για άλλη μια φορά..τορπιλίζετε τη συζήτηση” του είπε ο Δήμαρχος. “Δεν θέλετε να πάρετε απαντήσεις” σημείωσε ο κ. Βλαντής. Τελικά, ο κ. Κουτρούλης παρέμεινε στην αίθουσα, ενώ και ο Δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη από τον Σύμβουλο για να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση.

Υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών γύρω από τον Δήμαρχο καταγγέλλει η Αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε πλήθος παρατηρήσεων και προτάσεων επί συγκεκριμένων σημείων του Οργανισμού. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, υπογράμμισε πως ο Δήμος χρειάζεται έναν Οργανισμό που θα είναι αξιόπιστος και θα βοηθήσει στη λειτουργία του. Αν και είπε πως υπήρξε καθυστέρηση, αναγνώρισε πως η παρουσίαση και ψήφιση του νέου Οργανισμού καταγράφεται στα θετικά της διοίκησης. Ο κ. Μπάμπαλος επεσήμανε πως για πρώτη φορά αποτυπώνονται στη λειτουργία του Δήμου οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα μπορούν πλέον να καταλάβουν θέσεις ευθύνης. “Ο Οργανισμός έρχεται να θεραπεύσει τακτικές και λογικές προηγούμενων δημοτικών αρχών” τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του που μπορεί να θεωρηθεί και δείγμα αυτοκριτικής.
Μια παρατήρηση πάντως που έκανε τόσο ο κ. Μπάμπαλος όσο και ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης αφορούσε την υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών (εννέα συνολικά) υπό την ευθύνη του Δημάρχου. Η θέση του κ. Κουτρούλη ήταν αρνητική απέναντι στον Οργανισμό, παρά το γεγονός πως παραδέχτηκε ότι έχει γίνει προσπάθεια και δίνονται λύσεις σε κάποια θέματα, καθώς, όπως είπε, διακρίνεται από συντηρητικά στοιχεία και δεν δίνει προοπτική για το μέλλον του Δήμου.
Την άποψη πως χρειάζεται πολύ περισσότερη συζήτηση για ένα θέμα όπως ο Οργανισμός του Δήμου κατέθεσε η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου. Η Ηρακλειώτισσα Σύμβουλος σημείωσε πως η διοίκηση μπορεί να στηλιτεύει στα λόγια το δημαρχοκεντρικό σύστημα αλλά με το παρόν σχέδιο έρχεται να το θεσμοθετήσει με τη συγκέντρωση αυτοτελών μονάδων γύρω από τον κ. Βλασσόπουλο. Συνεχίζοντας σημείωσε την έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων στο Δήμο κάτι που δείχνει πως “κρίσιμες ειδικότητες-δράσεις τις εκχωρούμε σε ιδιώτες”, όπως κατήγγειλε. Αναφέρθηκε, επιπλέον, και στον κίνδυνο που δημιουργείται από τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια και την απώλεια οργανικών θέσεων. “Αυτο σημαίνει ότι το κλείνουμε το μαγαζί και πηγαίνουμε μετά και μπαλώνουμε τα κενά” τόνισε. Κλείνοντας είπε πως αυτό που χρειάζεται ο Δήμος είναι ένα καθεστώς αμερόληπτης αξιολόγησης προσωπικού και διάφανη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών που θα προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στην πόλη.

Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής
Από την πλευρά της διοίκησης απαντήσεις στις αιτιάσεις Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων έδωσε ο κ. Βλαντής. Στο αίτημα που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, όπως την κα Δέσποινα Καμπούρη και τον κ. Κουτρούλη, για δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού ο Αντιδήμαρχος είπε πως το θέμα απασχόλησε τη διοίκηση και ενημέρωσε πως μια τέτοια υπηρεσία δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο οργανόγραμμα, καθώς δεν αποτελεί οργανική δραστηριότητα του Δήμου. Για την καταγγελία περί υπερσυγκέντρωσης μονάδων στο γραφείο Δημάρχου ο κ. Βλαντής ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και απλά όλα αυτά τα γραφεία κάπου πρέπει να υπάγονται και έτσι αποφασίστηκε να υπάγονται στον Δήμαρχο. “Είναι πολύ σημαντικές δράσεις. Κάποιες από αυτές θέλαμε να τις κάνουμε διευθύνσεις... αλλά δεν έχουμε υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό” τόνισε. Τελικά μετά από μια εκτεταμένη συζήτηση που διήρκεσε ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Οργανισμό. Στο ψηφισθέν σχέδιο συμπεριλήφθηκε με επιφύλαξη, και Γραφείο Εθελοντισμού.

Ζήτημα για την παρουσία του Ηλία Θεοδώρου
Πρωτεύοντα ρόλο στην εκπόνηση του νέου Οργανισμού διαδραμάτισε ο πρώην (τουλάχιστον την ημέρα της συνεδρίασης) Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Ηλίας Θεοδώρου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Σώματος. Μάλιστα από την πλευρά του Δημάρχου προτάθηκε να μιλήσει ο κ. Θεοδώρου για το θέμα, έστω και αν δεν είχε εκείνη τη στιγμή την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα. Για αυτό και ο Δήμαρχος ζήτησε την ανοχή του Σώματος. Ωστόσο, την αντίδρασή του σε αυτήν την πρόταση εξέφρασε ο κ. Νίκος Μπάμπαλος ο οποίος είπε πως ο κ. Θεοδώρου δεν έχει πλέον θεσμικό ρόλο στο Δήμο και η παρουσία του θα είναι ατόπημα. “Ένας δημότης δεν μπορεί να δίνει εξηγήσεις” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος που ξεκαθάρισε πως θα απέχει από τη συζήτηση αν μιλήσει ο κ. Θεοδώρου. 

Τελικά, και παρά τη διευκρίνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Φαρμάκη πως ο κ. Θεοδώρου θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπό την ιδιότητα του πολίτη, ο Δήμαρχος δεν επέμεινε και έτσι ο κ. Θεοδώρου δεν μίλησε και αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά παρουσία και του κ. Μπάμπαλου.


Από το www.xtypos.gr