Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ FUCHS


Τον Μάιο του 1837 ο Όθωνας ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ, Ζίγλερ) και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου εξέδωσε Διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου.
Για να βρουν το κατάλληλο μέρος τοποθέτησαν σε διάφορα μέρη της Αττικής κομμάτια κρέατος για να δούνε που θα αργήσει να πήξει και επειδή άργησε εδώ επιλέξανε το Ηράκλειο λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία.

Το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού προέβλεπε ένα οικοδομικό τετράγωνο με πλευρά 150 μέτρων περίπου με πλευρές την Πίνδου, τη Χαλκίδος, τον Άγιο Λουκά και τον Άγιο Γεώργιο. Στις γωνίες τους προβλεπόταν πυργίσκοι που θα φύλαγαν τον οικισμό. Λόγω του μεγάλου κόστους και του περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς Βαυαρών όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά και κτίστηκε μόνο η νότια και η δυτική πλευρά, δηλαδή η σημερινή Ι.Φιξ και η Ηρακλείου από τον Άγιο Λουκά μέχρι την Κομνηνού.

Το 1858 ήρθε ο ζυθοποιός Fuchs (αλεπού στα Ελληνικά) από το Muhldorf της Βαυαρίας στην Ελλάδα για να συναντήσει τον πατέρα του Γεώργιο, που εργαζόταν ως μεταλλειολόγος στα ορυχεία της Κύμης και του Λαυρίου. Αυτός έμεινε στην αποικία και δημιούργησε απέναντι από τον Άγιο Λουκά στην Ηρακλείου ένα ζυθοποιείο το οποίο σώζεται και στις μέρες μας, ενώ υπήρξε η σκέψη να μετατραπεί η αποικία, η οποία δεν εξελισσόταν πληθυσμιακά, σε χωριό εξειδικευμένων εργατών μπύρας που θα δούλευαν γι’ αυτόν.
Η σκέψη αυτή δε πραγματοποιήθηκε, γιατί το 1862 ο Όθωνας που τον έφερε στην αποικία, εξορίζεται από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Φιξ να φύγει από την αποικία και να φτιάξει ζυθοποιείο στο Κολωνάκι το 1864.

Το 1862 η αποικία είχε γύρω στους 70 κατοίκους, αλλά μετά την εκθρόνιση του Βασιλιά το κλίμα έγινε πολύ βαρύ γι’αυτούς και αρκετές οικογένειες ακολούθησαν τον Όθωνα στην Βαυαρία, αφήνοντας πίσω λίγες οικογένειες και μερικούς εργένηδες.

Η έπαυλη-με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία-όπως και ο περιβάλλοντας χώρος έχουν κριθεί διατηρητέοι. Στο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού-επί υπουργείας του κ. Ε. Βενιζέλου αρχικά και μετά της κ. Φ.Π. Πετραλιά είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες/κληρονόμοι των Φίξ επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου με προφανή στόχο την «αξιόποιηση» του χώρου σε συνεργασία με μεγαλοκατασκευαστές. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 21-2-2007.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου αποφάσισε να παρέμβει στο Σ.τ.Ε. ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο το ιστορικό κτίριο και το πάρκο. Από τότε δίκτυο πολιτών συλλέγει υπογραφές με αίτημα να αποδωθεί ο χώρος στο Δήμο και να είναι προσβάσιμος σε όλους.

Η συνολική επιφάνεια του πάρκου είναι 27000,50 τ.μ. Μέσα στα όρια του βρίσκονται το κύριο κτήριο που ήταν η θερινή κατοικία αρχικά του Όθωνα και αργότερα της οικογένειας Φίξ, τρία βοηθητικά κτήρια και δύο αποθήκες.

Το κτήμα έχει 1563 δέντρα, κυρίως πεύκα, και οι αυλές είναι στρωμένες με ακανόνιστες πλάκες. Λόγω της φυσικής κλίσης υπάρχουν τοίχοι αντιστήριξης που σχηματίζουν επίπεδες και κεκλιμένες επιφάνειες.

