Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Η πολύπαθη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από τα συνεχή αιτήματα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου.
Συνεδρίαση για ένα θέμα που πάντα προκαλεί τριβές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα παράπονα των κατοίκων της πόλης για την κατάσταση που επικρατεί στους κοινόχρηστους χώρους, κράτησε παραπάνω από 6,5 ώρες (!), καθώς η συζήτηση σε αρκετά σημεία “ξέφυγε” και επεκτάθηκε σε άλλα θέματα. Παρ' όλα αυτά δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για αυτόν τον κρίσιμο τομέα με τα διαχρονικά προβλήματα αλλά και να ακουστούν αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν στην καθαριότητα.

Η εισήγηση του Γιάννη Κεσκινίδη
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης, μίλησε για την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας υπογραμμίζοντας μια σειρά ενεργειών της διοίκησης, όπως την ενιαία στέγαση και την 24ωρη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τη μεταφορά του γκαράζ εκτός πόλης, την προώθηση της μελέτης χωροθέτησης κάδων και τη δημιουργία κέντρου επικοινωνίας με τον κόσμο (15277). Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη λειτουργία μιας ενιαίας αποθήκης, τη μείωση του κόστους μέσω της ανασύνταξης των τομέων και των προγραμμάτων αποκομιδής αλλά και την ενίσχυση του τμήματος πρασίνου με μετακινήσεις εργαζομένων. 

 Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για τα κακώς κείμενα της Υπηρεσίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση. Αναφέρθηκε λοιπόν στο στόλο του Δήμου ενημερώνοντας πως από τα 59 οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος 23 δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ, 11 δεν είχαν πινακίδες και 8 ήταν χωρίς στοιχεία. Σημείωσε ακόμα την κακή λειτουργία του γραφείου κίνησης αλλά και το γεγονός πως στις αποθήκες βρέθηκε αναξιοποίητος εξοπλισμός. Περνώντας στα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη γνωστοποίησε πως από το 2004 μέχρι και το 2006 οι δαπάνες για την Καθαριότητα ξεπερνούσαν τα έσοδα από τα τέλη κατά 2 εκ. ευρώ (!). Από το 2006 μέχρι και το 2009 οι δαπάνες ξεπερνούσαν τα έσοδα κατά 300.000 ευρώ, ενώ στα δύο χρόνια της τωρινής διοίκησης έσοδα και έξοδα είναι ισοσκελισμένα. 

 Αναφορά έγινε και στο προσωπικό με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει τη “χαοτική κατάσταση” που υπήρχε αναφορικά με την ειδικότητα και την πραγματική απασχόληση των εργαζομένων με τη διοίκηση να προχωρά σε μετατάξεις εργαζομένων (29 συνολικά), ώστε να απασχολούνται βάσει της πραγματικής τους ειδικότητας και ενισχύοντας κάποια τμήματα όπως τα συνεργεία, το πράσινο και το γραφείο κίνησης. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε εδώ το γεγονός από τους 142 εργαζομένους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος μόνο 18 είναι οδοκαθαριστές!

Οι απαντήσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις
Ο πρώην Δήμαρχος (1990-2006), κ. Γιώργος Μαστοράκος αναφέρθηκε στο θέμα των δαπανών στα ανταποδοτικά σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου συνδέονται και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος συχνά αναλάμβανε δραστηριότητες και δράσεις εκτός του αντικειμένου της, όπως τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μάλιστα είπε πως κακώς το ελληνικό δημόσιο δεν δημιουργεί ένα κοινό ταμείο στους δήμους και υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ανταποδοτικά και τα υπόλοιπα έσοδα του Δήμου. Συνεχίζοντας μίλησε για “μαγική εικόνα” ισοσκέλισης εσόδων και εξόδων στα ανταποδοτικά από τη στιγμή που υπάρχει μείωση μισθών αλλά και μείωση εργαζομένων. 

