ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ?

Τελευταία ακούμε να αναφέρονται διάφορα στελέχη της διοίκησης στο χρέος του δήμου το οποίο όπως λένε ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο είναι το πραγματικό χρέος του δήμου, έχει γίνει καταγραφή, και αν ναι, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί?

Εφόσον ο δήμος μας δε το έχει κάνει εμείς θα δημοσιοποιήσουμε την καταγραφή που έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών, την Γεν. Γραμματεία Δημοσιονομικής πολιτικής, Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, την Γεν. Διεύθυνση θησαυροφυλακίου και προϋπολογισμού.

Σε αυτή την έκθεση «Σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης» που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριου του 2012, ανάμεσα στα περιεχόμενα αναφέρονται τα αίτια δημιουργίας ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κρατικών οργανισμών, πίνακες που αναφέρουν συγκεκριμένα τα ποσά των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κ.α.

Η μόνη διευκρίνιση που εκκρεμεί είναι ότι στον πίνακα με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που αφορούν τους δήμους αναφέρονται δύο δήμοι ως «Ηρακλείου» προφανώς ο ένας είναι της Κρήτης, ανάμεσα στους δύο δήμους που δεν διευκρινίζεται αν είναι ο δήμος Ηρακλείου Αττικής ή Κρήτης, υπάρχει διαφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Υπολογίζοντας το μέγεθος των δύο δήμων είναι πιο πιθανό το «φουσκωμένο» ποσό να αφορά τον δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Ακόμα και αν αφορά τον δήμο Ηρακλείου Αττικής το ποσό, αυτό είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ και δε φαίνεται κανένα ποσό 27 εκατομμύρια που επικαλείται η διοίκηση.

Αυτή η ύποπτη «διόγκωση» του χρέους από μεριάς της διοίκησης θυμίζει την απόπειρα του πρώην δημάρχου Στ. Γεωργόπουλου ο οποίος στο γνωστό φυλλάδιο με την κρεμάλα, είχε παραποιήσει στοιχεία οικονομικής εφημερίδας και από το πουθενά εμφάνιζε τον δήμο Ηρακλείου να έχει χρέος 20 εκατομμύρια ευρώ. Τότε σε επαλήθευση των στοιχείων που έκανε ΜΟΝΟ το blog ενώ δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα στο θέμα από τον τοπικό τύπο, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο ο δήμος Ηρακλείου δεν είχε αυτό το χρέος, αλλά δεν ήταν καν στην λίστα των 10 πιο χρεωμένων δήμων της χώρας, με τελευταίο τον δήμο Βύρωνα για τον οποίο είχε καταγραφεί χρέος 5.7 εκατομμύρια ευρώ. 



Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το σχέδιο οφειλών ΟΤΑ.