Το επικίνδυνο είναι ότι το ακίνητο έχει ενταχθεί από το 1937 στο σχέδιο και, επομένως, με την πρώτη «στραβή» μπορεί να χτιστεί. Το 1985 το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων είχε αποφανθεί ότι 13 στρέμματα ανήκουν στους κληρονόμους Φιξ λόγω χρησικτησίας. Μία δεκαετία αργότερα, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Ηρακλείου προβλέπεται ότι τα 17 στρέμματα αποτελούν κοινόχρηστο πράσινο και το δικαίωμα δόμησης σε αυτό το κομμάτι μεταφέρεται στην υπόλοιπη έκταση.

Η έπαυλη και ο περιβάλλων χώρος προστατεύονται από τον νόμο 3028/2002, αλλά το θέμα μπλέχτηκε, αφού μία ημέρα πριν εκδόθηκε απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο και αναφέρει ότι ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, ενώ λίγους μήνες πριν είχε αποφασιστεί, με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, η κατεπείγουσα απαλλοτρίωση του κτήματος στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. 

Με άλλα λόγια, εμφανίζεται το κράτος να πληρώνει για ακίνητο που θεωρεί ότι του ανήκει, αντίφαση την οποία αξιοποίησαν οι κληρονόμοι που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο, πάντως, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε σε 16,05 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος και τον Μάιο του 2004.

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

9 σχόλια:

 1. ΤΟ ΦΙΞ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΡΕ BLOGER ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΚΥΦΤΟΥΛΙΔΕΣ , ΓΛΕΙΦΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ, ΛΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΙΟΥΤΟΥΣ ;;;;;;

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απίστευτα πράγματα λέει ο Βλασσόπουλος , και οι Λεσγής, Βλαντής , Κεσκινίδης, Γαλακτοπούλου, Μήνας, o Γεν. Γραμματέαw, κλπ. στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου .
  Προκειμένου να πείσουν και την αντιπολίτευση να ψηφίσει νέο δάνειο με το οποίο υπονομεύουν εντελώς την επόμενη διοίκηση, είπαν ότι ποσοστό 80% των δαπανών του Δήμου είναι ανελαστικές . Ότι οι ανελαστικές δαπάνες δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις με τα ρουσφέτια ( Γεωργόπουλου , Μαστοράκου που συμμετείχαν και οι ίδιοι στην περίοδο Γεωργόπουλου η παρέα δηλαδή του Βλασσόπουλου ) , και ότι παίρνουν το δάνειο για να καλύψουν αυτές τις ανελαστικές δαπάνες. Συνεπώς η αντιπολίτευση μέλη της οποίας συμμετείχαν στις προηγούμενες διοικήσεις, πρέπει να ψηφίσει το δάνειο και ότι θα πρέπει να ψηφιζόταν το δάνειο ομόφωνα.
  Όμως ακριβώς για να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες έβγαλαν ( λαθεμένα βέβαια ) οι Δημότες τον Βλασσόπουλο. Δεν τον έβγαλαν για να μας πει, αυτός είναι ο λογαριασμός που δημιούργησαν οι προηγούμενοι, τι να κάνω πληρώστε τον. Και να παρακαλάει την αντιπολίτευση φανερά , εγώ προσπαθώ να συνεργαστώ μαζί σας και να σας καλύψω, και εσείς δεν ψηφίζεται το …….δάνειο.
  Και οι πολίτες έχουν ανελαστικές προσωπικές δαπάνες που καλούνται να τις καλύψουν με μειωμένες αποδοχές ή με το να είναι άνεργοι, ενώ οι Βλασσόπουλοι τους καλούν να πληρώσουν τους υψηλότερους Δημοτικούς φόρους της Αττικής, για έναν άχρηστο Δήμο που λειτουργεί για να βολεύονται κάποιοι. Αν δεν μπορούσαν ( όπως ήταν αναμενόμενο για να μην πούμε βέβαιο ) να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή να την βελτιώσουν να μην αναλάμβαναν . Ο καθένας έχει φιλοδοξίες μέχρις εκεί που μπορεί. ‘Η τώρα που το διαπιστώνουν , αν υποθέσουμε ότι το αντιλαμβάνονται τώρα και δεν είχαν τη στοιχειώδη ικανότητα να το αντιληφθούν όταν ήταν διοίκηση , ας παραιτηθούν τώρα να τελειώνουμε και γρήγορα.
  Άλλωστε υποστήριξαν ότι οι αμοιβές τους δεν καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα. Συνεπώς παραμένουν για να ……….προσφέρουν. Δεν θέλουμε άλλο να μας προσφέρουν. Δεν έχουν και τις προϋποθέσεις . Αρκετά πήραμε από την προσφορά τους , φτάνει.
  Αλλιώς η μόνη λύση είναι να πτωχεύσει ο Δήμος όπως οι 95 Δήμοι που αναφέρεται ότι πτώχευσαν, διότι δε καθαρίζει η υπόθεση του Δήμου Ηρακλείου ούτε με τις επόμενες εκλογές. Είναι δύσκολο να αλλάξουν όλοι αυτοί οι μόνιμοι απασχολούμενοι στο Δημοτικό συμβούλιο. Έτσι κι’ αλλιώς το μόνο που κάνουν οι Βλασσόπουλοι είναι να ……τακτοποιούν την πλατεία και να μισθοδοτούνται , χωρίς να προσφέρουν ίχνος υπηρεσιών στους Δημότες… Με την πτώχευση αναγκαστικά θα έρθουν άλλοι να βάλουν κάποια τάξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σφάγια στο βωμό του πελατειακού κράτους

