ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Π. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τις εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στις τάξεις της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κατέδειξε η ψηφοφορία που έγινε επί των συντελεστών των δημοτικών τελών του 2013.

Το γεγονός πως σε δύο από τις τέσσερις ψηφοφορίες οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής πέρασαν οριακά με 17 ψήφους, μια εκ των οποίων ήταν Συμβούλου της Αντιπολίτευσης, είναι ένα σαφές μήνυμα πως η συνέχεια για τη Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Πριν την ψηφοφορία, όμως, είχαμε μια μακρά συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη διοίκηση να προτείνει μια συμβολικού χαρακτήρα μείωση των ανταποδοτικών και την αντιπολίτευση να ζητάει μεγαλύτερες μειώσεις επικαλούμενη την ελάττωση του κόστους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Κάποιοι δε έκρουσαν και πάλι των κώδωνα της επιτροπείας και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, με βασικό στόχο τη διαχείριση των σκουπιδιών, που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Πάντως, η συζήτηση σε κάποιο σημείο θα λέγαμε ότι εξελίχθηκε σε έναν άτυπο... διαγωνισμό με αντικείμενο ποιος θα προτείνει τη μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών.
Η πρόταση της διοίκησης του Δήμου, όπως κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Στέφανο Λεζγή, ήταν να υπάρξει μια μείωση των συντελεστών για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 3% και τα υπόλοιπα τέλη να παραμείνουν σταθερά με την εξαίρεση των τελών διαφήμισης που θα αυξηθούν όσο και ο πληθωρισμός στο 0,9%. Παράλληλα, η διοίκηση πρότεινε να απαλλαγούν από την επιβολή τελών τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που έχουν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες που έχουν βιβλιάρια απορίας. Τέλος, προτάθηκε και μείωση 50% στους πολύτεκνους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και σε οικογένειες ανέργων με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως οι απαλλαγές και οι μειώσεις αφορούν μόνο τους δημότες και όχι όλους τους κατοίκους, δηλαδή μόνο αυτούς που απογράφηκαν στο Ηράκλειο στην απογραφή του 2011.

Δημότες Vs Κάτοικοι
Η απόφαση της διοίκησης να δώσει τις απαλλαγές και τις μειώσεις μόνο στους δημότες και όχι σε όλους τους κατοίκους προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά υπήρχε η άποψη πως οι απαλλαγές πρέπει να ισχύσουν για όλους που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και όχι μόνο για τους δημότες, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά ενώ δημοτικά τέλη πληρώνουν όλοι. Ο αντίλογος, όμως, της διοίκησης ήταν πως ο Δήμος επιχορηγείται βάσει της απογραφής και άρα είναι πιο δίκαιο να ελαφρύνει αυτούς που δηλώνονται σε αυτήν ως δημότες και όχι όσους δηλώνουν δημότες άλλων πόλεων. 

Τελικά, πάρα τις ενστάσεις, η διοίκηση δεν άλλαξε θέση και έτσι οι απαλλαγές και οι μειώσεις θα ισχύσουν μόνο για τους δημότες. Οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2021!

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Μαρία Παντερή για τον ΦΗΧ
Για άλλη μια χρονιά ο υψηλότατος συντελεστής του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) είχε την τιμητική του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο εν λόγω συντελεστής βρίσκεται στο 1,19 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μια τιμή που είναι από τις υψηλότερες της χώρας! Παρέμβαση για το θέμα έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο και φέτος (όπως πέρσι) η πρώην Δημοτική Σύμβουλος, κα Μαρία Παντερή, η οποία ανέλυσε πως οι διοικήσεις του Δήμου διαχρονικά έχουν οδηγήσει (στα μουλωχτά) τον συντελεστή στα ύψη φτάνοντας τον το 2011 στο 1,32 ευρώ για να πέσει το 2012 στα 1,19 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή όμως σε άλλους δήμους ο αντίστοιχος συντελεστής είναι πολύ χαμηλότερος και η κα Παντερή έδωσε παραδείγματα για τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. ο οποίος στο Ηράκλειο πληρώνει 119 ευρώ ετησίως όταν στην Κηφισιά και τη Νέα Ιωνία πληρώνει 27 ευρώ! Ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από αυτόν τον φόρο, όπως είπε η ομιλήτρια, για μια συνολική επιφάνεια 2,5 εκ. τετραγωνικών μέτρων εισπράττει 3 εκ. ευρώ. Η κα Παντερή δεν δίστασε να αποκαλέσει τον φόρο “ υπέρογκο, καταχρηστικό και άδικο” και προανήγγειλε την κατάθεση προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της είσπραξής του μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς αποτελεί φόρο κατά της περιουσίας. 

