ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΜΠΟΥΚΗ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Την πεποίθησή του πως οι Έλληνες μπορούν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να βγουν ακόμα καλύτεροι και πιο δυνατοί εκφράζει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Δημήτρης Μπούκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.xtypos.gr .
Ο κ. Μπούκης μας μιλάει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση στους τομείς ευθύνης του, για την πορεία της παράταξης και το μέλλον του Δήμου. Δεν διστάζει δε να εκφράσει την περηφάνια του για το φεστιβάλ “Πόλεως Δράσεις” που έγινε προσφάτως στο κτήμα Φιξ.

Έχετε υπό την ευθύνη σας τους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας και της νεολαίας. Χωρούν τόσα ...καρπούζια σε μια μασχάλη; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για κάθε τομέα; 
Η απάντηση είναι ΝΑΙ χωρούν γιατί αυτά τα «καρπούζια» είναι για μένα «ευκαιρία» ζωής, είναι στοίχημα ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που η Οικονομική Κρίση σαρώνει δομές και προϋποθέσεις που θεωρούσαμε μέχρι χθες δεδομένες. Πριν απαντήσω, όμως, στο ερώτημα, θα ήθελα να αναλύσω με δυο κουβέντες τη φιλοσοφία μου αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε και τούτο γιατί η φιλοσοφία αυτή είναι που δίνει κουράγιο στους συνεργάτες μου και σε μένα και συνεχίζουμε.
Πιστεύω βαθύτατα πως η κρίση που μας ταλαιπωρεί δεν είναι, ευτυχώς, “κατάρα”. Αποτελεί μία ιδιαίτερη ευκαιρία να ξαναβρούμε τον βαθύτερο, τον καλύτερο εαυτό μας, Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λαός μας περνάει κρίση. Αρκεί να θυμηθούμε τα όσα περάσαμε στο παρελθόν: το ξερίζωμα από τη Μικρά Ασία, τους παγκόσμιους πολέμους, την κατοχή και τα επακόλουθά της. Στη διάρκειά τους αναδύθηκαν σπάνιες αρετές, κρυμμένες στην καρδιά του λαού μας: Η αντοχή, το φιλότιμο, η γενναιότητα, η εμπιστοσύνη στον Θεό, η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία, το χιούμορ, το χαμόγελο. Και με αυτές ξεπεράσθηκαν γνωστές και άγνωστες αντιξοότητες. Αυτά και σήμερα αποτελούν πολύτιμα αντισώματα με τα οποία θα τα βγάλουμε πέρα. Και απαντώ στο ερώτημά σας, ο πολιτισμός ο αθλητισμός και προπάντων η παιδεία είναι αλληλένδετες δράσεις, απαιτούν ενιαία φιλοσοφία και σχεδιασμό είναι δράσεις που απευθύνονται πρωτίστως στη νεολαία της πόλης μας. Παρόλη τη μειωμένη χρηματοδότηση από την Κεντρική διοίκηση προς τους Δήμους έχουμε δημιουργήσει και στους τρεις τομείς δράσεις.
Ενδεικτικά θα αναφέρω την από κοινού με τους Εθελοντές εκπαιδευτικούς μας δημιουργία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» που είμαστε βέβαιοι πως θα ανακουφίσει αρκετές οικογένειες συνδημοτών μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση και που δεν πρέπει τα παιδιά τους να στερηθούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Άλλη μια δράση που αποδεικνύεται καινοτόμα και επιτυχημένη είναι οι εκδηλώσεις «Πόλεως Δράσεις» που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Πόλη μας να αναδείξουν την ταυτότητα και τη δράση τους. Στον Αθλητισμό δίνουμε μάχη να προστατέψουμε το μαζικό αθλητισμό παρόλο που είναι η δράση που ίσως βάλλεται περισσότερο απ΄ όλες από την έλλειψη πόρων. Θεωρούμε πως ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του κ. Περδικάρη ενώ ακούγεται πως και άλλοι σύμβουλοι της διοίκησης θα διαχωρίσουν τη θέση τους. Υπάρχει πρόβλημα συνοχής στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής; 
Αυτού του είδους οι ερωτήσεις συνήθως λαμβάνουν και τετριμμένες απαντήσεις του τύπου «οι επιλογές του καθενός είναι σεβαστές και δε θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω τις αποφάσεις του Περικλή του Περδικάρη». Προφανώς κάθε ανεξαρτητοποίηση ή παραίτηση δημιουργεί τριγμούς και αποκαλύπτει τουλάχιστον τις αντοχές που έχει ο καθένας από μας. Εν πάσει περίπτωση, αν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο ουσιαστικό και λιγότερο τετριμμένο είναι το εξής: Περισσότερη σημασία έχει η προσήλωση στο στόχο και στόχος κατά τη γνώμη μου σε μια Δημοτική Παράταξη πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του Ηρακλειώτη. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Είστε μέλος της παράταξης « Ηράκλειο-η Επόμενη Μέρα» η οποία συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα μαζί με την ΑΚΕΠ. Πώς κρίνετε την πορεία αυτής της συνεργασίας;Θα είναι οι δύο παρατάξεις μαζί στις επόμενες εκλογές; 
Η ορθότητα ή μη τέτοιων αποφάσεων φαίνεται μέσα στο χρόνο. Ο σκοπός μας είναι κοινός και είναι η καλυτέρευση της ζωής των δημοτών. Οι πολιτικές πεποιθήσεις ή οι όποιες πολιτικές αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν οφείλουν και πρέπει να υποχωρούν μπροστά στον κοινό στόχο.

