ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 216

Για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοτικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το Οικοδομικό Τετράγωνο 216, καθώς η Δημοτική Αρχή παρουσίασε ένα πλάνο αξιοποίησης του χώρου των 7 στρεμμάτων.

Η έκταση που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πεύκων και Ελευθερίου Βενιζέλου είναι σήμερα διαμορφωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της ως πάρκο αν και παλαιότερα το σχέδιο της διοίκησης του κ. Μαστοράκου ήταν να δημιουργηθεί εκεί το Διοικητικό Κέντρο του Δήμου. Ωστόσο, έπειτα από τις αντιδράσεις περιοίκων και δημοτικών παρατάξεων το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και λίγο πριν τις εκλογές του 2006 ο χώρος διαμορφώθηκε ως πάρκο, ενώ σε ένα τμήμα του στη βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου παρέμεινε ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Η αξιοποίηση του Ο.Τ. 216, που είναι ο μεγαλύτερος ελεύθερος δημοτικός χώρος της πόλης αυτή τη στιγμή, απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή του κ. Παντελή Βλασσόπουλου από την πρώτη στιγμή και επί τάπητος βρέθηκαν διάφορες σκέψεις και προτάσεις με βασικό άξονα την ανακατασκευή του κτιρίου ως χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και τη δυνατότητα κατασκευής πισίνας-κολυμβητηρίου. 

Τον Απρίλιο του 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της διοίκησης, αποφάσισε να αναθέσει στη δημοτική εταιρεία ΚΕΑΕΔΗΑ τη διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης του ακινήτου και την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προς την κατεύθυνση του χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica. Ωστόσο, η εταιρεία εκδήλωσε την αδυναμία της να προχωρήσει στο εν λόγω έργο και έτσι με απόφαση Δημάρχου έγινε απευθείας ανάθεση της εκπόνησης της σχετικής μελέτης σε ιδιωτική εταιρεία η οποία και υπέβαλε την πρότασή της. Αυτήν την πρόταση έφερε η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Σώματος για το 2012. Και υπήρξαν δύο συνεδριάσεις, καθώς στην πρώτη αναβλήθηκε η λήψη απόφασης, αφού η διοίκηση έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από την άρνηση της ΚΕΑΕΔΗΑ να εκτελέσει τη μελέτη. Και στη δεύτερη συνεδρίαση έγιναν προσθήκες στην εισήγηση, ώστε να καλυφθεί (πολιτικά) το σκέλος της ανάθεσης που έκανε ο Δήμαρχος για τη σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης .


Ποιο είναι το σχέδιο
Τα βασικά σημεία της πρότασης όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργο Βλαντή, έχουν ως εξής:
• Γκρέμισμα του παλαιού κτιρίου και χτίσιμο νέου για πολιτιστικές χρήσεις με υπόγειο χώρο στάθμευσης και καλά εξοπλισμένο αμφιθέατρο.
• Κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου
• Κατασκευή αναψυκτηρίου που θα εξυπηρετεί όλες τις ανωτέρω χρήσεις. Ο κ. Βλαντής ανέφερε πως η πρόταση είναι συμβατή με τους υπάρχοντες περιορισμούς στις χρήσεις γης που προβλέπουν κυρίως πολιτιστικές-αθλητικές χρήσεις αλλά και δημοτική αγορά. Ήδη η ανωτέρω πρόταση έχει κοστολογηθεί περίπου στα 3.700.000 ευρώ και έχει “περάσει δια επαίνου”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντιδήμαρχος, ένα πρώτο τσεκάρισμα από τους ειδικούς της Εθνικής Τράπεζας. 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αν κάποιο επενδυτικό σχέδιο ενταχθεί στο πρόγραμμα Jessica εξασφαλίζεται χρηματοδότηση του 70% του συνολικού προϋπολογισμού μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, ενώ το υπόλοιπο τμήμα από λοιπούς πόρους. Από κει και πέρα μπορεί να επιλεχθεί η λύση της εκτέλεσης του έργου από ιδιώτη που θα αναλάβει και την εκμετάλλευσή του μετά την υλοποίησή του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Και εδώ ο κ. Βλαντής σημείωσε πως ο Δήμος σαν παραχωρησιούχος θα μπορεί να διαμορφώσει τους όρους της παραχώρησης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και συμμετοχή του Δήμου (ή της ΚΕΑΕΔΗΑ) σε ένα σχήμα-κοινοπραξία που θα αναλάβει την εκτέλεση και εκμετάλλευση του έργου. “Είναι η αρχή μιας διαδικασίας με πολλά βήματα. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σ' ένα καλό αποτέλεσμα με τη συμμετοχή τη δική σας αλλά και των κατοίκων” τόνισε ο κ. Βλαντής που διαβεβαίωσε πως αυτό δεν είναι το τελικό σχέδιο αλλά και ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ακινήτου θα παραμείνει πράσινο.

Η αδυναμία της ΚΕΑΕΔΗΑ
Ένα βασικό σημείο της κριτικής σχεδόν όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποτέλεσε η ανάθεση που είχε κάνει το Σώμα στη δημοτική εταιρεία, καθώς από τότε προειδοποιούσαν πως η ΚΕΑΕΔΗΑ δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο δεδομένου ότι δεν έχει προσωπικό! Ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ, κ. Χρήστος Καρράς, ανέφερε πως υπήρξε διερεύνηση από την πλευρά της εταιρείας, αλλά διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε η “κατάλληλη εμπειρία” για να υποστηριχτεί σωστά το έργο εκπόνησης της μελέτης και για αυτό επιλέχτηκε ένας πιο έμπειρος φορέας.