Το αίτημα όλων των παρατάξεων ήταν να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΗΧ. Η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη», κα Μαριάννα Ζούρου, αλλά και ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης έθεσαν το ζήτημα της διάθεση τμήματος του ΦΗΧ στα σχολεία, κάτι που δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η κα Ζούρου, ειδικότερα, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διατεθούν χρήματα από το ΦΗΧ στα σχολεία, με σκοπό να προχωρήσει η άμεση εξόφληση των οφειλών των σχολικών επιτροπών προς τις καθαρίστριες των σχολείων και τις σχολικές τροχονόμους.

Κ. Κουτρούλης: “Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα”
Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (“Ηράκλειο η Πόλη μας”) ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης επανέφερε την πρόταση για κατηγοριοποίηση των ανταποδοτικών τελών ανάλογα με τις γειτονιές του Δήμου τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να “μπαίνουν όλες οι περιοχές στο ίδιο καζάνι” . “Είμαστε όλοι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας για αυτό κα πρέπει τα δημοτικά τέλη να είναι δίκαια” υποστήριξε και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μαζέψει τα οικονομικά. Η πρότασή του ήταν να μειωθούν τα ανταποδοτικά κατά 15% και ο ΦΗΧ κατά 20%. “Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Δεν παρέχουμε αντίστοιχες υπηρεσίες” κατέληξε ο κ. Κουτρούλης που ζήτησε να συμπεριληφθούν στις απαλλαγές και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ν. Μπάμπαλος: “Να δείξουμε στον δημότη ότι είμαστε δίπλα του”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, έθεσε και αυτός ζήτημα ανταποδοτικότητας στον τομέα της καθαριότητας αναρωτώμενος υποστηρίζοντας πως δεν έχει επιτευχθεί τίποτα αυτά τα δύο χρόνια και αναφέροντας ως παραδείγματα την ανακύκλωση και τη συντήρηση-επισκευή του στόλου. Ο κ. Μπάμπαλος πρότεινε μείωση ζητώντας παράλληλα να βελτιωθούν τα έσοδα από την είσπραξη οφειλών από το παρελθόν και μέσα από τη διαφήμιση. Συνεχίζοντας κατηγόρησε τη διοίκηση πως δημιουργεί “πλασματικά έξοδα” με φουσκωμένους κωδικούς για να δικαιολογηθεί η απόφαση για τη μικρή μείωση του 3%. 

Η πρόταση του ήταν να γίνει μείωση των Ανταποδοτικών Τελών 15% για κατοικίες και μικρούς επαγγελματικούς χώρους μέχρι 60 τ.μ. και σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους να υπάρξει απόφαση για αύξηση. “Να βγούμε μπροστά και δείξουμε στο δημότη ότι είμαστε δίπλα του”

Επιβολή τελών στον ΗΣΑΠ ζήτησε ο Σταύρος Γεωργόπουλος
O πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, ζήτησε από τη διοίκηση να ενισχύσει τα έσοδα της επιβάλλοντας τέλη στον ΗΣΑΠ αλλά και στις ΔΕΚΟ για τις εργασίες που κάνουν και τους κοινόχρηστους χώρους που εκμεταλλεύονται. “Έτσι μπορούμε να ελαφρύνουμε τους οικονομικά ασθενέστερους” παρατήρησε. 

Η μείωση που ζήτησε ο κ. Γεωργόπουλος για όλους τους συντελεστές πλην των τελών διαφήμισης ήταν να μειωθούν 10%. Ορθολογισμό και ψυχραιμία στις προσεγγίσεις όλων των πλευρών συνέστησε ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου ο οποίος αναρωτήθηκε αν η ΔΕΗ θα είναι σε θέση του χρόνου να δώσει αυτά τα ποσά και τόνισε πως δεν είναι τόσο σημαντική μια μείωση 3% ή 10% όσο οι απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες.

"Λαϊκή Συσπείρωση": “Θέλουν να δημιουργήσουν κέρδη εν όψει ιδιωτικοποίησης”
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" τόνισε, με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της κ.κ. Βασίλη Λυκούρα και Κώστα Κοκκινίδη, πως από τα προσδοκώμενα έσοδα του 2012 σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα προκύπτει μια σημαντική διαφορά, κάτι που σημαίνει πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια μείωση 15% στα ανταποδοτικά τέλη. Συνολικά δε η παράταξη ζήτησε να υπάρξει μια μείωση 50% στο λογαριασμό μέσα από όλους τους συντελεστές. 

Ο κ. Λυκούρας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “Τοπική Διοίκηση” που εκτελεί τις επιταγές της τρόικας και συμβάλλει στη διάλυση εργασιακών σχέσεων, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στην εμπορευματοποίηση έργων και στην χειραγώγηση εργαζομένων. Αφού στάθηκε στη δυνατότητα αύξησης του ΤΑΠ που δίνει το Μνημόνιο για να ισοσκελίζονται τα ανοίγματα των δήμων ο κ. Λυκούρας είπε τα εξής: “Το μοντέλο ολοκληρώνεται..θα πρέπει τα τέλη να αυξάνονται κα να φορολογούνται οι δημότες για να υπάρχουν κέρδη για τους ιδιώτες που θα έρθουν να αναλάβουν την καθαριότητα”. Παρέμβαση έκανε και εκ μέρους πολυπληθούς αντιπροσωπείας της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής η κα Λένα Ζησιμοπούλου η οποία είπε πως η Επιτροπή διεκδικεί τη σταδιακή κατάργηση των ανταποδοτικών τελών τα οποία χαρακτήρισε παράνομα καθώς οι πολίτες τα πληρώνουν μέσα από την κεντρική φορολογία.

