ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΒΛΑΝΤΗ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Απαντήσεις σε θέματα στα οποία η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής δέχεται έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση δίνει ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.xtypos.gr. Ο Αντιδήμαρχος αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά διαβεβαιώνει πως η διοίκηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει. Ο κ. Βλαντής μας μιλάει, επίσης, για τις προσπάθειες που έχουν γίνει να μπει τάξη στην κεντρική πλατεία, καθώς και για τον περιορισμό των δαπανών με παράλληλη τόνωση των εσόδων. Τέλος, τονίζει πως όσο τηρούνται βασικές αρχές και αξίες η παράταξη θα έχει παρόν και μέλλον.

- Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως δεν έχετε αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και αναφέρομαι σε ζητήματα όπως η καθαριότητα και το πράσινο, μικροέργα και η δημοτική συγκοινωνία. Θεωρείτε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα (καθημερινότητα) στο διάστημα που βρίσκεστε στη διοίκηση του Δήμου;

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολύ ψηλά στην αξιολόγηση του κόσμου, όσον αφορά στην σπουδαιότητά τους, και αυτό γιατί τα συναντάει κανείς κάθε μέρα μπροστά του. Είναι, επίσης, γεγονός ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από το σημείο του να δηλώνουμε ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση. Μπορούμε, όμως, να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν με τις υπάρχουσες δυνατότητες. Αρκεί νομίζω να αναφέρω ότι δουλεύουμε σήμερα με 150 ανθρώπους λιγότερους σε σχέση με την προηγουμένη περίοδο. Και αυτοί όλοι οι άνθρωποι που λείπουν είναι κυρίως στις θέσεις που έχουν σχέση με τα θέματα της καθημερινότητας. Στο πράσινο, για παράδειγμα, έχουμε 6 εργαζομένους τη στιγμή που θέλουμε τουλάχιστον 40. Στις επισκευές, επίσης, υπάρχουν άλλοι 6 εργαζόμενοι που ασχολούνται με όλες τις εργασίες τεχνικού περιεχομένου (κτηρίων, σχολείων, δρόμων, οδικών σημάτων, κάδων, υποδομών). Όπως καταλαβαίνετε, κάθε φορά προσπαθούμε να εκτελούμε τα πιο επείγοντα. Στη δημοτική συγκοινωνία πάλι τα 2 από τα 3 λεωφορεία που είχαμε είναι οριστικά εκτός λειτουργίας και ψάχνουμε, μέσω της ΕΘΕΛ, να προμηθευτούμε νέα. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά με την πρόσληψη ατόμων, που περιμένουμε εδώ και κάποιους μήνες, μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και μέσω των Μ.Κ.Ο.

- Είναι γνωστό πως η μοναδική ελπίδα των δήμων για έργα είναι τα κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ). Έχει πετύχει ο Δήμος κάτι μέχρι στιγμής, και τι περιμένει στο εγγύς μέλλον;

Πράγματι, μοναδική ελπίδα, για εκτέλεση κάποιων έργων είναι πια η χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα. Στον τομέα των έργων έχουμε τα παρακάτω δεδομένα. Εντός των ημερών δημοπρατούμε ένα μεγάλο έργο για όμβρια στο Παλαιό Ηράκλειο προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ περίπου. Επίσης, δημοπρατείται το πρώτο υποέργο μιας ενότητας ενταγμένης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά παρεμβάσεις σε δύο Δημοτικά σχολεία, καθώς και αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης σε δρόμους της πόλης μας. Επίσης, προτάσεις έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμα για τα «Πράσινα Δώματα» για δύο σχολεία της πόλης μας και μια πρόταση για αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του προαστίου μας (παιδικές χαρές, γήπεδο Κύμης, πεζόδρομους). Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η έκδοση δύο οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία που αφορούν στην ανέγερση δύο νέων βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών σε ιδιόκτητα οικόπεδα του Δήμου μας (στην οδό Κ. Παλαμά στο Παλαιό Ηράκλειο και στο κτήμα Δανιγγέλη στο Άνω Ψαλίδι) και θα ακολουθήσει η κατάθεση ισάριθμων προτάσεων για ένταξη σε πρόγραμμα. Για την αξιοποίηση του Ο.Τ 216 έχουμε αναθέσει σε σύμβουλο την ετοιμασία και υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα «jesicca». Το παραπάνω πρόγραμμα είναι επενδυτικό και αφορά σε μεγάλης έκτασης παρέμβαση στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, μέσα από την αναπαλαίωση ή εκ νέου κατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου, την κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου καθώς και ενός αναψυκτηρίου που θα εξυπηρετεί τις παραπάνω χρήσεις. Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής κινήσεις μας στον τομέα των έργων και βέβαια θα ακολουθήσουν και νέες προσπάθειες για υποβολή προτάσεων που μας ενδιαφέρουν μόλις «ανοίξουν» τα σχετικά προγράμματα.

