ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ... ΔΑΝΕΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της παρέλαβε οικονομικές υποχρεώσεις 27 εκ. ευρώ περίπου οι οποίες είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/9/2012 αποφάσισε για την εγγραφή και λήψη δανείου ύψους 7.091.906 €, ποσό που αντιστοιχεί σε οφειλές του Δήμου προς ιδιώτες προμηθευτές που τους οφείλονται χρήματα από το 1996 και μετά , προκειμένου να μπορέσει να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός του 2012. Η σύναψη δανείου για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η οποία προβλέπει όμως και την σύνταξη από πλευράς του Δήμου Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης μέσω του οποίου πρέπει να απεικονίσει τον τρόπο που ο Δήμος θα οδηγηθεί σε οικονομική εξυγίανση. Το σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης την λήψη δανείου ελέγχει και εγκρίνει ή όχι η Ελεγκτική Επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτό ακριβώς τον λόγο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ελεγκτική Επιτροπή του Υπουργείου συνεδρίασε χθες 15 Νοεμβρίου και εξέτασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για την λήψη δανείου καθώς και την πρόταση Οικονομικής Υποστήριξης. Για τον λόγο αυτό κάλεσε και τον Δήμαρχο κ. Π. Βλασσόπουλο να παρευρεθεί και να υποστηρίξει τις θέσεις του Δήμου. Ο Δήμαρχος παρευρέθηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σ. Λεσγή και υποστήριξαν την θέση της Δημοτικής Αρχής για την λήψη του Δανείου καθώς και τον σχεδιασμό μέσω του οποίου ο Δήμος θα επιτύχει την οικονομική του ανάπτυξη.

Η Ελεγκτική Επιτροπή του Υπουργείου θεώρησε τις προτάσεις του Δήμου πλήρως εμπεριστατωμένες και ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ενέκρινε άμεσα την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και την λήψη δανείου ύψους 7.091.906 €. Η άμεση έγκριση είναι πρωτόγνωρη και δείχνει την πειστικότητα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής.
Η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση για την πολιτική και την χρηστή διαχείριση που ασκεί η Δημοτική Αρχή τα δύο τελευταία χρόνια. Η λήψη του δανείου μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έλθουν εντός του 2013 παρά το πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, θα δώσουν ανάσα ζωής στην τοπική αγορά και θα βοηθήσει την Διοίκηση του Δήμου να σχεδιάσει με καλύτερες προοπτικές το μέλλον της πόλης.


Σχόλιο του  Blogger
Αυτό με τα 27 εκ. ευρώ έχει αρχίσει να μη μου αρέσει καθόλου.
Μου θυμίζει πολύ Γεωργόπουλο, είχε γίνει το σλόγκαν σε κάθε συζήτηση και συνέντευξη του.
Ας πούμε ότι όντως το χρέος είναι 27 εκ. ευρώ, δε πρέπει να μάθουμε επιτέλους οι δημότες τι αφορούν αυτά τα 27 εκ. που ακούγεται ότι χρωστάει ο δήμος τα τελευταία 6 χρόνια?
Πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος, μόνο του δημιουργήθηκε?

Είναι άτιμο να παρουσιάζεις ένα πρόβλημα (χρέος) που έχει προκαλέσει δυσλειτουργία σε έναν ολόκληρο δήμο και αφορά 100.000 δημότες, και να μην εμφανίζεις έστω έναν υπεύθυνο γι' αυτό...
Το επικαλείσαι μόνο για άλλοθι, γι' αυτά που δεν κάνεις ή που δε θα κάνεις, και στο τέλος θα έχεις την τύχη του Στ. Γεωργόπουλου με το 15%.... δοκιμασμένη συνταγή. 

Τα 7 εκ. ευρώ που θα πάρει σαν δάνειο ο δήμος είναι το 1/4 του χρέος που λέει η διοίκηση ότι έχει ο δήμος Ηρακλείου. Σίγουρα αυτά τα χρήματα είναι μια ανάσα για την δύσκολη οικονομική περίοδο, αλλά και δίκοπο μαχαίρι για την δημοτική αρχή.
Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να δείξουν ότι διοχετεύτηκαν σε ανάγκες του δήμου που το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από τους δημότες.

Είμαι σίγουρος ότι μετά την λήψη του δανείου, στους επόμενους μήνες θα ακούμε την ίδια γκρίνια από την διοίκηση για τα οικονομικά, και τότε είναι που θα αναρωτιόμαστε "καλά τι έγιναν τα λεφτά του δανείου?"

Μακάρι να βγω λάθος σε αυτή την πρόβλεψη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε φτάνουν μόνο τα λεφτά και τα εργαλεία, πιο κρίσιμη είναι η διαχείριση, για την οποία δεν έχουμε καλά δείγματα μέχρι σήμερα από την δημοτική αρχή. 

Είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή, να δώσει αναλυτικά στοιχεία για το χρέος των 27 εκ. ευρώ, ανάλυση για τα δάνεια που τρέχουν και τους όρους που υπογράφηκαν.

Διαφορετικά τα 27 εκ. ευρώ τα έχουν βγάλει από το μυαλό τους και δε υπάρχει κανένα τέτοιο χρέος στον δήμο, όπως το χρέος των 20 εκ. ευρώ που είχε επινοήσει ο Γεωργόπουλος το 2007.
Να θυμίσω ότι ο Γεωργόπουλος την 2η χρονιά που ήταν δήμαρχος, είχε παραποιήσει ένα δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ που εμφάνιζε ότι ο Δήμος Ηρακλείου είχε χρέος 20 εκ. ευρώ και ήταν στους δέκα πρώτους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με το πραγματικό δημοσίευμα ο δήμος Ηρακλείου δεν ήταν καν στην πρώτη δεκάδα, και μάλιστα ο 10ος πιο χρεωμένος δήμος ήταν ο δήμος Βύρωνα με χρέος 5.7 εκ. ευρώ.
Συμπεραίνουμε ότι ο δήμος Ηρακλείου τότε είχε χρέος τουλάχιστο μικρότερο από 5.7 εκ. ευρώ.

Άλλο 20 εκ. ευρώ (πέτσινα) και άλλο (ίσως) 5.6 εκ. ευρώ. Αν ο Γεωργόπουλος άφησε 27 εκ. ευρώ χρέος κληρονομιά, τότε έβαλε τον δήμο τουλάχιστο 20 εκ. ευρώ μέσα...
με απλά λόγια έγινε πάρτι!!!!!!

Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να το μάθουμε....