ΧΡΥΣΟ ΔΑΝΕΙΟ

Στη σύναψη δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) θα προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μετά την έγκριση που έδωσε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρόταση της διοίκησης.

Η λήψη του δανείου, ύψους σχεδόν 7 εκ. ευρώ (το τελικό ποσό του οποίου, όμως, μπορεί να διαμορφωθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο, όπως θα διαβάστε παρακάτω) θα έχει διπλό στόχο: αφ' ενός την εξόφληση των οφειλών του Δήμου μέχρι 31-12-2011 και αφ' ετέρου την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2012, όπως ορίζει ο νόμος. Πέρα, όμως, από την πρόταση για τη λήψη δανείου κατατέθηκαν προς ψήφιση τροποποιήσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού και προγράμματος τεχνικών έργων, προκειμένου να επέλθει ο ισοσκελισμός εξόδων-εσόδων.

Παράλληλα, στην εισήγηση υπήρχαν και υπό μορφή προτάσεων-στόχων μια σειρά μέτρων (ισοδύναμα τα είπαν κάποιοι) προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα του Δήμου, όπως η εξυγίανση του δημοτικού ραδιοφώνου, η οργάνωση του κοιμητηρίου, η εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης και η αξιοποίηση κυλικείων, μεταξύ άλλων. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυσμενή συγκυρία για το Δήμο και την Αυτδοιοίκηση με τη δραματική μείωση των κονδυλίων που δίνει το κράτος (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) αλλά και πόρων από άλλες πηγές όπως τα ανταποδοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή το κόστος μισθοδοσίας του Δήμου, όπως είπε, φθάνει το 67% που είναι από τα υψηλότερα στο Χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από 1-1-2011 που φτάνουν τα 25 εκ. ευρώ. “Για να διαχειριστούμε όλα αυτή την κατάσταση χρειάζεται πολύ καλή φαντασία, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σκληρή” τόνισε ο Δήμαρχος που κάλεσε τους Συμβούλους όλων των παρατάξεων να ψηφίσουν το θέμα. Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, μίλησε για το Τεχνικό Πρόγραμμα, στο οποίο έπεσε γερό ψαλίδι για να επιτευχθεί ο ισοσκελισμός. Έτσι τα νέα έργα δεν ξεπερνούν τα 609.000 ευρώ, τα συνεχιζόμενα τα 2 εκ. ευρώ και τα οφειλόμενα τα 220.000 ευρώ. Στην τελευταία κατηγορία έπεσε σημαντικό “ξύρισμα”, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, καθώς διαγράφηκαν από τον κατάλογο κάποια πολύ παλιά έργα.

Κουτρούλης: “Φτιάχνεται καλή πελατεία με τους δήμους εν όψει ιδιωτικοποίησης του ΤΠΔ”
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης στάθηκε στα “ισοδύναμα μέτρα” που πρότεινε η διοίκηση τονίζοντας πως κανονικά πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθούν αποφάσεις από το Σώμα για την εφαρμογή τους, ενώ πρόσθεσε πως κάποια εξ αυτών χρειάζονται αρκετή επεξεργασία. Προχωρώντας εξέφρασε την άποψη πως ο Δήμος, που ήδη έχει δάνεια ύψους 9 εκ. ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο. Υποστήριξε δε πως το δάνειο μπορεί να συναφθεί μέσω διεθνή διαγωνισμού αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω ασφυκτικών προθεσμιών και του γεγονότος πως το θέμα ήρθε καθυστερημένα στο Σώμα. Ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης άφησε σαφείς αιχμές για την ιστορία των δανειοδοτήσεων των δήμων από το ΤΠΔ: “Οι δήμοι είναι οι καλύτεροι και οι πιο σίγουροι πελάτες για το ΤΠΔ γιατί έχουν τους ΚΑΠ...οι δήμοι γίνονται υποχείρια του Ταμείου το οποίο σε λίγο θα πάψει να είναι κρατικό οπότε φτιάχνεται μια καλή πελατεία”. Κλείνοντας, επιτέθηκε στη διοίκηση την οποία κατηγόρησε πως δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει και μέσα από την εισήγησή της εκφράζει ευχές χωρίς να αγγίζει κορυφαίες λειτουργικές δαπάνες.