-Με δεδομένη την συνεχή περικοπή των πόρων μονόδρομο αποτελεί πλέον για τις δημοτικές αρχές το κόψιμο δαπανών και η ενίσχυση των ιδίων εσόδων. Έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση κινήσεις και αν ναι ποιό είναι το αποτέλεσμα; 

Είχαμε πει, και αυτό κάνουμε, ότι τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησης θα αφιερωθούν στον τομέα της ανασυγκρότησης του Δήμου, όπου βασικό ρόλο έχουν τα οικονομικά. Η μείωση των εξόδων και η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων είναι πια μονόδρομος. Μείωση των εξόδων έχουμε πετύχει :
α) από την αξιοποίηση της αναξιοποίητης μέχρι τώρα ακίνητης περιουσίας μας (picadilly, κτήρια Σαλαμίνος, Κύπρου, Παπαϊωάννου, χώρος κάτω από το γήπεδο της Πρασίνου Λόφου)
β) από την αναδιοργάνωση υπηρεσιών (Κ.Ε.Π, Δημοτικά Ιατρεία, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνική Υπηρεσία)
γ) από τη ριζική αναμόρφωση της πολύ βασικής υπηρεσίας που σχετίζεται με το περιβάλλον (καθαριότητα- πράσινο). Ήδη έχουμε πολύ σημαντικές μειώσεις στον τομέα της κατανάλωσης καυσίμων παρ’ όλο που η τιμή των καυσίμων ανεβαίνει. Ακόμη η συγκέντρωση όλων των διάσπαρτων υπηρεσιών σε έναν χώρο , που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς και η σχεδιαζόμενη υλοποίηση της μεταφόρτωσης θα επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
δ) έχουν μειωθεί, στο ελάχιστο, οι δαπάνες για εκδηλώσεις, ενώ έχουν μηδενισθεί οι επιχορηγήσεις των Συλλόγων μετά και από τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων.
ε) Μέσα από την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προμηθειών έχουμε ήδη σημαντικά οφέλη και στον τομέα αυτό.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι λειτουργούμε με πολύ λιγότερο προσωπικό από παλιά και ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας που γίνονται είναι μικρής διάρκειας και πολύ λίγες σε αριθμό. Στον τομέα των εσόδων τώρα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στα παρακάτω:
α) Επικαιροποίηση των δηλωμένων επιφανειών των ακινήτων για να αποδίδονται οι οφειλόμενες εισφορές και τέλη,
β) Διεκδικούμε με όλα τα νόμιμα μέσα τα παλιά οφειλόμενα χρέη προς τον Δήμο.
γ) Διεκδικούμε και εισπράττουμε πια στο ακέραιο και τις τρέχουσες οφειλές προς τον Δήμο.
δ)Αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία μας που είναι προς εκμετάλλευση (καταστήματα, κυλικεία κ.λ.π).
ε) Βρισκόμαστε στην φάση οργάνωσης της λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου προσδοκώντας και σε αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.
στ) Μελετάμε την επιβολή ενός συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στα κυκλοφοριακά επιβαρημένα σημεία της πόλης μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, γεγονός παραμένει ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης του Δήμου είναι οι θεσμοθετημένοι πόροι του και βέβαια η συνεχής μείωσή τους τα τελευταία χρόνια από το κεντρικό κράτος μόνο προβλήματα δημιουργεί.

-Ήδη έχουν παρατηρηθεί κάποια ρήγματα στους κόλπους της δημοτικής αρχής και αναφερόμαστε στις παραιτήσεις των κ.κ. Μοσχονά, Καμπούρη και Μακρυωνίτου από τις θέσεις τους και την αποχώρηση της κας Βάσως Τσαπίνου. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης;

Είναι γεγονός ότι μια παραίτηση δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Σημασία έχει, όμως, κατά την γνώμη μου ο λόγος για τον οποίο κάποιος παραιτείται. Μπορεί κάποιος να κουράστηκε, κάποιος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του λόγω αυξημένων προσωπικών υποχρεώσεων, κάποιος να έχει ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθούμε ή για πρακτικές που πιθανόν να έχουν υποπέσει στην αντίληψή του και με τις οποίες διαφωνεί. Όλα αυτά είναι πιθανόν να συμβούν σε μια διαδικασία πολύ επίπονη, όπως είναι η διοίκηση ενός Δήμου. Αυτό που είναι βασικό και καθοριστικό και σχετίζεται με το μέλλον της παράταξης είναι να μην παραβιάζονται από κανένα οι βασικές αρχές και οι κώδικες αξιών που έχουμε όλοι συνομολογήσει ότι θα υπηρετούμε. Θυμίζω εδώ ότι η παράταξη που διοικεί το Δήμο είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας δύο Δημοτικών Κινήσεων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοικήσουν με συγκεκριμένο τρόπο και πρόγραμμα. Όσο λοιπόν οδηγός μας θα είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η εργατικότητα, η εντιμότητα και η δικαιοσύνη και κοινό μας όραμα η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης μας, η Παράταξη αυτή θα έχει και παρόν και μέλλον.