  Του Χρήστου Γιανναρά
  Καθημερινή
  1-10-2012

  Oι δανειστές εκμεταλλεύονται το προφανέστατο:Oτι στην Eλλάδα οι εμπορευόμενοι την εξουσία, οι κομματικές συντεχνίες,παραιτήθηκαν ακόμα και από την εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία και αυτοτέλεια,προκειμένου να παραμείνει το κράτος πελατειακό: Δηλαδή να συνεχίσει το κράτος να σιτίζει την εκλογική τους πελατεία, να είναι φέουδο, έστω χρεοκοπημένο, έστω νεκρωμένο και αποσυντεθειμένο αλλά πάντως φέουδο, της κομματικής αυθαιρεσίας.Nα είναι οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα πραιτωριανοί (ή τα SS) της τυραννικής καταδυνάστευσης της κοινωνίας από τα κόμματα. Nα είναι οι κομματικές νεολαίες γενίτσαροι ανεξέλεγκτης ασυδοσίας στα πανεπιστήμια και στα σχολιά. Nα είναι κάθε οργανωμένη συλλογικότητα σμικρογραφία της κομματικής κονίστρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Γιανναράς είναι ένα φερέφωνο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση η οποία όμως δεν επηρέασε την προσωπικότητα του.

  Οι απόψεις του θυμίζουν σημίτη, που επί πρωθυπουργίας του στήθηκε ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα. Καλύτερα να τα τρώνε Έλληνες τα χρήματα από των φορολογουμένων, παρά ξένες "επενδύσεις" οι οποίες δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος βλέπε αεροδρόμιο, με συνέπεια να απαιτούν χαμηλούς μισθούς, εκτεταμένο ωράριο, και ότι πουλάνε στην Ελλάδα να τον μεταφέρουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι και η μεσαία τάξη ήταν εκείνη που συντηρούσε την πραγματική οικονομία, με το να διαθέτει κάποια χρήματα για την αγορά. Σήμερα ΠΑΠΑΡΙΑ.

  Ο Κύριος Γιανναράς μάλλον προτιμάει η χώρα να κρέμετε από τα @@ του κάθε αλαφούζου, η από τα @@ τις κάθε τρόικας.

  Με την αποδόμηση της μεσαίας τάξης καταστράφηκε η Ελληνική οικονομία, η αποδόμηση βασίστηκε στους παχουλούς μισθούς κάποιων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά οι Γιανναράδες προτίμησαν αντί να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων του ΟΣΕ να τον χαρίσουν.

