ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Aπάντηση στις καταγγελίες της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής δύο δημοτικών παιδικών σταθμών στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, στα δημοτικά οικόπεδα των οδών Πλαπούτα και Χρυσανθέμων, Πλαπούτα και δίνει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής έπειτα από ερώτημα του www.xtypos.gr.

Θυμίζουμε πως είχαμε δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην οποία υπογραμμιζόταν πως ο Δήμος έχασε τις σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση του φακέλου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας και ακολούθως επιρρίπτονταν ευθύνες για την καθυστέρηση στη διοίκηση. 
 
Ο κ. Βλαντής μας ενημέρωσε πως η μοναδική προθεσμία που υπήρχε ήταν μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ και η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του 2012. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι δήμοι ήταν έτοιμοι, σύμφωνα με τον κ. Βλαντή, και γι' αυτό έχει δοθεί η υπόσχεση πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανοίξει εκ νέου. Από και κει πέρα, όμως, ο Αντιδήμαρχος σημειώνει πως υπάρχει και ο δρόμος της απευθείας χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια, η οποία διαθέτει δικά της κονδύλια για την κατασκευή παιδικών σταθμών εφ' όσον υπάρχουν ώριμες μελέτες. “Έχουμε πάρει την υπόσχεση πως όταν τελειώσουμε με τις άδειες και καταθέσουμε τις μελέτες το έργο θα εγκριθεί” μας είπε ο κ. Βλαντής. Αναφορικά με την πορεία των μελετών ο Αντιδήμαρχος μας πληροφόρησε πως υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση με την έγκριση της κτιριοδομικής μελέτης, καθώς αγνοείτο μέχρι προσφάτως η...τύχη της αρμόδιας υπηρεσίας της πρώην Νομαρχίας. Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο ανακαλύφθηκε πως οι σχετικές εγκρίσεις μπορούσαν να δοθούν από τους προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και έτσι δόθηκε λύση. Ωστόσο, η τελική άδεια από την Πολεοδομία εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες μέσω του ΤΕΕ λόγω της αποχής των μηχανικών.

Συμπληρωματική απάντηση για το ιδιοκτησιακό των σχολείων
Ο κ. Βλαντής μας μίλησε και για το θέμα της κυριότητας των σχολείων τονίζοντας το θέμα είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια. Σχετικά με την καταγγελία της "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" πως ο δήμος έχασε την προθεσμία η άποψη του Αντιδημάρχου είναι πως αυτή δεν είναι δεσμευτική και πως ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει και τώρα τη σχετική διαδικασία για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κάτι που είναι σε εξέλιξη καθώς συγκεντρώνοντα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου. Όπως μας είπε ο κ. Βλαντής η διοίκηση που ανέλαβε την 1-1-2011 πίστευε αρχικά πως δεν υπήρχε θέμα με την ιδιοκτησία των σχολείων. Ωστόσο, συνάντησε το πρόβλημα όταν προσπάθησε να προχωρήσει το έργο με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολικών κτιρίων.

Από το www.xtypos.gr