“Δεχόμαστε επικρίσεις από αυτούς που χρησιμοποιούσαν την εταιρεία για ρουσφέτια”

- Επικρίσεις έχετε δεχθεί και για τις συνεχείς αναθέσεις αρμοδιοτήτων στη δημοτική εταιρεία ΚΕΑΕΔΗΑ. Τί απαντάτε και ποια είναι η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας; 

Το αστείο είναι ότι επικρίσεις δεχόμαστε από αυτούς που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν την εταιρεία κυρίως σαν έναν μηχανισμό ρουσφετολογικής πολιτικής, είτε μέσω αμέτρητων προσλήψεων, είτε μέσω χαριστικών ενεργειών. Ίσως για αυτούς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία. Για να έρθουμε όμως στο τώρα. Εμείς θεωρούμε το ρόλο της εταιρείας πολύ σημαντικό. Από το καταστατικό της έχει πολλές αρμοδιότητες και σε αυτές καταφεύγουμε για να εκτελέσουμε κάποιο έργο που είτε δεν μπορούμε να εκτελέσουμε μέσα από τον Δήμο, είτε είναι επωφελέστερο να εκτελεσθεί μέσω της εταιρείας. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι το βασικό πρόγραμμα έργων συντήρησης κτηρίων και υποδομών του Δήμου μας εκτελείται μέσα από την εταιρεία. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια οικονομικής και «γραφειοκρατικής» εξυγίανσής. της. Με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα ξεκινήσει και η νέα περίοδος λειτουργίας της ΚΕΑΕΔΗΑ για την οποία έχουμε πολλές προσδοκίες, καθώς θεωρούμε ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει το βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου μας.

Το “μέτωπο” της κεντρικής πλατείας

- Μια διαχρονική πληγή για το Δήμο αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στην κεντρική πλατεία και ιδιαίτερα με τη λειτουργία των καταστημάτων υεγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχετε δεχθεί κριτική για το ζήτημα, καθώς κάποιοι θεωρούν πως η στάση σας δεν συνάδει με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες περι πιο δυναμικής αντιμετώπισης. Τι έχετε να πείτε γ' αυτό. Θα μπει επιτέλους τάξη; 

Η κεντρική πλατεία είναι πράγματι ο πιο πολυσύχναστος χώρος της πόλης μας και ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που με την λειτουργία τους επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής της πόλης μας. Κατ’ αρχάς με τις προεκλογικές εξαγγελίες μας για την πλατεία δηλώναμε τη θέληση μας να αγωνιστούμε για να μπεί τάξη εκεί που αυτή έχει διαταραχθεί.. Και αυτό κάναμε και κάνουμε από τότε. Να θυμίσω ότι έχουμε απομακρύνει τις παλιές άναρχες και κακόγουστες κατασκευές που υπήρχαν και τις αντικαταστήσαμε με νέες, ομοιόμορφες μετά από συνεννόηση με την Τεχνική μας Υπηρεσία και τους καταστηματάρχες, σεβόμενοι παράλληλα και παλιές ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. Επίσης, ψηφίσαμε έναν λεπτομερή κανονισμό λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων, όπου καθορίζονται με ακρίβεια οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αυτόν τον κανονισμό προσπαθούμε να κάνουμε σεβαστό από όλους και φυσικά οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε παράβαση προβλέπεται και η ανάλογη ποινή.

- Προσφάτως είχατε και κάποιο επεισόδιο με ιδιοκτήτη καταστήματος της πλατείας για το οποίο ειπώθηκαν πολλά. Ποια είναι η άποψή σας για το συμβάν; 

Το συμβάν αυτό παρουσιάσθηκε με μια δόση ιλαρότητας από τον Τύπο και με έναν τρόπο αρκετά μεροληπτικό σε βάρος του Δήμου. Και τα δύο είναι λάθος κατά την άποψή μου γιατί και το θέμα είναι σοβαρό και βέβαια δεν γράφτηκε επακριβώς τι συνέβη. Η ουσία, πάντως, είναι ότι υπήρξε αμφισβήτηση της απόφασης ενός θεσμικού οργάνου του Δήμου (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και προσπάθεια βίαιης επιβολής κάποιας αντίθετης άποψης. Θα πρέπει να δηλώσω κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά και για ό,τι αφορά σε εμένα προσωπικά αποκλειστικός οδηγός σε οποιαδήποτε ενέργειά μου είναι οι αρχές, η συνείδησή μου, οι γνώσεις μου και η προσπάθεια να είμαι όσο γίνεται πιο δίκαιος και αντικειμενικός. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές να γίνουν λάθη, αλλά αυτά δεν θα κρύβουν καμιά σκοπιμότητα. Για αυτό να είναι όλοι βέβαιοι.

Από το www.xtypos.gr