Νίκος Μπάμπαλος: “Το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγείται σε ρόλο κομπάρσου”
Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη", κ. Νίκος Μπάμπαλος, αναγνώρισε ξεκινώντας την τοποθέτηση του πως η διοίκηση δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση, αλλά συμπλήρωσε πως μπορεί κάποιος να επιρρίψει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή που δεν φρόντισε να θωρακίσει το Δήμο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα η κατάσταση και “όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή”, όπως παρατήρησε. Ο κ. Μπάμπαλος κατέθεσε ερωτήματα και παρατηρήσεις για το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που κατέθεσε η διοίκηση όπως το όφελος των 400.00 ευρώ για το ραδιόφωνο, την εκμετάλλευση των διαφημιστικών μέσων και τα έσοδα 300.00 από την ελεγχόμενη στάθμευση διατυπώνοντας τις αμφιβολίες του κατά πόσο θα επιτευχθούν. “Καταλαβαίνω την επιθυμία της διοίκησης να πάρει το δάνειο και να πληρώσει τους προμηθευτές αλλά θα πρέπει να πείσετε το Σώμα ότι θα σταματήσει η κατηφόρα στο Δήμο και θα ανασχεθεί αυτή η κατάσταση” είπε ο κ. Μπάμπαλος που προέβλεψε πως στις αρχές του 2013 ο Δήμος θα υπαχθεί σε πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας με το Δημοτικό Συμβούλιο σε ρόλο “κομπάρσου” αν και ευχήθηκε οι επιλογές της διοίκησης να δικαιωθούν για το καλό του Δήμου.

Ειρήνη Κατσινοπούλου: “Το βαρέλι δεν έχει πάτο”
Η Επικεφαλής του "Δικτύου Πολιτών", κα Ειρηνη Κατσινοπούλου, στάθηκε γενικότερα στις επιπτώσεις του μνημονίου το οποίο, όπως κατήγγειλε έχει σαν στόχο (και) τη διάλυση της αυτοδιοίκησης. “Το τοπίο είναι υπονομευμένο εξ αρχής γι' αυτό και εμείς δεν ψηφίζουμε τίποτα από όλα αυτά... χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές ” τόνισε και ζήτησε να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην οποία να αναφέρεται πως όλα αυτά τα μέτρα που η πολιτεία αναγκάζει το Δήμο να πάρει δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του και υπογράφουν την καταδίκη του. Σχετικά με τα προσδοκώμενα μελλοντικά έσοδα που αναγράφονταν στην εισήγηση η κα Κατσινοπούλου είπε πως είναι στον αέρα λόγω της κρίσης και της ύφεσης και το αποτέλεσμα θα είναι να μπει ο Δήμος σε καθεστώς επιτήρησης. “Το βαρέλι δεν έχει πάτο” κατέληξε.

Νώντας Σπυρόπουλος: “Χρειάζονται προτάσεις και όχι κορώνες”
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος κατήγγειλε πως χρειάζονται θέσεις και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο Δήμο και όχι “τρομολογνεία”, “κορώνες” και “γενικόλογες αναφορές” αφήνοντας αιχμές για κάποια σημεία των τοποθετήσεων άλλων Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Ο ίδιος θύμισε την πρόταση του να γίνει έλεγχος κωδικό προς κωδικό στις δαπάνες με στόχο τη περιστολή του με τη συμμετοχή και της Αντιπολίτευσης. Για το δάνειο η θέση του ήταν πως καλώς το παίρνει ο Δήμος, αλλά θα έπρεπε να αναζητηθούν προσφορές και από άλλες τράπεζες. Τέλος κατηγόρησε τη διοίκηση “πως παίρνει μηδέν” στο θέμα του διαλόγου με τους πολίτες για το τι γίνεται στο Δήμο.

Ηλίας Θεοδώρου: “Βυsiness Plan με ορίζοντα τριετίας”
Αίσθηση προκάλεσε η πρώτη δημόσια τοποθέτηση, μετά την επαναπρόσληψή του, του Γενικού Γραμματέα κ. Ηλίας Θεοδώρου ο οποίος έδωσε απαντήσεις στις αιτιάσεις και τα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης. Αρχικά, λοιπόν, είπε πως η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική και πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, καθώς δεν μπορούσε να γίνει χρονικά νωρίτερα και πριν γίνουν γνωστά τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Για την επιλογή του ΤΠΔ είπε πως είναι μονόδρομος γιατί το Ταμείο έχει λάβει τη χρηματοδότηση ώστε να το κάνει. Στη συνέχεια ο Γενικός τόνισε πως οι δαπάνες για μισθοδοσία και τοκοχρεολύσια φθάνουν πλέον το 80%, οπότε τα περιθώρια περικοπών στενεύουν και αφορούν περίπου ένα ποσό 4 εκ. ευρώ με τη Δημοτική Αρχή να κόβει όπου μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως έχει γίνει με τα καύσιμα. Για τις εκτιμήσεις των εσόδων των επόμενων ετών ο κ. Θεοδώρου είπε πως είναι μετριοπαθείς με τον στόχο να είναι η κατάρτιση ενός business plan με ορίζοντα τριετίας. Επίσης, ο Γενικός ανάφερε πως το όφελος που προσδοκά ο Δήμος από την μείσωη των τοκοχρεωλυσίων, τόσο με τη λήψη αυτού του δανείου όσο και με την υλοποίηση της επιμήκυνσης, αγγίζει το 1 εκ. ευρώ. “Αφού ξοφλήσουμε τα παλιά, είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής, να κάνει βιώσιμο το Δήμο” αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τον ίδιο.

