ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Η δημοτική αρχή του Βλασσόπουλου, ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο της μεγάλο έργο μετά από 2 χρόνια διοίκησης στον δήμο μας.

Αφού πρώτα απαξίωσε όσο δεν παίρνει άλλο τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, χωρίς κανένα πρόγραμμα, μόνο προεκλογικά παραμύθια της Χαλιμάς, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να εξομαλύνει την προβληματική του λειτουργία την οποία γνώριζαν οι διοικούντες πριν αναλάβουν, ήρθε η ώρα των αποφάσεων!

Ακούγεται έντονα ότι η διοίκηση του δήμου έχει καταλήξει ότι η μοναδική θεραπεία για το ραδιόφωνο είναι η ευθανασία.

Μετά από 23 χρόνια λειτουργίας, άσχετα αν δεν ήταν η ενδεδειγμένη, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το μέσο, αλλά οι διαχειριστές οι οποίοι τελικά δεν θα έχουν καμία συνέπεια, ο Π. Βλασσόπουλος σκοπεύει να βάλει την υπογραφή του για το κλείσιμο ενός από τους τρεις δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν απομείνει στην Αττική.

Το να κλείσει ένας ραδιοφωνικός σταθμός που αποτελεί δημόσια περιουσία, που μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος χωρίς να εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι σα να καις μια βιβλιοθήκη. Σαφώς και υπάρχουν ανεγκέφαλοι οι οποίοι φορτώνουν το κακό προηγούμενο λειτουργίας στο μέσο και όχι στα πρόσωπα και στις διοικήσεις και οι οποίοι συντάσσονται με αυτή την προοπτική. Βέβαια τι προοπτική μπορεί να φέρει ένα κλείσιμο, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά και πάλι είναι στο πλαίσιο της θολούρας που βρίσκονται τα μυαλά αυτών των τύπων. Που να φανταστούν τέτοιοι τύποι την προοπτική του να λειτουργήσει το μέσο όπως πρέπει και τι μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.

Είναι θλιβερό κυρίως στις μέρες μας, όταν επικρατούν τέτοιες φωνές, που σίγουρα δεν είναι πλειοψηφία, αντιθέτως είναι πολύ συγκεκριμένοι και το ενδιαφέρον τους είναι όψιμο, το μόνο που θέλουν είναι να περάσει η άποψη τους, αδιαφορώντας για το αν αυτό θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο για το σύνολο.

Από την μία η δημοτική αρχή, σκοπεύει να κλείσει έναν ραδιοφωνικό σταθμό, που στο μέλλον δεν θα έχει την δυνατότητα να ξαναποκτήσει καθώς θα χάσει την άδεια, αλλά και το προνόμιο, το οποίο έχουν καταφέρει οι αιρετοί μας να το θεωρούν κατάρα, να διαθέτει ο δήμος Ηρακλείου έναν από τους 45 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν σήμερα στην Αττική.

Εκτός από τον Π. Βλασσόπουλο αλλά και από τον Γ. Βλαντή, που και αυτός έχει καταλήξει στην έσχατη λύση, όσο και αν ακούγεται παράδοξο κάτι τέτοιο λόγω παρελθόντος και ιδεολογικών θέσεων, και η δημοτική ομάδα είναι πρόθυμη να βάλει πλάτη στο έγκλημα.
Το χαρακτηρίζω έγκλημα, διότι είναι σα να έχεις έναν ασθενή στο χειρουργείο, να γνωρίζεις ότι μπορεί να την γλιτώσει και τελικά να δώσεις την συγκατάθεση σου να σταματήσει η τεχνική υποστήριξη.

Σε μία τέτοια απόφαση είναι όλοι υπεύθυνοι, και όλοι θα συμβάλλουν σε μια ενέργεια που αμφιβάλλω αν εκείνοι που τους ψήφισαν είχαν στον μυαλό τους ότι η παρουσία τους θα είχε σαν σκοπό την απαξίωση και την αποδόμηση της περιουσίας που παρέλαβαν.

