ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Σφοδρή επίθεση τόσο στη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής όσο και στην Αντιπολίτευση για τις πολιτικές που ακολουθούν στο Δήμο εξαπολύει ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Η Πόλη μας”, κ. Νώντας Σπυρόπουλος μέσα από τη συνέντευξή του στο www.xtypos.gr. Ο κ. Σπυρόπουλος τοποθετείται για μείζονα ζητήματα του Δήμου, όπως το κτήμα Φιξ, η Λεωφόρος Ηρακλείου και το μέλλον του δημοτικού ραδιοφώνου. Αν κα αποφεύγει να επιβεβαιώσει πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, καταθέτει τις βασικές γραμμές του σχεδίου ανασυγκρότησης του Δήμου που έχει εκπονήσει η παράταξη με ορίζοντα το 2020.

Η Δημοτική Αρχή του Παντελή Βλασσόπουλου συμπληρώνει σχεδόν δύο χρόνια ζωής. Θεωρείτε πως έχει καταφέρει να αλλάξει κάτι στην πόλη και στη λειτουργία του Δήμου; 
Δυστυχώς για τους Δημότες και το Δήμο σε καμία περίπτωση. Την χαρακτηρίζουν τρείς λέξεις, είναι μοιραίοι, άβουλοι και φοβικοί. Μοιραίοι διότι πράγματι διαχειρίζονται το Δήμο σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να βοηθήσει και η αντιπολίτευση για να γίνει η κρίση ευκαιρία για τομές και αλλαγές. Φοβικοί και άβουλοι διότι κυριαρχούνται, όπως δυστυχώς η πλειοψηφία των διοικούντων στην Τοπική αυτοδιοίκηση και το πολιτικό σύστημα, από το φόβο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, την ώρα που ο χώρος της Τ.Α. είναι προνομιακός για νέες προσεγγίσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή των πολιτών και θα την οδηγήσουν σε ένα ρόλο πρωταγωνιστικό. Έπρεπε να υπάρξει ένα νέο αφήγημα, ένα όραμα ώστε να προκύψει ένα σχέδιο για το ρόλο, τις πολιτικές, τις δράσεις, τις προτεραιότητες για τους κατοίκους του Ηρακλείου. Και αυτό δεν έγινε, με κύρια ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου, αλλά και της αντιπολίτευσης λόγω του πνεύματος που την κυριαρχεί.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να δοθεί λύση σε δύο θέματα που απασχολούν την πόλη εδώ και δεκαετίες. Τη διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου και την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ;
Είναι και τα δύο έργα απαραίτητα για την ποιότητα και την ασφάλεια των κατοίκων του Ηρακλείου. Η λογική όλα ή τίποτα, ιδιαίτερα για το Κτήμα ΦΙΞ στερεί τον Ηρακλειώτη σήμερα από ένα έργο που σίγουρα θα αναβαθμίσει τη ζωή του. Αναφορικά με τη Λεωφόρο Ηρακλείου ισχύει και πάλι το όλα ή τίποτα. Η λογική του όλα προϋποθέτει στο Βόρειο τμήμα απαλλοτριώσεις που θεωρούμε ότι δεν είναι το σωστό και δεν είναι και εφικτό.

Θα μπορούσαν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, ώστε ο δρόμος να γίνει ευχάριστος, θελκτικός και πιο ακίνδυνος. Με κατασκευή πεζοδρομίων, φωτισμού, φυτεύσεων να δοθεί έμφαση αριστερά των ανερχομένων δηλ. Καναπίτσα και δεξιά μετά την Αττική Οδό, στον εξωραϊσμό, με δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων ώστε να εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό η υποβάθμιση αυτών των περιοχών της ποιότητας ζωής άρα και της αξίας των ακινήτων σε σχέση με άλλες περιοχές του Δήμου μας.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες. Ποια η πρόταση της παράταξής σας για το μέλλον του σταθμού; 
Η λανθασμένη και ουτοπική απόφαση για ίδρυση σταθμού της παλαιάς Δημοτικής αρχής, η εκμετάλλευση με διάφορους τρόπους από τις επόμενες διοικήσεις, και η φοβική και άβουλη προσέγγιση αυτής της διοίκησης μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια τα κροκοδείλια κλάματα από όλους για τους εργαζόμενους που οδηγούνται σε απελπισία και αδιέξοδο, το χορό των εκατομμυρίων σε βάρος των Δημοτών χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. Ας υπάρξει επιτέλους ένα φινάλε στο δράμα, με όσο γίνεται λιγότερο “φόρο αίματος” για τα μεγάλα θύματα, τους εργαζόμενους και τον κάθε Ηρακλειώτη που ουσιαστικά χρεώνεται με τις λανθασμένες και εγκληματικές επιλογές.

