ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Την πλήρη αντίθεσή του με τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους δήμους αλλά και εν γένει με τις αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής.

Kαι μπορεί προς το παρόν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής να μένουν στο απυρόβλητο αναφορικά με τη διαθεσιμότητα λόγω του κριτηρίου της ποσόστωσης (οι υπάλληλοι που εντάσσονται στη διάταξη ξεπερνούν το 25% του συνόλου των εργαζομένων), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία για το κοντινό μέλλον. To θέμα τέθηκε εκτάκτως στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 13 Νοεμβρίου αρχικά από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου αλλά και από τη συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ-ΟΤΑ καθώς και από τη δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" που ζήτησαν να υπάρξει απόφαση. 

Το αίτημα υιοθετήθηκε αμέσως από τον Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασσόπουλο, που φάνηκε να είναι έτοιμος για μια συζήτηση επί του θέματος καθώς είχε ετοιμάσει μια μακροσκελή εισήγηση με τις θέσεις της διοίκησης την οποία και διάβασε στο Σώμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος ο Δήμος απασχολεί συνολικά 174 άτομα με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και 199 άτομα με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου. Εκ των απασχολουμένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, στους κλάδους/ειδικότητες που αναφέρονται υπηρετούν 40 άτομα επί του συνόλου προσωπικού 93 ατόμων. Ως εκ τούτου, όπως ανάφερε, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και ουδείς πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχα στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπηρετούν μόλις 3 ΙΔΑΧ στις εν λόγω ειδικότητες οπότε επίσης δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου (καθώς είναι λιγότερες από 10).

Δήμαρχος: “Να μην λείψει κανείς από αυτόν τον αγώνα” Ο κ. Βλασσόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας το εύκολο θύμα για το κράτος, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια καθολική και συστηματική επίθεση με σκοπό την απαξίωση του θεσμού. Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων κ. Βλασσόπουλος τόνισε αν συμβεί δημιουργείται “μια εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους Δήμους, αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους, και ιδιαίτερα κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών κοινωνικοπρονοιακών δομών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει”. 

Αντίθετα συμπλήρωσε πως η διοίκηση δεν είναι αντίθετη με μια αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και με τη δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια που μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ. Κλείνοντας ο κ. Βλασσόπουλος απηύθυνε κάλεσμα αγώνα ενάντια στα μέτρα στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης: “Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους αυτού του Δήμου απέναντι στην καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α, απέναντι στην άκριτη και παράλογη λεηλάτηση των οικονομικών της πόρων και την απαξίωση και εξαθλίωση των ανθρώπινων πόρων της, απέναντι στην κατάλυση της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους. 

Να διεκδικήσουμε λοιπόν όλα αυτά που δικαιούμαστε, με το θέμα της υπεράσπισης όλων των θέσεων εργασίας σε κεντρική θέση, όλοι μαζί.... Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Αιρετοί, εργαζόμενοι και κάτοικοι της πόλης πρέπει να σταθούμε στο ίδιο μετερίζι σταθερά και ανυποχώρητοι. Ας παρακάμψουμε για λίγο τα προσωπικά μας συμφέροντα και ας κατανοήσουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι για το σήμερα και για κάποιους, αλλά για το αύριο και για όλους μας”.

Το αίτημα των εργαζομένων Από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου τοποθετήθηκε η Πρόεδρος, κα Κική Καραγεώργου είπε πως το Μεσοπρόθεσμό πλήττει τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη λήψη αποφάσεων ερήμην της. “Να απαιτήσουμε να πάρει η κυβέρνηση πίσω τα μέτρα. Να μην δοθούν στοιχεία από το Δήμο στο Υπουργείο για διαθεσιμότητα” ήταν το αίτημα της προς το Σώμα. Ακολούθως απηύθυνε έκκληση σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιδράσουν ενωμένες βάζοντας τις διαφορές τους στην άκρη. 

Παρέμβαση έκανε εκ μέρους της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΣ-ΟΤΑ η κα Αθηνά Λυκουρέση που χαρακτήρισε “θηλιά στο λαιμό του λαού” το Μεσοπρόθεσμο και ζήτησε να μην δοθεί ούτε ένα όνομα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Συμφώνησαν στην ανάγκη αντίστασης
Ο Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, έθεσε ως μείζον θέμα την προσπάθεια κατάργησης της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει την υποχρέωση να αντισταθεί βάσει του άρθρου 120 του Συντάγματος. Ο ίδιος ζήτησε να ασκήσει ο Δήμος ακόμα και προσφυγή στο ΣτΕ αν δεν γίνει ανάλογη ενέργεια από την ΚΕΔΕ. “Τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής προσφυγών για να παραμείνουν αυτόνομα” δήλωσε. 