Στέφανος Λεζγής: “Καλύτερα το δάνειο παρά η υπαγωγή στο νόμο”
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής, εξήγησε πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει ο Δήμος πιο μπροστά το ποσό που έχει ζητήσει για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (βάσει άλλης ρύθμισης) και το οποίο ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ. Αν προχωρήσει αυτό το θέμα, τα χρήματα θα αφαιρεθούν από το δάνειο. Επίσης, διευκρίνισε πως το τελικό ποσό που θα εγκριθεί θα είναι κάτω από 7 εκ. ευρώ, καθώς ο Δήμος έχει πληρώσει φέτος το ποσό του 1.723.797 για παλιές οφειλές. “Το δάνειο μας συμφέρει καλύτερα από το να πάμε στο νόμο περί εξυγίανσης που θα μας βάλει περιορισμούς και δεσμεύσεις” υπογράμμισε και ενημέρωσε το Σώμα πως από το 2013 ο Καλλικράτης δεν θα αναγνωρίζει παλαιές οφειλές.

Παντελής Βλασσόπουλος: “Ο Δήμος έχει συνέχεια και πρέπει να λειτουργήσει”Ο Δήμαρχος στη δευτερολογία του επέκρινε τις πολιτικές των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών για το κατάντημα του Δήμου. Μάλιστα μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ρουσφετολογικές προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις, πρόστιμα από το παρελθόν (ραδιοφωνία) και μη αξιοποίηση κληροδοτημάτων και ακίνητης περιουσίας, κάτι που γίνεται σήμερα. Για τις αμειβόμενες θέσεις ο Δήμαρχος είπε πως παλιά ήταν 28 και σήμερα έχουν περιοριστεί στους 10 διευκρινίζοντας πως τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα προσωπικά έξοδα των διοικούντων. “Δεν μπορώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου, όταν ακούω κριτική από ανθρώπους που οδήγησαν το Δήμο σε αυτό το κατάντημα...και έρχεστε τώρα και λέτε πως δεν ψηφίζετε εσείς που εφαρμόσατε αυτήν την πολιτική. Οι ευθύνες δεν βαραίνουν αυτή τη Δημοτική Αρχή, αλλά ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει και έχει συνέχεια. Ο Βλασσόπουλος έχει ημερομηνία λήξης. Αν αγαπάτε το Δήμο οφείλετε στη συνείδηση σας να ψηφίσετε το δάνειο για το καλό του Δήμου” ήταν το κάλεσμα του Δημάρχου σους συναδέλφους του. Ωστόσο, στην ψηφοφορία που ακολούθησε το θέμα εγκρίθηκε μόνο από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένης και της κας Δέσποινας Καμπούρη η οποία δεν είχε κρύψει λίγο νωρίτερα τον προβληματισμό της.

Τυπογραφικό λάθος για το ραδιόφωνο;Στη λίστα των μέτρων-δράσεων για την τόνωση των εσόδων και περιορισμό των εξόδων συμπεριλαμβανόταν και το δημοτικό ραδιόφωνο Επικοινωνία FM. Αρχικά στην εισήγηση γινόταν λόγος για κλείσιμο του μέσου, κάτι που διορθώθηκε με τη λέξη εξυγίανση με παρέμβαση του Δήμαρχου που έκανε λόγο για “τυπογραφικό λάθος”. Ο Δήμαρχος είπε πως η διοίκηση εμμένει στην πρόταση της για δυνατότητα απορρόφησης των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο από τον οικείο ΟΤΑ. Διαφορετικά όπως είπε θα μπει πλαφόν στους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει συζητήσεις, όπως είπε, με εκπροσώπους του σωματείου τους. “Ποτέ δεν μιλήσαμε για κλείσιμο” δήλωσε ο κ. Βλασσόπουλος που φάνηκε πάντως να μην πείθει κάποιους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης όπως την κα Κατσινοπούλου που άφησαν αιχμές στις τοποθετήσεις του για το θέμα και τις προθέσεις της διοίκησης.

Από το www.xtypos.gr