“Πρέπει να συνεισφέρουμε στο πως θα γίνει καλύτερη η κατάσταση και όχι να απενοχοποιούμαστε ενοχοποιώντας άλλους” ήταν η σύσταση του κ. Μαστοράκου προς τον κ. Κεσκινίδη. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, τόνισε με νόημα πως “κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον αναφερόμενος στο παρελθόν” και διευκρίνισε πως το γεγονός ότι κάποια οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, που είναι μια απλή διαδικασία, σημαίνει πως υπήρχαν διάφορα προβλήματα (χαρτιά- άδειες). Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε να μπουν κανόνες και κόκκινες γραμμές που θα είναι σεβαστές από όλους. Παρέμβαση έκανε και ο τέως Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος που είπε, μεταξύ άλλων, πως έγιναν προσπάθειες τόσο στον τομέα της διαχείρισης του προσωπικού όσο και στην ενίσχυση της υπηρεσίας με οχήματα και υλικό. Δεν δίστασε δε να καρφώσει τους πρώην συνεργάτες του αναφέροντας “πως αυτοί κάποτε ήταν υπέρμαχοι του Δήμου επί Γεωργόπουλου σήμερα είναι κατήγοροι του”.

Κατά μέτωπον επίθεση από την Αντιπολίτευση
Για κακή εικόνα της καθαριότητας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, που αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για να διασφαλίσει την υπηρεσία εν όψει ιδιωτικοποιήσεων και μίλησε για τεράστιες ευθύνες των “αιρετών αλλά και των εργατοπατέρων” του Δήμου την τελευταία 20ετία. 

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για “επιλεκτικές συμπεριφορές και χαριστικές πράξεις” από την πλευρά της διοίκησης προς συγκεκριμένους εργαζόμενους. Επέκρινε δε την επιλογή της διοίκησης να ρίχνει βάρος στον οδοκαθαρισμό του κέντρου της πόλης και να αφήνει τις γειτονιές. Ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, τόνισε πως δεν μπορεί η διοίκηση να διατείνεται πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας όταν την απαξιώνει καθημερινά. 

“Οι αδικημένοι αυτής της ιστορίας είναι οι δημότες πους τους ενδιαφέρει η καθημερινότητα. Δυστυχώς η καθαριότητα είναι απογοτευτική και υπάρχουν ευθύνες που δεν ανήκουν στους εργαζόμενους” τόνισε. Ο κ. Βασίλης Λυκούρας (“Λαϊκή Συσπείρωση”) κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση του προσοδοφόρου τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και η οποία προωθείται και μέσω αποφάσεων οργάνων της αυτοδιοίκησης (όπως της ΚΕΔΕ). “Θα αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική ή θα υποταχτούμε;” αναρωτήθηκε καλώντας τη διοίκηση να ενημερώσει για την απόφαση της τους εργαζόμενους. Η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου (“Δίκτυο Πολιτών”), αφού έκρουσε και αυτή το καμπανάκι της ιδιωτικοποίησης, είπε πως απαιτείται πολιτική μείωσης απορριμμάτων και ενίσχυσης της ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή. Το αίτημα της προς τη διοίκηση ήταν να αξιοποιήσει την αγωνία όλων των πλευρών για ένα καλύτερο περιβάλλον και να μην καταφεύγει σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Η φωνή των εργαζομένων
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης ήταν το γεγονός πως επιτράπηκε σε αρκετούς εργαζόμενους να πουν την άποψη τους για την υπηρεσία. Από την πλευρά του Σωματείου ο κ. Νέστορας Ζόμπολας κατήγγειλε την τακτική όλων των διοικήσεων μέχρι σήμερα να βάζουν σε θέσεις ευθύνης στην καθαριότητα ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους ανεξαρτήτως ιεραρχίας και προσόντων, ένα φαινόμενο που συνεχίστηκε, όπως είπε, και τις πρώτες ημέρες της διοίκησης Βλασσόπουλου αν και σήμερα έχει πλέον σταματήσει. Ο ίδιος τόνισε πως το σωματείο επικροτεί την προσπάθεια ανασυγκρότησης αλλά αναρωτήθηκε με ποιο δυναμικό θα συντελεστούν τα σχέδια της διοίκησης. Επίσης, αναγνώρισε πως υπάρχει πολιτική βούληση κατά της ιδιωτικοποίησης αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε πως ο Δήμος οδεύει προς τα εκεί. 

Ο Τμηματάρχης Καθαριότητας, κ. Αρτέμης Ντούρος, είπε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια εν μέσω αντίξοων συνθηκών από το προσωπικό που είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού στον αριθμό των προσλήψεων. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του χειριστή μηχανημάτων, κ. Κώστα Ματσούκα, ο οποίος είπε πως ποτέ δεν έχουν ερωτηθεί για τις προμήθειες οι εργαζόμενοι που ξέρουν καλά τις ανάγκες της υπηρεσίας. “Εμείς βάζουμε ακόμα και από την τσέπη μας χρήματα για να βγουν τα απορριμματοφόρα....δεν μπορεί η καρκινοπαθής να είναι έξω στο δρόμο και η άλλη να είναι στο γραφείο και να βάφει νύχια” είπε μεταξύ άλλων. 

Ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, κ. Τάσος Τσιλόγλου, είπε πως υπάρχουν στο Δήμο μόνο δύο άνθρωποι που καλούνται να συντηρήσουν όλο το στόλο και κατήγγειλε πως ποτέ καμία διοίκηση δεν μερίμνησε για το συνεργείο του Δήμου που στεγάζεται σε ένα “οικόπεδο καρμανιόλα χωρίς φύλαξη όπου οποιοσδήποτε μπορεί να μπει μέσα”. Ο ηλεκτρολόγος κ. Σπύρος Λειβαδάς απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση να αφήσει τους εργαζόμενους της καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά τους: “Ξέρουμε καλύτερα από τους τεχνοκράτες τη δουλειά μας. Δώστε μας τα εργαλεία για να μπορέσουμε να δουλέψουμε”. Η οδοκαθαρίστρια, κα Δέσποινα Τσιωτάκη, κατήγγειλε πως κάποιοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι μέσα στα γραφεία παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης και πως όλα τα βάρη του οδοκαθαρισμού έχουν πέσει σε 10 γυναίκες.

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη”
Ο κ. Κεσκινίδης στη δευτερολογία του κατηγόρησε κάποιους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης πως ήρθαν προκατειλημμένοι στη συνεδρίαση και δεν άκουσαν τις ενέργειες που καταβάλλει η διοίκηση για να αλλάξει την κατάσταση. Ακολούθως τόνισε πως δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων και στόχος του είναι να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι το ίδιο και για αυτό έχουν γίνει ενέργειες όπως να χτυπάνε οι εργαζόμενοι κανονικά τις κάρτες τους (κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν). 

Τη διαβεβαίωση πως δεν γίνονται εξαιρέσεις για κανέναν εργαζόμενο έδωσε και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει όπως στη μεταφορά του γκαράζ και το συμμάζεμα της υπηρεσίας, τις περικοπές δαπανών και την αξιοποίηση παροπλισμένων οχημάτων και εξοπλισμού. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως η διοίκηση δεν είναι ευχαριστημένη από την καθαριότητα, αλλά συμπλήρωσε πως η σημερινή εικόνα της πόλης είναι καλύτερη από εκείνη που υπήρχε πριν λίγους μήνες. Ευχαρίστησε δε για τις προσπάθειες τους τόσο τον κ. Κεσκινίδη όσο και τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο, κ. Ηλία Μοσχονά. 

Με την τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε μια μακρά συζήτηση χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία, αφού το θέμα ήταν προς ενημέρωση του Σώματος και όχι λήψη απόφασης. Πάντως, καλή η κουβέντα αλλά το αποτέλεσμα μετράει και αυτό μένει να αποδειχτεί στους δρόμους της πόλης.

Από το www.xtypos.gr



Για το ίδιο θέμα έγραψε από διαφορετική οπτική η εφημερίδα έκφραση

Εικόνα – κόλαφο για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές η παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων από τη δημοτική αρχή. Στοιχεία που προκαλούν θλίψη για την προχειρότητα – τουλάχιστον- που είχε αντιμετωπιστεί και η καθαριότητα.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση διαρκείας 7 ωρών το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ηρακλείου συζήτησε το πολύπαθο θέμα της καθαριότητας του δήμου. Πρωταγωνιστής ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Γ. Κεσκινίδης ως εισηγητής του σχεδιασμού της διοίκησης αλλά και… απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
Σε μια αναλυτική εισήγηση που συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών για καλύτερη κατανόηση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Γ. Κεσκινίδηςέδωσε τη φιλοσοφία της διοίκησης, το έργο που ως τώρα έχει γίνει και τις επόμενες κινήσεις. «Στο σχεδιασμό της διοίκησης είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας περιβάλλοντος επάνω σε συγκεκριμένους άξονες που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της πόλης, τα οικονομικά δεδομένα που άλλαξαν έντονα τον τελευταίο διάστημα, το μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στην υπηρεσία περιβάλλοντος, το έμψυχο δυναμικό που έχουμε σήμερα αλλά και το τι προβλέπεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των αλλαγών στα εργασιακά.»

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός:
Βασικοί τομείς του σχεδιασμού είναι: α) η ενιαία στέγαση της διεύθυνσης περιβάλλοντος που θα επιτρέψει έναν καλύτερο έλεγχο και συντονισμό των εργασιών και των διαδικασιών, αλλά και μια σημαντική μείωση στις δαπάνες ενοικίων της τριχοτομημένης υπηρεσίας, καθώς και την αναβάθμιση της περιοχής, β) η αλλαγή στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Μετατροπή της λειτουργίας σε 24ωρη ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση στα περιστατικά ενώ υπάρχει πλέον και απογευματινή βάρδια, για τις επιβαρυμένες περιοχές του Ηρακλείου (κεντρικά σημεία, ιδιαίτερα των πλατειών, με μεγάλη προσέλευση πολιτών.) Δημιουργία κέντρου επικοινωνίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με τηλέφωνο που λειτουργεί όλο το 24ωρο αλλά και πενταψήφιο νούμερο (15277) ενώ παράλληλα λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή που ήδη έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων αιτημάτων. 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος πρόκειται να προχωρήσει σε μια καταλληλότερη χωροθέτηση κάδων και νέα προγράμματα αποκομιδής και οδοκαθαρισμού με τη βοήθεια εγκεκριμένης μελέτης, έχοντας σαν στόχο τη μείωση στα καύσιμα αλλά και την αξιοποίηση και καλύτερη απόδοση του εργατικού δυναμικού ενώ στο ίδιο σκεπτικό της μείωσης του κόστους κινείται και δημιουργία ενιαίας αποθήκης. Στο μέτρο του δυνατού κάτω από το καθεστώς της αδυναμίας προσλήψεων αυξήθηκε το προσωπικό στα τεχνικά συνεργεία ενώ προχώρησε η διευθέτηση της εργασιακής απασχόλησης ώστε οι εργαζόμενοι πλέον να απασχολούνται στην ειδικότητα τους. Παράλληλα σε συνεργασία με τα σωματεία και τους εργαζομένους γίνονται προσπάθειες για να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας ενώ ο ένας πιο συντονισμένος προγραμματισμός στις βάρδιες των εργαζομένων επιτρέπει την πρόβλεψη του επομένου διαστήματος ώστε οι εργασίες να διεκπεραιώνονται. Στο θέμα του στόλου, μετά από ανακατασκευή η πόλη έχει πλέον δύο νέα οχήματα, στο προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται η διαδικασία ΚΤΕΟ για όσα μηχανοκίνητα είχαν βρεθεί να μην έχουν περάσει τον έλεγχο, ενώ αρχίζει να λειτουργεί η εφαρμογή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της εικόνας του κάθε οχήματος (σέρβις, βλάβες).

Βροχή ερωτήσεων από την αντιπολίτευση
Τον ευρύ κύκλο ερωτημάτων άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κυρ. Κουτρούλης αναφερόμενος στην κατάσταση του στόλου, τις κάρτες των εργαζομένων, τα ειδικά επιδόματα, αλλά και το πλεόνασμα ύψους 240. 000 από τα ανταποδοτικά τέλη. Ερωτήσεις στη διοίκηση απηύθυνε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» Ν. Μπάμπαλος σε σχέση με τις μετατάξεις των υπαλλήλων, την ασφάλεια των αυτοκινήτων και τον σχεδιασμό της ανακύκλωσης, αλλά και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας.
Για την πρόθεση και τα μέτρα της διοίκησης απέναντι στις καταγεγραμμένες ελλείψεις σε προσωπικό που πρόκειται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα ζήτησε να ενημερωθεί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Κοκκινίδης επικεντρώνοντας με τη σειρά του στον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης, ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών» Ειρ. Κατσινοπούλουυπέβαλλε ερωτήσεις για την πολιτική της διοίκησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης, τις συμβάσεις με την ανακύκλωση, αλλά και τα ειδικά επιδόματα των εργαζομένων.

Εικόνα διάλυσης δείχνουν οι αριθμοί για το παρελθόν
Με αριθμούς αλλά μοιραία και κάποιες αναφορές στο παρελθόν, ο Αντιδήμαρχος Γ. Κεσκινίδης έδωσε τις απαντήσεις: «Ο δήμος έχει 21 απορριμματοφόρα. Προς απόσυρση, χωρίς ΚΤΕΟ που δεν πέρασαν ποτέ 7! Είναι 7, χωρίς στοιχεία δηλ έγγραφα για άδεια κυκλοφορίας 2. Χωρίς πινακίδα 3. Συνολικά 59 οχήματα. 7 προς απόσυρση, 2 με αλλαγή χρήσης, 23 χωρίς ΚΤΕΟ, 8 χωρίς στοιχεία, 11 χωρίς πινακίδα» Ο αντιδήμαρχος αναφερόμενος στην κατάσταση του στόλου μίλησε για οχήματα παροπλισμένα, που δεν είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο παγίων χωρίς άδειες ή πινακίδες ή ακόμα και χωρίς βεβαιώσεις καλής λειτουργίας, οχήματα που οι εργαζόμενοι κινούνται με αυτά. Ενημέρωσε ωστόσο πως από πλευράς της υπηρεσίας, μέσα στο 2012 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για ΚΤΕΟ και έκδοση αδειών. Σχετικά με το ζήτημα των μετατάξεων των υπαλλήλων ο αντιδήμαρχος έδωσε τον ακριβή αριθμό και τις θέσεις των υπαλλήλων. 

Οι μετατάξεις αφορούν 29 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 11 απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις, 7 στο πράσινο και 7 σε τεχνικές εργασίες, και 4 άλλες περιπτώσεις όπου όλοι ενισχύουν την Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ο κ. Κεσκινίδης τόνισε πως με αυτόν τρόπο η διοίκηση του δήμου σεβάστηκε το εργασιακό δικαίωμα του εργαζομένου, νομιμοποίησε την εργασία τους και ενίσχυση τη Διεύθυνση με σοβαρές θέσεις που έχουν να κάνουν με την ειδικότητα του καθενός, ενώ επισήμανε με έμφαση πως είναι η πρώτη φορά επί της σημερινής δημοτικής αρχής που κανείς υπάλληλος δεν μετακινήθηκε από «έξω» προς τα «μέσα», στα γραφεία, αλλά το αντίθετο. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για θλιβερές κάρτες εργασίας, χειρόγραφες και χτυπημένες μόνο κατά την είσοδο όλα τα προηγούμενα έτη, και για την τελείως διαφορετική εικόνα που υπάρχει τώρα στην υπηρεσίας, ενώ σε σχέση με τα ειδικά επιδόματα των επιστατών ότι υπάρχει άνωθεν απάντηση που διασαφηνίζει ότι δεν μπορούν να δοθούν. Παράλληλα αναφερόμενος στην διάθεση του πλεονάσματος των ανταποδoτικών τόνισε πως ήδη έχει προγραμματιστεί η προμήθεια ενός κοπτικού οχήματος αλλά και ήδη έχουν «φωτογραφηθεί» στην οικονομική επιτροπή σχέδια και αγορές.

Μαύρα τα βλέπει ο Νίκος Μπάμπαλος
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», Ν. Μπάμπαλος έκανε λόγο για κακή εικόνα της καθαριότητας στην πόλη, αποδυνάμωση και κακή λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και έλλειψη προτάσεων. «Τι πρέπει να γίνει; Γιατί δεν άκουσα πρόταση από κανένα να μην αποδεχτούμε και να συνομολογήσουμε τη μοίρα μας αλλά να πάρουμε τις ευθύνες μας ο καθένας και να βγούμε μπροστά».
Ο κ. Μπάμπαλος αν και αναγνώρισε πως οι προηγούμενες διοικήσεις έδρασαν σε βάρος της Υπηρεσίας, επισήμανε πως πρέπει από την πλευρά της σημερινής διοίκησης να υπάρξει μια σαφής απάντηση για το πώς αυτό θα αναταχτεί, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για πολιτική του φαίνεσθαι και σχέσεις αντιπαλότητας με τους εργαζομένους.
Ο επικεφαλής παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο Στ. Γεωργόπουλος τόνισε πως:«η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθεια κι ας μη συμφωνούμε με κάποια» και αναγνώρισε τις δυσκολίες κάποιες εκ των οποίων είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος στη θητεία του ως δήμαρχος. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργία των δήμων και στην από κοινού διεκδίκηση κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως τεράστιο εθνικό θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γ. Παπαδημητρίου, που διετέλεσε αντιδήμαρχος καθαριότητας, χαρακτήρισε τον τομέα της καθαριότητας ως τον πιο αποδυναμωμένο, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «δουλεύει μόνο με το φιλότιμο».
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν κανονισμοί, η Υπηρεσία να εκμεταλλευτεί το κάθε όχημα που έχει στη διάθεση της ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δυσβάστακτο βάρος των 5 λαϊκών αγορών του Ηρακλείου.