  Ο Κος Γιανναράς και ο φίλος που έβαλε το σχόλιο του, μπορεί να μας πει πως, εφόσον το κράτος ξεπουλήσει την περιουσία του, αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες ΟΠΑΠ κτλ. άρα δε θα έχει έσοδα από αυτές, όσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονταν επί σειρά ετών μένουν άνεργοι, από που θα εισπράττει φόρους για να προσφέρει έστω τα μηδαμινά ως ανταπόδοση στους υπέρογκους φόρους που ζητάει, από την άλλη γιατί να πληρώνουμε φόρους όταν το κράτος δε θα προσφέρει τίποτα πλέον, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ αν καταλήξουν σε ιδιώτες?

  Να πληρώνουμε την αστυνομία για να προστατεύει τον Γιανναρά και τον Αλαφούζο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Προς τον 3 Οκτωβρίου 5.45

  Συμφωνώ γενικά με ότι γράφεις, απλά παραθέτω αυτά που γράφει ο Γιαναράς , επειδή και αυτός που γράφει στη μνημονιακή Καθημερινή , γράφει εναντίον του μνημονίου και της κομματοκρατίας που δημιούργησε όλα αυτά.
  Καλό είναι να διαβάζει κανείς πληροφόρηση από όλες τις πλευρές για να έχει μια ισόρροπη κατά το δυνατόν άποψη.
  Οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της κομματοκρατίας και των συνδικαλιστών, και ελεγχόμενοι από το σύστημα που δημιούργησε αυτή την κατάσταση . Όχι της αξιοκρατίας και των ουσιαστικών προσόντων. Διορίζονταν με «μπιλιετάκια». Διορίζονταν με μπιλιετάκια ακόμη και συνδικαλιστές και ………τοπικοί άρχοντες κλπ. .Διορίζονταν ……..ακόμη και συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ που ήταν ιδιωτικός τομέας. Συνεπώς πολλούς τους χάριζαν εισόδημα χωρίς βέβαια αυτό να συμβαίνει για όλους . Και είναι αυτοί που προστατεύονται σήμερα από την ανεργία ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια άνεργοι και έχουν βουλιάξει τα ταμεία επειδή φυσικά δεν πληρώνουν εισφορές.
  Φυσικά και όλο αυτό το πελατειακό σύστημα δεν μπορεί άλλο να χρηματοδοτηθεί , επειδή δεν παράγει τίποτα και έχει χτυπήσει τη μεσαία τάξη.
  Δεν νομίζω ότι ο Γιαναράς υποστηρίζει τα προωθούμενα από την Τρόϊκα. Θα το δούμε. Μάλλον χρησιμοποιείται σαν αριστερό άλοθι .
  Ούτε προσωπικά θεωρώ λύση το «ξεπούλημα» των δημόσιων επιχειρήσεων, κάθε άλλο. Ούτε όμως θα πρέπει οι δημόσιες επιχειρήσεις να αποτελούν φέουδο του κάθε πολιτευτή και κομματάρχη και χώρους απασχόλησης κομματικών στρατών που θα χρηματοδοτούνται με δάνεια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικά πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα.
  Και βέβαια αν νομίζεις ότι υποστηρίζω να πληρώνουμε την αστυνομία για να προστατεύει τους συγκεκριμένους που αναφέρεις, δεν έχεις καταλάβει.
  Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί η ΔΕΗ ο ΟΤΕ ,η ΥΓΕΙΑ η Παδεία όπως λειτουργούν και ιδιαίτερα με την ασυδοσία που λειτουργούσαν παλαιότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Κος Γιανναράς έχει αρκετά χρόνια που έχει γίνει τηλεοπτικός μαιντανός, όσες φορές τύχαινε να τον παρακολουθήσω πάντα είχε και από μία έκπληξη στις απόψεις του.