Οι διαφωνίες και ενστάσεις της Αντιπολίτευσης
Στην ανάγκη να μην πειραχτεί το πράσινο του πάρκου, στα κενά που υπάρχουν στη μελέτη αλλά και στη μέχρι σήμερα έλλειψη διαβούλευσης με τους κατοίκους στάθηκαν κατά κύριο λόγο οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, αφού παρατήρησε πως αρχικά γινόταν λόγος μόνο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου, τόνισε πως δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση που να επιτρέπει τη διάθεση όλου του χώρου. “Πρέπει να γίνει συζήτηση επί της ουσίας παρουσία και των κατοίκων που θα μας πούνε τι θέλουν” δήλωσε εκφράζοντας την αντίθεσή του στο να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου και στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση του εις βάρος του πρασίνου. 

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, είπε πως η παράταξή του δεν είναι αντίθετη στην ανάπλαση του χώρου συμφωνώντας μάλιστα και στην αναγκαιότητα κατασκευής ανοιχτού κολυμβητηρίου στην πόλη. Καθώς, όμως, ο ελεύθερος αυτός χώρος είναι ο μεγαλύτερος της πόλης, ζήτησε να υπάρξουν πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ διαπίστωσε και κενά στην πρόταση της διοίκησης. Για αυτο και ζήτησε να υπάρχει μια πλήρης εισήγηση της διοίκησης για τη λειτουργία του χώρου συνοδευόμενη και από όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία. Από το “Δίκτυο Πολιτών” η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου αναρωτήθηκε αν υπάρχει η ευχέρεια σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο που δεν έχει άλλους τέτοιους χώρους να γίνονται σχέδια για ανοιχτά κολυμβητήρια και “πολυτελή αναψυκτήρια”. Προειδοποίησε δε πως οι αντιδράσεις των κατοίκων θα είναι μεγάλες, όπως γίνεται κάθε φορά που κάποιο έργο συνδέεται με επιχειρηματικά συμφέροντα. “Αυτό είναι επικίνδυνο μονοπάτι. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Δεν το ψηφίζουμε” ξεκαθάρισε. 

Η Σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κα Μαίρη Ζούνη θύμισε τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από τους κατοίκους και στις οποίες είχε πρωτοστατήσει ως κάτοικος της περιοχής αλλά και Πρόεδρος (εκείνη την εποχή) της Σχολικής Επιτροπής των σχολείων της οδού Πεύκων. Τότε λοιπόν είχαν συγκεντρωθεί 4000 υπογραφές κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν να μην κτιστεί τίποτα άλλο στο οικόπεδο και να υπάρχει ένας χώρος αναψυχής και πρασίνου υποχρεώνοντας τελικά τη διοίκηση να αλλάξει σχεδιασμό και να κάνει το πάρκο. Η πρόταση της ήταν να γίνει μια διαμόρφωση του υπάρχοντος κτιρίου μέσα από την οποία να καλυφθεί και η ανάγκη για κολυμβητήριο και να μην υλοποιηθεί το σχέδιο της διοίκησης. 

Ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου εστίασε την κριτική του στο κολυμβητήριο ζητώντας να έχει κανονικές προδιαγραφές δημοτικού κολυμβητηρίου και να μην γίνει μια “ιδωιτική πισνία που απλά θα εξυπηρετεί το αναψυκτήριο”. Πρόσθεσε δε πως σε αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν θα έπρεπε να είχε γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους “για να είναι θωρακισμένος ο Δήμος”.


• “Με φοβικά σύνδρομα και αρνήσεις δεν προχωράμε πουθενά”
Παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης (βλέπε διπλανό κείμενο) η διοίκηση δεν έκανε πίσω. “Εγώ διακρίνω την αγωνία της Αντιπολίτευσης να μην γίνει κανένα έργο. Καταδικάζουμε με πολλή ευκολία μια πρόταση που μπορεί να φέρει πνοή στην πόλη” αντεπιτέθηκε ο κ. Γιάννης Κεσκινίδης. Ο κ. Βλαντής επανέλαβε πως δεν θα παραχωρηθεί όλος ο χώρος για να γίνει το έργο και στόχος είναι να παραμείνει η μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια ως πράσινο. Για το θέμα του αναψυκτηρίου είπε πως αυτή η χρήση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο καθώς είναι η βασική πηγή εσόδων. Σχετικά με το κολυμβητήριο διαπίστωσε πως όλες οι παρατάξεις συμφωνούν με την αναγκαιότητα, ενώ για τις διαστάσεις απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σε εκείνον τον χώρο πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. “Με φοβικά σύνδρομα και αρνήσεις δεν προχωράμε πουθενά. 

Αξίζει κάποιες φορές να προχωράμε και να δοκιμάζουμε. Αν δούμε ότι η τελική πρόταση μας ικανοποιεί τότε θα συμφωνήσουμε. Αλλά αν δεν υπάρχει κανένα όφελος, το σταματάμε εδώ” κατέληξε. Τελευταίος μίλησε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος που διευκρίνισε και αυτός ότι η πρόταση θα μπει σε διαβούλευση και αφού συζητηθεί θα καταλήξει ο Δήμος. “Αυτή η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με τα σχέδια για το Διοικητικό Κέντρο” διευκρίνισε. Ακολούθησε η ψηφοφορία επί του θέματος με την εισήγηση να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία μόνο από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης με τον κ. Ηλία Μοσχονά να διαφοροποιείται δηλώνοντας παρών.

Από το www.xtypos.gr