ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών έθεσαν προς την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στο ξεκίνημα της πρώτης, μετά τις θερινές διακοπές, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Κυριάκος Κουτρούλης (“Ηράκλειο- Η Πόλη μας”) και Δημήτρης Τσεκούρας (“Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”). Κομμένα πεύκα, η δημοτική συγκοινωνία, η λειτουργία της λαϊκής και εν γένει η καθαριότητα της πόλης βρέθηκαν πάλι στο επίκεντρο με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Κεσκινίδη, να αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις.

Τα δέντρα που πληγώναμε
Ένα ζήτημα που έθιξαν και οι δύο Σύμβουλοι αφορούσε τις κοπές δέντρων και την αντικατάστασή τους. Πρώτος ο κ. Κουτρούλης είπε πως στην οδό Πάρνηθος έχει κοπεί ένα πεύκο το οποίο δεν έχει αντικατασταθεί. Ο Σύμβουλος θύμισε πως υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που όριζε πως για κάθε δέντρο που κόβεται θα φυτεύονται δύο, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε στην οδό Πάρνηθος αλλά ούτε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη για τα κομμένα δέντρα ο κ. Τσεκούρας είπε πως η παράταξη του έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο θέμα χωρίς όμως να βλέπει αποτέλεσμα. 

Αναφέρθηκε δε σε σημεία όπου υπάρχουν κομμένα ή κουτσουρεμένα πεύκα όπως στην οδό Μελίνας Μερκούρη και στην οδό Πεύκων και τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί. Από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Κεσκινίδης ο οποίος είπε αρχικά πως αρκετά πεύκα έχουν πέσει στην πόλη λόγω ανέμων. Στη συνέχεια ανέφερε πως η υπηρεσία έχει κάνει καταγραφή όλων των περιπτώσεων και έχει γίνει και εκτίμηση σχετικά με το τι πρέπει να φυτευτεί. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος έχουν φυτευτεί νέα δέντρα σε διάφορα σημεία αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απαιτείται ειδικό μηχάνημα και σύνθετη εργασία για να γίνει η φύτευση (όπως στη Μελίνας Μερκούρη). Για τα κούτσουρα που υπάρχουν στην οδό Πεύκων ο κ. Κεσκινίδης είπε πως χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να κοπούν.

Αναμονή για τη δημοτική συγκοινωνία
Ο κ. Κουτρούλης υπέβαλε ερώτημα για τη δημοτική συγκοινωνία η οποία, όπως έχουμε αναφέρει, δεν λειτούργησε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού λόγω μηχανολογικών προβλημάτων του τελευταίου μάχιμου οχήματος που έχει απομείνει στο Δήμο. Εδώ ο κ. Κεσκινίδης ενημέρωσε πως άμεσα θα έβγαινε στους δρόμους το ένα λεωφορείο, ενώ σε εξέλιξη είναι οι επαφές με την ΕΘΕΛ για την προμήθεια οχημάτων.

Έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα
Ο κ. Τσεκούρας έθιξε θέματα της καθαριότητας ξεκινώντας από τον οδοκαθαρισμό όπου ανέφερε πως υπάρχουν παράπονα κατοίκων ότι οδοκαθαριστές δεν περνούν από τους δρόμους τους σταματώντας σε συγκεκριμένα σημεία, βάσει των εντολών που έχουν, και ανέφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Αγίας Τριάδος. Μίλησε ακόμα για σημεία της πόλης που είναι βρώμικα όπως παρτέρια στις οδούς Μελ. Μερκούρη και Μαρίνου Αντύπα και στις οδούς Κύπρου και Πυθαγόρα όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι αφήνουν μπάζα (δελτίο τύπου για την παρέμβαση Τσεκούρα η “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη” το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο Ελεύθερο Βήμα). 

 Ο κ. Κεσκινίδης αναγνώρισε πως τόσο στον οδοκαθαρισμό όσο και στην περιποίηση του πρασίνου της πόλης υπάρχει πρόβλημα υπογραμμίζοντας πως το προσωπικό δεν επαρκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πράσινο μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο 5 άτομα. Στον οδοκαθαρισμό είναι “ενεργά” (όπως είπε ο ίδιος) 14 με 15 άτομα τα οποία έχουν να καλύψουν συγκεκριμένους τομείς. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν κυκλικά να καλύψουν όλους τους δρόμους ρίχνοντας βάρος σε κεντρικά σημεία.

Παραμένει το πρόβλημα με τη λαϊκή της Κουντουριώτου
Ο Σύμβουλος της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα της λαϊκής της οδού Κουντουριώτου καταγγέλλοντας πως η κατάσταση με τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες στη νησίδα του δρόμου μετά τη λήξη της λαϊκής έχει χειροτερεύσει. Για τη λαϊκή ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με το προεδρείο των εμπόρων στο οποίο έχει θέσει τα προβλήματα που παρατηρούνται. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά του προεδρείου υπάρχει καλή διάθεση αλλά οι συνάδελφοι τους φαίνεται πως δεν συνετίζονται και για αυτό υπάρχει αυτή η εικόνα. Ο Δήμος, πάντως, έχει στείλει επιστολές για το θέμα στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών συνοδευόμενες και από σχετικές φωτογραφίες.

Από το www.xtypos.gr