Ένα θέμα που πάντα προκαλεί τριβές είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κεντρική πλατεία και ιδιαίτερα με τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη διοίκηση για αναιμική στάση και αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Τελικά πότε θα μπει τάξη στη βιτρίνα της πόλης; 
Είμαστε μακριά από το στόχο μας. Έχουμε ψηφίσει όπως γνωρίζετε έναν Κανονισμό που αφορά το χώρο της πλατείας, ο οποίος, επίσης, γνωρίζετε ότι καταπατάται . Παρ’ όλες τις αντιξοότητες οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Δημόσιο χώρο.

Πως σχολιάζετε το θερμό επεισόδιο που είχε καταστηματάρχης της κεντρικής πλατείας με μέλη της διοίκησης στο δημαρχείο;
Δε νομίζετε πως δόθηκε μεγάλη έκταση σε ένα επεισόδιο μικρής σημασίας; Ήταν μία ατυχής στιγμή που όλοι θεωρούμε λήξασα.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα κυρίως λόγω των περικοπών στα κονδύλια που δίνονται για την παιδεία. Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος την κατάσταση;
Παρόλη την περικοπή των χρημάτων και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πίστωση χρηματοδοτήσεων από την Κεντρική Διοίκηση, η Δημοτική Αρχή δεν άφησε και δεν θα αφήσει τα σχολεία της πόλης στην τύχη τους. Αξιοποιούμε κάθε δυνατό πόρο ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα για τις υποδομές και τη λειτουργία των σχολείων μας.

Ήσασταν ο τελευταίος πρόεδρος της πρώην κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΟΙΠΗΑ. Πόσο επίπονο ήταν το κλείσιμο της επιχείρησης και ποια είναι η ωφέλεια του Δήμου από αυτό; Τι θα γίνει με τις οφειλές της; 
Πράγματι ήμουν ο τελευταίος Πρόεδρος, αλλά επειδή χρειάζεται και λίγο χιούμορ στη ζωή μας σίγουρα δεν «έκλεισα την πόρτα». Αντίθετα, ανοίξαμε μια καινούργια εποχή για το προσωπικό μας που βρισκόταν σε σοβαρότατη ανασφάλεια επί χρόνια, μεταφέροντάς το στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Για εμάς το ασφαλές εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους ήταν πολιτική δέσμευση. Σας βεβαιώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Θεωρώ ότι η καλύτερη αποζημίωσή μας και η ωφέλεια του Δήμου μας, είναι το χαμόγελο των εργαζομένων. Αναφορικά με τις οφειλές της ΚΕΚΟΙΠΗΑ οι προμηθευτές έχουν εξοφληθεί οι δε λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο. Για τη λύση της Επιχείρησης και τη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο χρειάστηκαν πάρα πολλές εργατοώρες μιας ολόκληρης ομάδας από το προσωπικό του Δήμου μας και θέλω να τους ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε ένα τόσο ρευστό οικονομικό και πολιτικό σκηνικό πως περιμένετε να εξελιχθούν τα πράγματα για την πόλη και το δήμο μέχρι το τέλος της τετραετίας;
Παραλάβαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις χρέος που αγγίζει τα 27 εκ. ευρώ, ενώ η οικονομική συγκυρία της χώρας δε μας βοηθά. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε οποιαδήποτε μορφή σπατάλης. Καταργήσαμε μισθώματα κτιρίων μεταφέροντας υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιόκτητα ακίνητα, γίνεται αυστηρότατος έλεγχος των καυσίμων. Προωθούμε κάθε εθελοντική δράση η οποία δεν επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του Δήμου (Κοινωνικό Παντοπωλείο κοινωνικό Φαρμακείο κλπ). Κοντολογίς ένας ειλικρινής και ρεαλιστικός στόχος είναι η μείωση του χρέους του Δήμου μας γιατί τούτο θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε Δήμο οικονομικά αυτάρκη. Δεν θα ήθελα να κάνω πολιτικές προβλέψεις αυτό που θέλω είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό που περνά από το χέρι μου για να τον Ηρακλειώτη.

