ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Επειδή η τέχνη είναι πολιτική και επειδή το κυρίαρχο μοντέλο μαζικής διασκέδασης των trendy clubs και των αναλώσιμων μουσικών όχι απλώς δεν μας καλύπτουν καλλιτεχνικά αλλά τα αντιλαμβανόμαστε και ως κομμάτι του συστήματος που δημιούργησε την κρίση, προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας κόντρα στις λογικές του κέρδους και των μεγάλων βιομηχανιών διασκέδασης που εξουσιάζουν και μονοπωλούν τον χώρο του πολιτισμού , θεωρώντας τον ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας. Αντιλαμβανόμενοι τον πολιτισμό πρώτιστα ως ανάγκη και ταυτόχρονα ως δικαίωμα όλων μας ,που δεν απαιτεί τη σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών, προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, διαμορφώνοντας έτσι, παράλληλα το δικό μας καλλιτεχνικό αντιπρόταγμα. 

Iδιαίτερα που τώρα με τα μνημόνια, αφενός το εισόδημά δεν επαρκεί για την κάλυψη αναγκών επιβίωσης αφετέρου οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά του πολιτισμού περιλαμβανομένου. Βασιζόμενοι στις αξίες που μας εμπνέουν της συλλογικότητας και της συμμετοχής αλλά και στη δημιουργικότητά μας, επιχειρούμε την πρώτη μας προσπάθεια με μια σειρά δωρεάν θερινών προβολών ταινιών δίνοντας στίγμα πολιτικό, φεμινιστικό, αντιρατσιστικό αλλά και καλλιτεχνικό.

Χρησιμοποιούμε για τις προβολές μας έναν απ' τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους της γειτονιάς μας, το θεατράκι του ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο και καλούμε τον καθένα και την καθεμιά όχι απλώς να παρακολουθήσει τις ταινίες αλλά και να συμμετέχει στη διαμόρφωση των επόμενων πολιτιστικών και άλλων δράσεών μας στην πλατεία, αναδεικνύοντας την σε χώρο συμμετοχής, δημιουργίας, φαντασίας, δημοκρατίας. Σκοπός μας, να απαντήσουμε μαζί στις αυξανόμενες ανάγκες που γεννά η κρίση και τις οποίες μπορούμε να καλύψουμε μόνο δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και κινήσεις αλληλοβοήθειας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

Τετάρτη 29/08 (21:00): Soul Kitchen
Οι περιπέτειες ενός ελληνογερμανού ιδιοκτήτη εστιατορίου, στο φόντο της διαδικασίας εξευγενισμού μιας βιομηχανικής περιοχής του Αμβούργου σε αυτήν την ταινία του Φατιχ Ακιν, με το πολύ δημοφιλές soundtrack.

Πέμπτη 06/09 (21:00): Ακόμα και η βροχή (Even the Rain)Ένα ισπανικό κινηματογραφικό συνεργείο γυρίζει στη Βολιβία μια ταινία για τον Χριστόφορο Κολόμβο, τα μέλη του όμως μπλέκονται στις τοπικές ταραχές που ξεσπούν για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης.

Παρασκευή 14/09 (21:00): Ίσως, αύριο (In a better world)Η φιλία δύο νεαρών συμμαθητών θα τους οδηγήσει σε μια απερίσκεπτη πράξη εκδίκησης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παρασκευή 21/09 (21:00): Τη μέρα που έγινα γυναίκα (Roozi Keh Zan Shodam)
Τρεις ιστορίες, τρεις γενιές γυναικών στο σημερινό Ιράν: μία εννιάχρονη πληροφορείται στα γενέθλιά της ότι έγινε «γυναίκα» και δεν μπορεί πλέον να παίζει με τ' αγόρια, μία έφηβη δέχεται απειλές λόγω της συμμετοχής της σε έναν ποδηλατικό αγώνα, ενώ μια ηλικιωμένη θέλει να απολαύσει όσα καταναλωτικά αγαθά στερήθηκε στη ζωή της.

Από το www.zonews.gr