  Δε μπορώ να φανταστώ τι προσόν χρειάζεται κάποιος που κτυπάει σφραγίδες, ή είναι κλητήρας, ή ταμίας.
  Μας πούλησαν ένα παραμύθι ότι το δημόσιο κοστίζει αρκετά στο κράτος και πρέπει το κράτος να απαλλαγεί. Σαν επιχείρημα εμφάνιζαν κάποιες ειδικότητες ή προνομιούχους δημοσίους υπαλλήλους με περίεργα και τεράστια επιδόματα.

  Αυτό που έγραψα είναι ότι αυτά τα επιδόματα μπορούσαν να κοπούν μια και τα ανακαλύψαμε σήμερα, οι παχουλοί μισθοί να προσαρμοστούν σε λογικά νούμερα.

  Τα ΜΜΕ εξέθρεψαν έναν καννιβαλισμό εναντίων των δημοσίων υπαλλήλων, για να κερδίσουν οι τροικανοί την συγκατάθεση των Ελλήνων στις περικοπές και τις απολύσεις, και εμείς σα μαλάκες τσιμπίσαμε.

  Σαφώς και ο δημόσιος τομέας είχε γίνει μέσο κομματικής εκμετάλλευσης.

  Σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν, τα κόμματα που εκμεταλλεύτηκαν τον δημόσιο τομέα, φαίνεται να τελειώνουν, αλλά τελειώνει και ο δημόσιος τομέας, και μαζί του η πραγματική οικονομία της Ελλάδος.

  εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, χωρίς αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, λιμάνια, δρόμους όλα αυτά φέρνουν μόνο έσοδα, πέρα ότι μπορούν να απασχολούν ένα κάρο εργαζόμενους και όχι δούλους, από που θα έχει έσοδα το κράτος, όταν επιπλέον υπάρχουν 1.5 εκατομμύρια άνεργοι, συντάξεις πείνας, μισθοί της πλάκας, το κόστος διαβίωσης όλο και ακριβαίνει?

  Δε μπορεί,
  όλο και κάποιος θα υπάρχει σε αυτό το μπλοκ που υποστήριζε τις αποκρατικοποιήσεις, για να μας πει με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα πως θα τα βγάλουμε πέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπαθούν να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου.
  Το ότι το Δημόσιο έχει πολύ λίπος είναι μια πραγματικότητα που δεν περιμέναμε να μας την πουν οι τροϊκανοί που εκμεταλλεύονται ότι μπορούν. Πρέπει να μπει μια τάξη, και να πεταχτεί ο κομματισμός έξω από το σύστημα.
  Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει κανένας κανιβαλισμός εναντίον των Δημοσίων υπαλλήλων, που θα πρέπει να διορίζονται με σωστές διαδικασίες και να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες . Και να ξέρουμε πόσοι είναι και που και για ποιο λόγο. Και να υπάρχουν και σαφή και αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά κριτήρια για το πότε θεωρείται ότι κάνουν και το πότε δεν κάνουν τη δουλειά τους και να προάγονται και αναλόγως και όχι με άλλες μεθόδους.
  Δυστυχώς όμως τα δεδομένα δεν αλλάζουν . Τα κόμματα που εκμεταλλεύτηκαν τον Δημόσιο τομέα ( και ακόμη τον εκμεταλλεύονται ) , μπορεί να έχασαν μέρος της δύναμής τους , όμως δυστυχώς δεν τελειώνουν όπως θα έπρεπε.
  Δεν μπαίνουν κανόνες για να αξιοποιήσουμε σωστά τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, λιμάνια, δρόμους όλα αυτά που φέρνουν έσοδα, που θα πρέπει όμως να λειτουργούν ώστε τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Με αύξηση της παραγωγής όχι βγάζοντας κανονιστικές διατάξεις με τις οποίες θα αυξάνονται οι τιμές του ρεύματος , του νερού κλπ. για να λέμε ότι οι Δημόσιες επιχειρήσεις έχουν κέρδη…..
  Το ότι δεχθήκαμε τα μνημόνια που ήταν προφανές ότι δεν οδηγούν πουθενά, ήταν το βασικό πρόβλημα. Και επιβραβεύσαμε αυτούς που θα τα εφάρμοζαν.
  Και το αδιέξοδο συνεχίζεται και εντείνεται , ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή