ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ

To μείζον ζήτημα της κυριότητας των σχολείων του Ηρακλείου Αττικής αναδείχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μετά την αναφορά που έκανε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κώστα Μανιάτη, πως το έργο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων προσκρούει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή μόνο δύο σχολεία φαίνεται να ανήκουν στο Δήμο, καθώς δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία και δεν έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις που απαιτεί ο νόμος ώστε να περάσουν τα σχολεία και τυπικά στην ιδιοκτησία του Δήμου. Στη συνέχεια της συνεδρίασης το θέμα έθιξε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος αποκάλυψε πως οι δήμοι θα έπρεπε μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 2012 να είχαν κάνει τη διαδικασία για να πάρουν την ιδιοκτησία των σχολείων, μια διαδικασία που προέβλεπε μια σειρά ενεργειών (όπως συγκρότηση επιτροπής για την καταγραφή των κτιρίων και αίτημα προς τον Γραμματέα της Περιφέρειας για Διαπιστωτική πράξη) και έπρεπε να είχε γίνει από το 2006 σε εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ωστόσο τότε δεν έγινε, όπως είπε ο κ. Μπάμπαλος, και για αυτό δόθηκε αυτή η νέα προθεσμία με τον ίδιο να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση. “Κάποια πράγματα δεν θέλουν χρήματα...υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν πολιτικά πρόσωπα” τόνισε και έσπευσε να διευκρινίσει πως ο ίδιος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τη διαδικασία διαφορετικά να το γνώριζε νωρίτερα θα είχε πληροφορήσει τη διοίκηση. Ο κ. Βλαντής από την πλευρά του είπε πως η διοίκηση βάζει το θέμα εδώ και ένα χρόνο σε διάφορους φορείς και βουλευτές και πρόσθεσε πως το ζήτημα φαινόταν να έχει λυθεί με έναν “ερμαφρόδιτο τρόπο” δηλαδή με μια υπεύθυνη δήλωση από το Δήμο. Ωστόσο, όπως είπε, μετά από πολύ ψάξιμο ανακαλύφθηκε πως μόνο δύο σχολικά συγκροτήματα θεωρούνται ιδιοκτησία του Δήμου. Αναφερόμενος στην αποκάλυψη του κ. Μπάμπαλου ο κ. Βλαντής είπε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στο Δήμο για τη νέα προθεσμία και υποσχέθηκε πως θα το ψάξει.

Από το www.xtypos.gr