Προς τιμή του ο δημοτικός σύμβουλος Η. Μοσχονάς, ζήτησε συγνώμη από τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι στο μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ως μέλος της διοίκησης…

Ανέφερε επίσης…
Όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή την διοίκηση του Δήμου οι εργαζόμενοι ήταν ήδη 6 μήνες απλήρωτοι και αυτό ακόμη βαραίνει. Το δημοτικό ραδιόφωνο είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του δήμου και δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα. Πιστεύει ότι με μια εξυγίανση και νέες βάσεις, την οργάνωση διαφημιστικού τμήματος μπορεί να γίνει βιώσιμο. Θεωρεί ότι από την αρχή λειτουργίας του ραδιοφώνου έχει χρησιμοποιηθεί για ίδιο όφελος και απαξιώθηκε όταν δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει πλέον. Θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοπική αγορά και την αγορά των όμορων δήμων προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση. Ο ίδιος δεν θεωρεί το ραδιόφωνο πολυτέλεια και ως διοίκηση θεωρεί ότι επικεντρώθηκαν στην χρηματοδότηση και δεν πήραν αποφάσεις, δεν έσπασαν αβγά, ενώ και τα ίδια τα μέλη τις διοίκησης δεν έχουν σταθερές απόψεις.

Έχοντας και ο ίδιος εμπλακεί σε κάποια προβλήματα που είχαν προκύψει στο ραδιόφωνο θεωρεί ότι πρέπει να μαζευτούν τα έξοδα, να κάνεις ταμείο, να φροντίσεις τη συχνότητα σου, το πρόγραμμά σου και να χρησιμοποιήσεις την τοπική αγορά και την αγορά των όμορων δήμων. Δεσμεύτηκε δε ότι «όσο περνάει απ το χέρι του, αυτή η συμμετοχή που έχει στη διοίκηση, η γνώμη του και η ψήφος του, δεν πρόκειται να ποτέ να δεχτώ να κλείσει το ραδιόφωνο. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από τις προηγούμενες διοικήσεις και από τον τρόπο που το χρησιμοποίησαν και εδώ που το έφτασαν. Η υποβάθμιση ενός εργαλείου μου θυμίζει άλλα πράγματα, μου θυμίζει τη ΔΕΗ που την υποβαθμίζουμε όσο πάει για να την πουλήσουμε, την Ολυμπιακή. Το σύστημα είναι γνωστό πλέον σε όλους μας σήμερα θα υποβαθμίσουμε το ραδιόφωνο, μεθαύριο θα υποβαθμίσουμε τα ΚΑΠΗ, είναι σειρά. Δεν μπορούμε να εκτελούμε κυβερνητικές εντολές, είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση και λυπάμαι πάρα πολύ διότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της αλλά εμείς είμαστε μια κοινωνία στο Ηράκλειο που ξέρει ο ένας τον άλλο, και καθένας έχει την ιστορία του και την πορεία του, και θα ξαναβρεθούμε και αύριο και μεθαύριο και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.»

Στα μέσα του μήνα, μαθητές του 1ου Λυκείου Ηρακλείου με πρωτοβουλία της ραδιοφωνικής ομάδας «Σχολικά Παράσιτα» που είχαν βήμα στο δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου, συγκέντρωσαν υπογραφές και ζήτησαν σε συνάντηση με τον δήμαρχο να λύσει το θέμα ώστε να επανέλθει η εκπομπή στα FM.

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες δεν δείχνουν καμία ευαισθησία στις απαιτήσεις της νεολαίας, προφανώς βλέποντας κοντόφθαλμα και αγνοώντας ότι σε 2 χρόνια που θα έχουμε και πάλι δημοτικές εκλογές, μεγάλο μέρος των μαθητών θα έχουν δικαίωμα ψήφου και την ώρα της κάλπης πιθανότατα να μην έχουν ξεχάσει.