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαστοράκος, εξέφρασε τη θέση πως το κράτος προσπαθεί μέσω της Αυτοδιοίκησης να λύσει τα δικά του προβλήματα και κατήγγειλε τις διακρίσεις που γίνονται στις διατάξεις της διαθεσιμότητας και ιδιαίτερα το γεγονός πως συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν όσοι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο νόμο Παυλόπουλου. Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα αντίθεσης με οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξης της παράταξης σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης. Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Βασίλης Λυκούρας, μίλησε για προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων. “Πρέπει να γίνουμε δούλοι του 20ου Αιώνα” τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος κάλεσε τη διοίκηση να απειθαρχήσει και να μην στείλει στοιχεία. Ζήτησε δε να ανατραπεί από τους εργαζόμενους αυτή η βάρβαρη πολιτική που δεν έχει ημερομηνία λήξης. 

Την ανάγκη να μπει μπροστά στις κινητοποιήσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο πρώην Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος ο οποίος συμφώνησε με τις προτάσεις που ακούστηκαν ακόμα με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα όμως απηύθυναν και στελέχη της διοίκησης όπως οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Κεσκινίδης και Γιώργος Βλαντής. “Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει με το Μεσοπρόθεσμό πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που την αναλογεί” τόνισε ο κ. Βλαντής.

Στα μαχαίρια δύο πρώην συνεργάτες
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου είπε πως θα πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε όλοι πως υπήρχαν στρεβλώσεις στο δημόσιο τομέα και η συζήτηση να μπει επί της ουσίας των προβλημάτων. Συνεχίζοντας ζήτησε να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα και να αλλάξουν οι μορφές πάλης. Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε και για το πως τελικά συντάχθηκε το Μεσοπρόθεσμο καθώς έζησε το θέμα από πολύ κοντά (με την ιδιότητα του ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας). Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε, άλλες ήταν οι προτάσεις Υπουργών και άλλες οι τελικές διατάξεις κάποιες εκ των οποίων πέρασαν αργά το βράδυ της ψηφοφορίας στη Βουλή από συγκεκριμένους ανθρώπους μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Κώστας Μήνας, τόνισε πως με όλες αυτές τις ρυθμίσεις καταλύεται η αρχή της αυτοτέλειας των δήμων. 

Ο ίδιος είπε πως αρνείται να γίνει διαχειριστής αποφάσεων άλλων και ζήτησε να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις. “Δεν αξίζει να είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι σε μια τέτοια κατάσταση. Ας παραιτηθούμε όλοι μαζί και ας κατεβούμε μετά σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο” τόνισε. Ωστόσο, η τοποθέτησή του δεν έκλεισε εκεί, καθώς στο στόχαστρο του βρέθηκε ο κ. Παπαδημητρίου, με τον οποίο βρέθηκαν μαζί στη Δημοτική Αρχή Γεωργόπουλου. “Δεν γίνεται να είσαι και με το ληστή και με τον χωροφύλακα” είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας το γεγονός πως ο κ. Παπαδημητρίου που καλούσε λίγο νωρίτερα σε αντίσταση έχει την ιδιότητα του Συμβούλου στο Υπουργείο Υγείας. Άμεση ήταν η απάντηση του Συμβούλου της Αντιπολίτευσης: “Είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία 6 χρόνια και κρίνομαι καθημερινά. Δεν προσπαθούν να γκρεμίσουν τα πάντα όλοι όσοι είναι στα Υπουργεία. 
Απ' όπου και αν βρίσκομαι θα προσπαθώ να υπηρετώ αυτό που ορίζει η συνείδηση μου”. Πριν ολοκληρώσει πέταξε και αυτός το καρφί του προς τον κ. Μήνα καθώς είπε ότι τον σέβεται μεν αλλά θέλει να τον ακούει συχνότερα δε καθώς “μίλησε μετά από 1,5 χρόνο”.

Η Απόφαση Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία συνοδεύεται από ισχυρά νομικά επιχειρήματα τα οποία παρείχε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, εκφράζεται η πλήρης αντίθεση του Σώματος στο μέτρο της διαθεσιμότητας μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων που αποτελεί ουσιαστικά “συγκεκαλυμμένη απόλυση”. Επίσης το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 π και δηλώνει ότι στηρίζει και πολιτικά αλλά και νομικά τον αγώνα των εργαζομένων. 

Η απόφαση θα σταλεί στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ) με την προτροπή να πάρουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μοναδική παράταξη που δεν ενέκρινε την απόφαση ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία κατέθεσε δικό της κείμενο προς ψήφιση επιμένοντας στο γεγονός πως το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι νομικό αλλά και σε κάποια σημεία όπως να εκφραστεί η σαφής άρνηση του Σώματος να χορηγηθούν στοιχεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από το www.xtypos.gr