Διοίκηση: “Αδύνατες περαιτέρω μειώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης του Δήμου”
Από την πλευρά της διοίκησης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα της Αντιπολίτευσης τόνισε αρχικά πως πλέον η μισθοδοσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αφορά μόνο τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί και όχι σε άλλες υπηρεσίες όπως γινόταν στο παρελθόν. Για την αύξηση των υπερωριών τόνισε πως προκύπτει από τη μείωση προσωπικού και τη αδυναμία πρόσληψης καινούργιων σε συνδυασμό με την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν. 

Για τη μείωση του 3% είπε πως δεν είναι χαριστικό ποσό, αλλά έχει γίνει βάσει σοβαρού προγραμματισμού και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πλειοδοσία στις μειώσεις, στρέφοντας ιδιαίτερα τα βέλη του προς τα πρόσωπα που ενώ διοίκησαν το Δήμο στο παρελθόν και απέτυχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να καθαρίσουν την πόλη τώρα έρχονται και ζητάνε μειώσεις Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής, είπε πως τα προσδοκώμενα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν περίπου τα 5.845.000 όταν είχαν προϋπολογιστεί 6.5 εκ. ευρώ. Για τη νέα χρονιά όπως σημείωσε προϋπολογίζονται 6.390.000 εκ. ευρώ αλλά όπως είπε είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας των πολιτών. 
 
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, είπε πως η διοίκηση προτείνει το ποσό του 3% περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους ενώ για τον ΦΗΧ τόνισε πως δεν μπορεί να μειωθεί ο φόρος τη στιγμή που ο Δήμος είναι στο κόκκινο και είναι σε θέση να πληρώνει μόνο μισθούς. “Από που να εισηγηθούμε μειώσεις;” αναρωτήθηκε
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, που υπογράμμισε πως τα οικονομικά έχουν τιναχτεί στον αέρα λόγω των ξαφνικών κρατικών περικοπών του καλοκαιριού και ο Δήμος απειλείται με κατάρρευση. Ο κ. Βλασσόπουλος ανέφερε κάποιες από τις ενέργειες που έχουν γίνει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος όπως, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά του γκαράζ, την επισκευή και χρησιμοποίηση παλαιών οχημάτων και τη διευθέτηση του προσωπικού. 

Περνώντας στο ΦΗΧ είπε πως αυτό ο φόρος για το δήμο αποτελεί ταμειακή ρευστότητα. “Αν δεν έχουμε αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τα έξοδα μας” τόνισε. Στάθηκε και σε συγκεκριμένους κωδικούς των ανταποδοτικών τελών δείχνοντας πως μόνο τα βασικά έξοδα της Διεύθυνσης (μισθοδοσία, ΕΔΣΝΑ, καύσιμα, τοκοχρεολύσια, συντήρηση-επισκευή) ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση. “Κανείς μας δεν το θέλει αλλά πρέπει να υπολογίσουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου” τόνισε ο Δήμαρχος.

Η ψήφος της αγωνίας
H ανοιχτή διαφοροποίηση της Συμβούλου της πλειοψηφίας, κας Δέσποινας Καμπούρη, η οποία ζήτησε μεγαλύτερη αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη (από 6% έως 10%) και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους νέους επαγγελματίες με μείωση 50%, αλλά και η απουσία του κ. Ηλία Μοσχονά έθεσαν θέμα με την ψηφοφορία επί των τελών, η οποία και ήταν ονομαστική. Τελικά, χρειάστηκαν οι ψήφοι του Συμβούλου της Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργου Παπαδημητρίου για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία και να περάσουν οι προτάσεις της διοίκησης για τα ανταποδοτικά και τον ΦΗΧ, καθώς στο μεν πρώτο θέμα η κα Καμπούρη καταψήφισε την εισήγηση, ενώ στον ΦΗΧ διαφοροποιήθηκε η κα Βιργινία Μακρυωνίτου που δήλωσε παρούσα (σ.σ. η κα Καμπούρη το ψήφισε). Μετά τη μείωση οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών διαμορφώνονται για κατοικίες στο 1,71 ευρώ το τ.μ. (από 1,76 ευρώ ) και για επαγγελματικούς χώρους 5,11 ευρώ το τ.μ. το χρόνο (από 5,26 ευρώ). Αντίθετα, σταθερός παραμένει ο ΦΗΧ στο 1,19 ευρώ το τετραγωνικό.


Από το www.xtypos.gr