ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Στη λίστα των δημάρχων που ζητούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης υπέβαλε για τις προμήθειες που αφορούν τα σχολεία της πόλης εντάχθηκε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελής Βλασσόπουλος ο οποίος κατέθεσε σχετικό αίτημα σήμερα σε πέντε Υπουργεία.

Η σχετική αίτηση που υπέβαλε ο κ. Βλασσόπουλος απευθύνεται στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σε αυτήν αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ψήφιση της τροπολογίας για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνηση αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από τα 60 στα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Η αύξηση αυτή δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης των σχολείων και επομένως της ομαλής λειτουργίας τους. Δεδομένης δε της μείωσης της χρηματοδότησης των θεσμοθετημένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και 60% και των σχολικών επιτροπών κατά 50% για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών το σχολικών μονάδων, η αύξηση αυτή γίνεται δυσβάσταχτη για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων. 

Ήδη ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας, Γ. Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Χανίων, Μ. Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Πετρούπολης Θ. Κοτσαμπάς, και ο ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης έχουν αναδείξει το θέμα, με επιστολές και διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, προσυπογράφει και υποστηρίζει το αίτημα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων και των παιδικών σταθμών στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και η διενέργεια των μαθημάτων με τις ελάχιστες συνθήκες πολιτισμού και υγιεινής για τα παιδιά μας, δηλαδή σε αίθουσες με θέρμανση.
Ας σημειωθεί ότι ήδη υπεγράφη απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες για το έτος 2012. Επίσης υπάρχει ρητή και δημόσια δέσμευση κατόπιν σχετικής επερώτησης, του Υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, για καταβολή 15.000.000 ευρώ στους Δήμους, για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αλλά και της εισροής χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Ηρακλείου Αττικής και εφόσον δεν συντρέχει κίνδυνος φοροδιαφυγής από το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα ζητάμε να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για τις προμήθειες πετρελαίου που αφορούν σχολικές μονάδες του Δήμου μας.»

Από το www.xtypos.gr