Είστε ικανοποιημένος από το φεστιβάλ «Πόλεως Δράσεις»; Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για γιορτές και πανηγύρια; 
Απαντώ ότι οι καιροί δεν προσφέρονται για γιορτές και πανηγύρια. Προσφέρονται, όμως, για δίκαιη και έντιμη κριτική αλλά και για αυτοκριτική. Μήπως έχει φτάσει η ώρα που ωριμότητα στην πολιτική σημαίνει να λέμε μπράβο σε κάθε σωστή πρωτοβουλία και ανωριμότητα σημαίνει να συνεχίζουμε τη μίζερη και βλακώδη εντέλει λογική της συνεχούς καταγγελίας; Με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος. Δεν είμαι μόνο ικανοποιημένος, είμαι περήφανος που χιλιάδες άνθρωποι ανέπνευσαν αέρα πολιτισμού. Είμαστε περήφανοι γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε συμπολίτες μας να αναδείξουν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Θεατρικά μουσικά σχήματα παρέλασαν τις 17 ημέρες του Φεστιβάλ με αποκορύφωμα βέβαια τη συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και συμπολίτη μας, το Δήμο Μούτση.

Από το www.xtypos.gr

Σχόλιο Blogger

Δε μπορώ να μην σχολιάσω τις απαντήσεις του Κου Μπούκη στην συνέντευξη του στον Χ-τύπο.
Γενικά δε το κάνω αλλά οι απαντήσεις? είναι σε κάποιες περιπτώσεις προκλητικές και μάλιστα από έναν αιρετό που έχει ευθύνη για θέματα παιδείας του δήμου μας.
Ξεκινώ από την απάντηση στην πρώτη ερώτηση, ήταν ΝΑΙ και μετά ακολούθησε μια προσωπική άποψη μια αναδρομή στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος, αλλά δεν απαντήθηκε το δεύτερο σκέλος της ερώτησης "Ποιοι είναι οι στόχοι σας για κάθε τομέα".

Γενικά οι απαντήσεις ήταν αόριστες, άοσμες, ανούσιες, αδιάφορες, κτλ.

Στην ερώτηση για την ΚΕΚΟΙΠΗΑ που αφορούσε το όφελος το δήμου από την λύση της επιχείρησης δεν υπήρχε απάντηση, παρά μόνο ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον χαμογελαστοί (όντως πολύ σημαντικό)  αλλά το όφελος για τους Ηρακλειώτες, στο οποίο στάθηκε αρκετές φορές σε διάφορες ερωτήσεις ο αντιδήμαρχος, δεν αναφέρθηκε κουβέντα.

Το πρωτόγνωρο περιστατικό με τον καφετεριάρχη που εμφανίστηκε με τους μπράβους στο δημαρχείο, ο Κος Μπούκης το χαρακτήρισε ατυχές γεγονός και ανάξιο λόγου. Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι τον κανονισμό λειτουργίας της πλατείας οι καφετεριάρχες τον έχουν γραμμένο, και ενώ το παραδέχθηκε είπε ότι οφείλουν σαν διοίκηση να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο!!!!!!
Και γιατί εφόσον υπάρχει ο κανονισμός, εφόσον είναι δημοτική αρχή, δε το έχουν κάνει μέχρι σήμερα? Δε μας είπε ποιος θα μπορούσε τελικά πρακτικά να υπερασπιστεί τους δημοτικούς χώρους, γιατί απ' ότι φαίνεται εφόσον το έχει διαπιστώσει η διοίκηση, ενώ έχει από την άλλη την θέληση, μάλλον τελικά δεν μπορεί.

"η Δημοτική Αρχή δεν άφησε και δεν θα αφήσει τα σχολεία της πόλης στην τύχη τους", σε κακή περίοδο δημοσιεύθηκε η συνέντευξη, καθώς υπάρχει ζήτημα της κυριότητας των σχολείων του Δήμου, μόνο 2 σχολεία φαίνεται να ανήκουν στον δήμο, καθώς δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία και δεν έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις που απαιτεί ο νόμος ώστε να περάσουν τα σχολεία και τυπικά στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου.

Το κορυφαίο είναι αυτό για τα 27 εκατομμύρια ευρώ χρέος που κληρονόμησε η νυν δημοτική αρχή από την προηγούμενη. Η αναφορά στο χρέος μου θυμίζει τους λόγους και τις συνεντεύξεις του Στ. Γεωργόπουλου, και από την άλλη μου θυμίζει την προεκλογική δέσμευση της ΑΚΕΠ για αναζήτηση ευθυνών διαχείρισης όλων των προηγούμενων διοικήσεων σε ότι αφορά το χρέος του δήμου Ηρακλείου.

Ο Κος Μπούκης μίλησε για περιορισμό των δαπανών και σπατάλης, και στην αμέσως επόμενη απάντηση μίλησε για τις εκδηλώσεις στο κτήμα Φιξ, οι οποίες τελικά δεν κόστισαν 0 (μηδέν) στον δήμο, ίσως σε κάποιο από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια να μάθουμε ακριβώς πόσο ήταν το κόστος των εκδηλώσεων, που με πρόχειρες εκτιμήσεις κάποιων, φαίνεται να κόστισαν πολύ ακριβά, παρόλο που υπήρχαν αρκετά έσοδα.

Νομίζω ότι μετά από αυτή την συνέντευξη οι Ηρακλειώτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.