Στις απεργιακές εκπομπές που μεταδίδονταν πριν τις γιορτές, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν αρκετοί προσκεκλημένοι από όλους τους χώρους σχετικά με το δημοτικό ραδιόφωνο.
μπορείτε να δείτε το τι είπαν στο blog που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι του Επικοινωνία 94 http://ergazomenoi94fm.blogspot.gr/

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα με το δημοτικό ραδιόφωνο δεν είναι οικονομικό όσο πολιτικής βούλησης.

Η λογική της σημερινής διοίκησης είναι, ρημάδι να γίνει το δημοτικό ραδιόφωνο, αρκεί να διατεθούν τα χρήματα που δαπανώνται σήμερα για την λειτουργία του, προκειμένου να διοχετευτούν σε τομείς που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις των δημοτών και θα φέρουν ψήφους.

Δηλαδή σύμφωνα με τον δήμαρχο και την παρέα του, προκειμένου να δημιουργήσει το έδαφος και να έχει περισσότερες πιθανότητες να ξανακερδίσει τις εκλογές, ας θυσιάσουμε ένα προνόμιο, ένα περιουσιακό στοιχείο των δημοτών, το δημοτικό ραδιόφωνο.

Το πρώτο συμπέρασμα σε μια τέτοια απόφαση:
Είναι πιο εύκολο να κλείσουμε κάτι, μπροστά στην αδυναμία να το διαχειριστούμε.
Η αδυναμία διαχείρισης εκθέτει την διοίκηση, η οποία έχει να διαχειριστεί και άλλους τομείς του δήμου. Δηλαδή, σε περίπτωση που στο μέλλον δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μία άλλη υπηρεσία θα την πάψει?

Η σκέψη που ακολουθεί:
Η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση το κλείσιμο της επιχείρησης που αφορά ένα εργαλείο που θα μπορούσε να δώσει τεράστιες δυνατότητες στην τοπική κοινωνία, πόσο μια τέτοια πρόθεση στοχεύει στο όφελος της κοινωνίας και των δημοτών, ακόμα και με στεγνούς λογιστικούς υπολογισμούς, όταν αυτό το εργαλείο μπορεί να αφορά πολύ μεγάλο εύρος δημοτών από όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες?

Είναι βέβαιο ότι ο Δήμαρχος και το επιτελείο του δεν τον ενδιαφέρει το καλό των δημοτών όσο να κάνει πράγματα που θα φαίνονται καλά στα μάτια των δημοτών.
Αυτή η λογική είναι άκρως επικίνδυνη και ανώφελη για την πλειοψηφία των κατοίκων του Ηρακλείου, διότι δεν έχει ουσιαστική στρατηγική και τα αποτελέσματα, αν προκύψουν, θα είναι πρόσκαιρα.

Όσοι επέλεξαν τον Π. Βλασσόπουλο και την ομάδα του να διοικήσουν τον δήμο, σίγουρα στο μυαλό τους δεν είχαν αυτή την κατάσταση που παρουσιάζει η διοίκηση 2 χρόνια.
Ήλπιζαν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, το οποίο όχι μόνο δε το έχει δει ακόμα, αλλά ακούει τις ίδιες δικαιολογίες, τις οποίες ο ίδιος Π. Βλασσόπουλος επέκρινε προεκλογικά όταν τις επιχειρούσε η πρώην δημοτική αρχή, παρακολουθεί την Διοίκηση του δήμου να παραθέτει διάφορα διλλήματα, που το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα τους είναι να χάσουν οι δημότες κάτι που τους ανήκει, και μέσα σε όλα αυτά να βλέπει άβουλους εκείνους που επέλεξε για δημοτικούς συμβούλους να μην τολμάνε να εκφράζουν την αντίθεση τους χάριν παραταξιακής πειθαρχίας!!