Ε ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ!

Για να επιλυθεί ένα πρόβλημα πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο. Όσες προτάσεις και αν καταθέσεις, όσα επιχειρήματα και να παρουσιάσεις, αν δεν υπάρχει διάθεση τα πάντα πέφτουν στο κενό και το αποτέλεσμα θα είναι το προδιαγεγραμμένο.

Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Θα ξεκινήσω με το ραδιόφωνο που είναι και στην επικαιρότητα.
Μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει 4 δημοτικά ραδιόφωνα σε ολόκληρη την Αττική, τα οποία όπως είναι λογικό αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων είναι ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σύμφωνα με τον ανταγωνισμό αλλά σύμφωνα με την κοινωνική προσφορά η οποία μπορεί να μεταφράζεται από τον καθένα ποικιλότροπος.

Μία πρόταση προς την διοίκηση του δήμου μας, η οποία θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τους δημάρχους των άλλων 4 δήμων που διαθέτουν ακόμα δημοτικό ραδιόφωνο, είναι να απαιτήσουν ένα 10% των κρατήσεων υπέρ ΕΡΤ που πληρώνουν οι δημότες τους στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών τους.

Αν θέλουν μπορούν να ζητήσουν και μεγαλύτερο ποσοστό. Το σκεπτικό σε αυτή την πρόταση είναι ότι όπως η ΕΡΤ που είναι ΜΜΕ ειδικού σκοπού και γίνεται αυτή η επιπλέον χρέωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έτσι και τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να έχουν ποσοστό από τον φόρο της ΕΡΤ που έτσι και αλλιώς πληρώνουν οι δημότες για την λειτουργία του τοπικού τους ΜΜΕ.

Φαντάζομαι όταν θα διαβάσει κάποιος από την δημοτική αρχή αυτή την πρόταση, θα πελαγώσει θα πει δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, και το πιθανότερο είναι να επινοήσει διάφορες δυσκολίες για να μην το προσπαθήσει καν.

Η δημοτική αρχή για κάποιον λόγο δεν θέλει το ραδιόφωνο.
Δεν είναι ότι κοστίζει, δεν είναι τίποτα άλλο, απλά δε το θέλει, και δε το ήθελε από την αρχή αλλά για πολιτικούς λόγους δε το είπε ευθέως.

Μόνο ο Γ. Μαστοράκος και είναι προς τιμή του είναι ο μοναδικός που θεωρεί ότι υπάρχει νόημα στην λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου.

Όλοι οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν περάσει κατά καιρούς από το δημοτικό συμβούλιο, όλοι θεωρούν το ραδιόφωνο περιττό ή βαρίδι για τον δήμο μας, χωρίς να έχουν καμία πρόταση για την λειτουργία του, χωρίς επιχειρήματα, απλά το θεωρούν περιττό και άχρηστο.

Ας αφήσουμε το ραδιόφωνο και ας πάμε σε άλλο θέμα που και αυτό άπτεται της βούλησης της διοίκησης για την δημιουργία του.

Έχουμε γράψει από το blog κάποιες φορές για την ευκαιρία που θα βοηθήσει οικονομικά τον δήμο μας η τοποθέτηση φωτοβολταικών στα κτήρια του δήμου.

Κάτι έγινε πέρσι με μια μελέτη η οποία μάλλον χάθηκε στην μετάφραση, γιατί από τότε δεν έχει ακουστεί κάτι νεότερο.

Φανταστείτε ότι ο δήμος θα πρέπει να διαθέσει ένα ποσοστό για την τοποθέτηση φωτοβολταικών που πολύ πιθανών μπορεί να αντλήσει αυτή την δαπάνη από τα διάφορα προγράμματα για πράσινη ενέργεια.

Σε συνεργασία με κάποια τράπεζα θα μπορεί να πάρει δάνειο το οποίο θα αποπληρώνεται από την παραγωγή της ενεργείας από τα φωτοβολταικά που θα έχουν τοποθετηθεί στα κτήρια του δήμου. Είναι πολύ πιθανό το κόστος να είναι μηδενικό για τον δήμο.

Με αυτό τον τρόπο ο δήμος θα γλιτώσει τα υψηλά ποσά που πληρώνει κάθε δίμηνο στην ΔΕΗ ή μάλλον τα εξισώνει με τα δημοτικά τέλη που λαμβάνει από την ΔΕΗ.

Εδώ μιλάμε και για οικονομία αλλά και αύξηση εσόδων αφού θα λαμβάνει χωρίς να αφαιρείται το ποσό κατανάλωσης από τα δημοτικά τέλη.

Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα!

Προφανώς θα υπάρχουν και πάλι δυσκολίες, θα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θέλουν χρόνο να επεξεργαστούν κτλ….

Από την άλλη, η διοίκηση μέσα στην μιζέρια της μιλάει για τους ΚΑΠ που είναι μειωμένοι, για την οικονομική κρίση και άλλες μπούρδες που όχι δεν ισχύουν, αλλά αντί να βαυκαλίζονται θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να επισπεύσουν κάποιες ενέργειες που θα φέρουν έσοδα.

Ε ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ!

Ίσως και να μη μπορούν, όχι γιατί δεν γίνεται αλλά επειδή δε μπορούν οι ίδιοι να το κάνουν.

Για κάποιο λόγο προτιμούν την κατάσταση όπως έχει σήμερα, το θέμα είναι ότι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.