Λίγο πριν τις εκλογές του 2010 είχατε παρουσιάσει σε συνεργασία με επιστήμονες ένα πλέγμα προτάσεων σε τεχνοκρατική βάση για τη διοίκηση του Δήμου με ορίζοντα το 2020. Πιστεύετε πως αν είχε γίνει εφαρμογή τους στο Δήμο θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα; Θα βασιστείτε στο ίδιο πλάνο όταν διεκδικήσετε το Δήμο στις επόμενες εκλογές; Ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές;
Αυτή η πρωτοβουλία και άλλες που έχουμε σχεδιάσει, εντάσσονται στο σχέδιο για την διοίκηση του Δήμου με ορίζοντα το 2020. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε με λεπτομέρειες το όραμα, το σχέδιο γι αυτόν το νέο Δήμο. -Την οργάνωση και βελτίωση των υπηρεσιών -Την αναβάθμιση του Δημόσιου χώρου, πλατείες, πεζοδρομήσεις, αστικό περιβάλλον, πράσινο, καθαριότητα (νέες διαδικασίες αποκομιδής) -κοινωνικές παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες -παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, περίθαλψη στο σπίτι -κοινωνικές επιχειρήσεις, προστασία ατόμων με προβλήματα σίτισης και στέγασης -παιδεία, αθλητισμός με κύριους συμμάχους τα μαθητικά συμβούλια, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, τους μαζικούς φορείς αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης μας.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από αιρετούς και εργαζόμενους στους Δήμους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Εξυγίανσης. Συμμερίζεστε τη θέση πως αποτελεί ταφόπλακα της Αυτοδιοίκησης;
Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Την ταφόπλακα τη βάζουμε όλοι εμείς που με πράξεις και παραλήψεις απαξιώνουμε καθημερινά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χύνουμε ποταμούς δακρύων για τους εργαζόμενους τους οποίους κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν σέβονται. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο δικός μας κανόνας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η πολιτική αυτονομία τους. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στη νομιμότητα είναι αναγκαία συνθήκη για την ομαλή, δημοκρατική πορεία. Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αγωνίζομαι και απαιτώ σεβασμό στην Αυτού Εξοχότητα τον Δημότη του Ηρακλείου.

Συχνά παρατηρούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων από την πλευρά σας σε σύγκριση με τον Κυριάκο Κουτρούλη και τον Γιώργο Μαστοράκο. Μήπως τελικά δεν έδεσε η συνένωση; Επίσης, ακούγεται πως ετοιμάζεται η συγκρότηση νέων σχημάτων στον κεντροαριστερό χώρο. Υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην παράταξη;
Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Θέλω όμως να τονίσω και από τη θέση αυτή ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός και προσωπικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το ότι δε με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση μέχρι αυτή τη στιγμή. Και να έχουμε κάποιες διαφορές δεν είναι πάνω στη στρατηγική που έχουμε χαράξει, είναι σε επιμέρους ζητήματα τακτικής, που δεν είμαι σίγουρος ότι έχω εγώ δίκιο. Έχουν εμπειρία πρόσφατη και θα τους άκουγα με προσοχή και σαν Δήμαρχος. Άλλες φορές θα είχα επιχειρήματα που θα τους έπειθα, άλλες φορές θα ήμουν ανοιχτός στις δικές τους (τακτικές) προτάσεις.

 Έτσι λειτουργώ και στις επιχειρήσεις μου και στην οικογένειά μου. Έχω τεράστιες, όμως, διαφορές με άλλες παρατάξεις και με Δημοτικούς Συμβούλους που εξακολουθούν να οδηγούνται από προσωπικές και κομματικές στρατηγικές και έντονο λαϊκισμό και βλέπουν το Δήμο σαν πεδίο εκμετάλλευσης των παραπάνω. Η παράταξή μας κινείται στον ευρύτερο κέντρο- αριστερό- σοσιαλδημοκρατικό χώρο και θα επιδιώξει συμμαχίες από τα κάτω. Δεν θα ζητήσουμε τη στήριξη κανενός κόμματος. Σε κάθε περίπτωση λέμε όχι σε συμφωνίες παραγόντων που θεωρούν τσιφλίκι τους τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζουν, εμπορευματοποιούν, απαξιώνουν και ευτελίζουν τον θεσμό και οδηγούν τους πολίτες του Ηρακλείου στα σπίτια τους.

Είμαστε σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Θα είστε πάλι υποψήφιος Δήμαρχος;
Σε ότι αφορά τη δική μου υποψηφιότητα θέλω να τονίσω ότι σε αυτές τις εποχές που ευτελίζονται τα πάντα και διαπερνούνται από λαϊκίστικες, δημαγωγικές, προσωπικές πολιτικές, δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν οδηγούνται από προσωπικούς υπολογισμούς και τον μικρόκοσμό τους . Σας λέω λοιπόν ότι εγώ είμαι από αυτούς τους λίγους. Η μοναδική μου φιλοδοξία και επιδίωξη είναι η κυρίαρχη άποψη της παράταξής μου να ισχυροποιηθεί, να ενωθεί με άλλες δυνάμεις που θεωρώ ότι βρίσκονται παντού γύρω μας και να αποδώσει καρπούς προς όφελος των Δημοτών και όχι εγώ να γίνω Δήμαρχος κάτω από συνθήκες που δεν μου αρέσουν, δεν με ενδιαφέρουν, δεν τις θεωρώ αντάξιες όσων έχω επιτύχει στη ζωή μου. Δεν είναι στο πνεύμα μου.

Από το www.xtypos.gr