“Μόνο οι εργαζόμενοι δε φταίνε”
«Οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι» είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Β. Λυκούρας ο οποίος κάλεσε τη διοίκηση να τοποθετηθεί στο άνωθεν προωθούμενο σχέδιο της παράδοσης της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Λυκούρας επισήμανε την ανάγκη της επιστροφής των παρακρατηθέντων πόρων της αυτοδιοίκησης καθώς και την ανάγκη να ειπωθεί όλη η αλήθεια σε εργαζομένους «Το κεφάλαιο προχωρά και αλλάζει δομές, οι δήμοι βάζουν πλάτη, συμφωνούν. Πρέπει να πάρετε θέση κι όχι μόνο να καλείτε για να διαμαρτυρηθούν».
Οι ευθύνες είναι πολλές και σε πολλές πλευρές υπογράμμισε η επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών», Ειρ. Κατσινοπούλου κάνοντας λόγο για μια συζήτηση που στάθηκε «σαν επιθεωρητής Κλουζώ σε επί μέρους παρανομιούλες» μην μπαίνοντας όμως στην ουσία. «Σύντομα δε θα μιλάμε για καμιά Διεύθυνση Περιβάλλοντος γιατί θα έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως» Η κ. Κατσινοπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την καθαριότητα, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση των απορριμμάτων, εκπαιδεύοντας τους πολίτες μέσα από μια μαζική εκστρατεία ενημέρωσης.

“Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία”
Τελευταίος έκανε την τοποθέτηση του δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κυρ Κουτρούλης ο οποίος δεν αναγνώρισε καμία δικαιολογία έλλειψης χρημάτων εφόσον η καθαριότητα καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη. Ο κ. Κουτρούλης μίλησε για απαξίωση της καθαριότητας από πλευράς της διοίκηση επικαλούμενος τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου κ. Κεσκινίδη για τις ελλείψεις στο στόλο ή το προσωπικό, ενώ τόνισε πως τους «αδικημένους πολίτες του Ηρακλείου» δεν τους ενδιαφέρει το παρελθόν αλλά η καθημερινότητα σε σχέση με τα ανταποδοτικά. 

«Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι απογοητευτική και υπάρχουν ευθύνες. Κι όχι ευθύνες στον εργαζόμενο γιατί αυτός εκτελεί εντολές. Φέρει την ευθύνη αυτός που τις δίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουτρούλης ψέγοντας τη διοίκηση για έλλειψη επαφής με τους εργαζομένους, ενώ συνέστησε αλλαγή πολιτικής που να ακουμπά στο σεβασμό και τη συνεργασία με τους εργαζόμενους, προγραμματισμό στις προμήθειες, ενδιαφέρον για την περιφέρεια και έμπρακτη καταδίκη της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Στην τελική τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Κεσκινίδης συνοψίζοντας τις αλλαγές και το σχεδιασμό της διοίκησης αλλά και τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης: Για πρώτη φορά όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται, υπάρχει σεβασμός στους εργαζομένους, ισονομία στις διαδικασίες, καμιά παρέμβαση σκοπιμότητας» συμπληρώνοντας ιδιαίτερα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης: «Η πολιτική σκοπιμότητα έχει τα όρια της.
Αν θέλετε να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα να βάλουμε τα δυνατά μας να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα για αυτή την κατεύθυνση. Πείτε την αλήθεια που δεν είναι ότι ιδιωτικοποιείται η καθαριότητα, αλλά δουλέψτε ισόποσα, με αλληλοσεβασμό, προς όλους τους εργαζομένους.»
Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος της πόλης Παντελής Βλασσόπουλοςσυνόψισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες των εργαζομένων της καθαριότητας και τη συνεισφορά των δύο αντιδημάρχων, του τέως Ηλία Μοσχονά και του νυν Γιάννη Κεσκινίδη
Από το www.ekfrasi.net