ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ενα θέμα που σιγόβραζε επί πολλά χρόνια στο πολιτικό καζάνι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έφτασε πλέον στο... σημείο βρασμού. Αναφερόμαστε στο μέλλον του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Επικοινωνία FM” που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην πολιτική επικαιρότητα του Δήμου μετά την ανοιχτή παραδοχή της διοίκησης πως εξετάζει το σενάριο κλεισίματος του Μέσου και μεταφοράς των εργαζομένων στο Δήμο με συμβάσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του “Επικοινωνία” (που θυμίζουμε πως είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες) δεν επαναπαύτηκαν από αυτή τη δέσμευση της διοίκησης καθώς υπάρχει η περίπτωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Δήμου Φυλής «Ξένιος», όπου το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για λύση της επιχείρησης και μεταφορά του (και εκεί απλήρωτου) στο Δήμο σύμφωνα με πρόσφατο νόμο που πέρασε στη Βουλή. Ωστόσο, αυτό που δεν είχε πάρει κανείς χαμπάρι είναι πως στον ανωτέρω νόμο αναφέρεται πως η μεταφορά του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι μια παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση (επί κυβερνήσεων ΝΔ) που έδινε το δικαίωμα μεταφοράς προσωπικού επιχειρήσεων ραδιοφωνίας στους οικείους δήμους αλλά έχει πάψει να ισχύει από το 2010! Οπότε η μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο Φυλής δεν εγκρίθηκε και όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να περάσει ανάλογη ρύθμιση και στο Δήμο Ηρακλείου εκτός βέβαια και αν υπάρξει κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση.

Επί ποδός πολέμου τα σωματεία
Σκληρή ανακοίνωση εις βάρος της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και προσωπικά του Δημάρχου κ. Παντελής Βλασσόπουλου εξέδωσαν τέσσερα κλαδικά σωματεία στον χώρο του τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ) εξαιτίας της “άρνησης” (όπως υποστηρίζουν) του Δήμαρχου να παραστεί σε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί τους το πρωί της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου σχετικά με το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό “Επικοινωνία FM”. “Για άλλη μια φορά η νυν δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλείου Αττικής υπό τον Δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο αρχίζει να συναγωνίζεται σε ανευθυνότητα την προηγούμενη” τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων που καταγγέλλουν πως ο Δήμαρχος δεν παρέστη στη συνάντηση επειδή δεν του άρεσε το περιεχόμενο προηγούμενης ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου. Tα σωματεία καλούν τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να αποπληρώσει άμεσα και πλήρως τα δεδουλευμένα στο προσωπικό της Επιχείρησης και “να τηρήσει τις δεσμεύσεις για ανοιχτό Δημοτικό Ραδιόφωνο και να επιστρέψει άμεσα το Ραδιόφωνο στους ακροατές του και στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου στην οποία ανήκει”.
Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή συνεχόμενες απεργίες ζητώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και να μείνει ανοιχτό το ραδιόφωνο. Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου τα κλαδικά σωματεία και οι εργαζόμενοι του Επικοινωνία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο. Εκείνη την ημέρα εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν τελικά με τον Δήμαρχο. Εκεί ο κ. Βλασσόπουλος τους είπε πως θα επιχειρήσει να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην οποία θα ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση για να πληρωθούν οι οφειλές στους εργαζόμενους αλλά και να έρθει ρύθμιση στη Βουλή βάσει της οποίας θα είναι εφικτή η μεταφορά του προσωπικού όχι μόνο στον οικείο ΟΤΑ αλλά στο ευρύτερο δημόσιο τομέα (μια πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος από πέρσι στα κόμματα). “

Παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα του ραδιοφώνου τέθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτωβρίου παρουσία και εργαζομένων. Η Πρόεδρος του Σωματείου, κα Ελίζα Λιμοντζόγλουλου επανέλαβε τα αιτήματα των συναδέλφων της για καταβολή των δεδουλευμένων και όχι μόνο διατήρηση αλλά και αναβάθμιση του μέσου με ένα δυνατό ποιοτικό πρόγραμμα. Στράφηκε δε εναντίον του νυν Πρόεδρου κ. Γρηγόρη Παπαδάτου τον οποίο κατηγόρησε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη θέση έχει βάλει σαν στόχο του το κλείσιμο του ραδιοφώνου.
“Αν μιλάμε για κλείσιμο του ραδιοφώνου μιλάμε για απολύσεις” τόνισε η κα Λιμοντζόγλου που έθεσε και θέμα υποβάθμισης του ραδιοφώνου καθώς όπως αποκάλυψε καθαριότητα στους χώρους του δεν γίνεται και τα τηλέφωνα είναι κομμένα! Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης εξαπολύθηκε επίθεση εις βάρος του Δημάρχου για τον οποίο τέθηκε θέμα αξιοπιστίας με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του στη συζήτηση για το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πως το ραδιόφωνο δεν θα κλείσει αλλά θα εξυγιανθεί. Μάλιστα ζητήθηκε να γίνει συζήτηση για το μέλλον του μέσου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης ένταση προκλήθηκε όταν η Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου ρώτησε την πρόεδρο του Σωματείου σχετικά με το ωράριο των εργαζομένων. Την απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της ραδιοφωνίας κ. Γρηγόρης Παπαδάτος που διαβεβαίωσε πως οι εργαζομένου τηρούν το ωράριο τους κανονικά. Ο κ. Παπαδάτος πρόσθεσε, ακόμα, πως από την πλευρά της διοίκησης ποτέ δεν έγινε λόγος για οριστική απόφαση κλεισίματος του ραδιοφώνου και απλά έγινε μια επαφή με τους εργαζόμενους, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις τους αν προχωρήσει το σενάριο κλεισίματος.
"Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν πάση θυσία” αναγνώρισε ο κ. Παπαδάτος που επιφυλάχθηκε να μιλήσει για το μέλλον του ραδιοφώνου όταν θα γίνει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και έκανε λόγο για μια επιχείρηση που ήταν ανύπαρκτη για 22 χρόνια και γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει τα τελευταία δύο.

Η θέση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι (την είχαμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο) μη κρύβοντας την ενόχληση του καθώς όπως είπε τα όσα γράφονταν για τις προθέσεις της διοίκησης ήταν ανακριβή. Όπως είπε ο Δήμαρχος, υπό το βάρος αυτών των ανακριβειών ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τα σωματεία την περασμένη Παρασκευή. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε τελικά με τα σωματεία την Τρίτη και την προσπάθεια που θα καταβάλλει προς την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη επιχορήγηση και την νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή το ταμείο του Δήμου είναι μείον και δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των οφειλομένων. “Ο Δήμος δεν μπορεί να σας πληρώσει αυτή τη στιγμή. Από εμένα θα ακούτε μόνο αλήθειες. Θα κάνω ό,τι μπορώ προς την πλευρά του Υπουργού” τόνισε ο κ. Βλασσόπουλος που φάνηκε ανοιχτός να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που να κάνει την επαφή με τον Υπουργό μαζί και με τα κλαδικά σωματεία. Τέλος αναγνώρισε και αυτός την ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το ραδιόφωνο και τη βιωσιμότητα του.

Στοιχεία ζητάει η παράταξη “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”
Ο Γραμματέας του δημοτικού συνδυασμού “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Γιώργος Πέτρου, κατέθεσε εγγράφως αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας 9.40 προκειμένου να χορηγηθούν στοιχεία οικονομικά και άλλα κρίσιμα για το μέλλον της επιχείρησης και τη λειτουργία του ραδιοφώνου. Ειδικότερα το έγγραφο αναφέρει τα ακόλουθα: «Προς: τον Πρόεδρο της Δημ. Επιχείρησης Ραδιοφωνίας ΑΙΤΗΣΗ Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε τα κάτωθι στοιχεία που αφορούν τη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας.
1.Ισολογισμούς- Απολογισμούς των οικονομικών ετών 2010 & 2011.
2.Προϋπολογισμούς οικονομικών ετών 2011 και 2012.
3.Οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης έτους 2012. 4.Εκθέσεις ορκωτών λογιστών οικονομικών ετών 2010 &2011(συμπεριλαμβανομένων και των λογιστικών φύλλων).
5.Αναλυτική κατάσταση όλων των αμειβομένων της επιχείρησης, τη σχέση απασχόλησής τους,καθώς επίσης και την αμοιβή αυτών.

Από το www.xtypos.gr