ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 24/1

Τις πιο δύσκολες πολιτικά ώρες της μέχρι σήμερα θητείας της πέρασε η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2013.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά πράγματα στο δήμο των βορείων προαστίων γνώριζαν εκ των προτέρων πως η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δημοτική Αρχή, η οποία μετά και την ανεξαρτητοποίηση της κας Δέσποινας Καμπούρη μέτραγε την ημέρα της συνεδρίασης 17 Συμβούλους στο 33μελες Σώμα. Για να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά η παρουσία όλων των μελών του Σώματος στη συνεδρίαση της Τετάρτης σήμαινε πως χρειάζονταν και οι 17 ψήφοι.

Ωστόσο, όσο εξελισσόταν η συζήτηση η κατάσταση ζόριζε όλο και περισσότερο για τη διοίκηση καθώς όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Ο συναγερμός σήμανε όταν και ο Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Ηλίας Μοσχονάς διαφοροποιήθηκε και δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό προκαλώντας αμηχανία στα μέλη της διοίκησης (αλλά και σε κάποιους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης) που ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα καταψήφισης του Προϋπολογισμού. Τι θα σήμαινε αυτό; Αν και στον Καλλικράτη δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα τέτοιο σενάριο, ο προϋπολογισμός θα κατατίθετο στην Περιφέρεια και ο Δήμος για τουλάχιστον δυο μήνες (μέχρι δηλαδή να τον ξαναφέρει η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο) θα ήταν στην εντατική έχοντας το δικαίωμα να πληρώσει μόνο μισθοδοσίες και άλλες επείγουσες δαπάνες.

Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν αγωνιώδεις, καθώς πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας που έγινε περίπου στις 3 τα ξημερώματα με όλους τους Συμβούλους παρόντες και ενώ είχαν προηγηθεί εξίμιση ώρες εξαντλητικής συζήτησης. Η αρνητική εν τέλει ψήφος του κ. Μοσχονά αλλά και η μη παροχή έξωθεν βοήθειας από την Αντιπολίτευση, όπως είχε γίνει στα δημοτικά τέλη, καρδιοχτύπησαν τα μέλη της διοίκησης που είδαν όμως να έρχεται από άλλου βοήθεια, καθώς η κα Δέσποινα Καμπούρη (που είχε ανεξαρτητοποιηθεί μόλις μια ημέρα νωρίτερα!) ψήφισε με βαριά καρδιά τον Προϋπολογισμό διώχνοντας τα σύννεφα που είχαν αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά πάνω από το Δημαρχείο και ανακουφίζοντας τα στελέχη της διοίκησης.

Δήμαρχος: “θα γείρουμε την πλάστιγγα στη θετική πλευρά” 
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, στην εισηγητική του έκθεση αρχικά στάθηκε στις “βαθιές πληγές” που άφησε το 2012 τόσο στην ελληνική Κοινωνία όσο και στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση.

Προχωρώντας στη συνέχεια σε έναν απολογισμό της δραστηριότητας της δημοτικής αρχής ο κ. Βλασσόπουλος υποστήριξε πως μέσα στη χρονιά που πέρασε και παρά τις αντίξοες συνθήκες υλοποιήθηκε “ένα πλούσιο και πολύ-επίπεδο έργο” και μπήκαν “οι βάσεις για το νοικοκύρεμα του Δήμου”. Και ακολούθως πρόσθεσε πως το 2013 θα είναι η χρονιά “που αισιοδοξούμε ότι θα γείρουμε την πλάστιγγα στη θετική της πλευρά”.

Αναφέροντας κάποιες από τις ενέργειες της διοίκησης σημείωσε την εξόφληση σημαντικού μέρους του χρέους προς τους προμηθευτές μέσα από την δραστική περικοπή αναίτιων δαπανών και την ολοκλήρωσε της σύνταξη Οικονομοτεχνικής Μελέτης για την επιμήκυνση των δανείων. Παράλληλα τόνισε πως ο Δήμος είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα λάβουν χρηματοδότηση για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά του αμαξοστασίου του Δήμου που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, στην υλοποίηση προγραμμάτων και στην αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων με μικρό κόστος και στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της πόλης: “και οι δημότες οφείλουμε από κοινού να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες για μια καλύτερη πόλη... Αυτή η κρίση μας πήρε πολλά και θα μας πάρει ακόμη περισσότερα. Ας μας δώσει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, το ενδιαφέρον μας για την πόλη, την θέληση να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε”.

Τα οικονομικά μεγέθη 
Η σύνταξη του Προϋπολογισμού βασίστηκε στα εισπραχθέντα ποσά του 2012 με μια διαφοροποίηση 5-10% προς τα πάνω. Το συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού του 2013 ανήλθε στα 43.411.650,67 ευρώ αν και τα πραγματικά έσοδα του Δήμου, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής, και πάνω στα οποία θα κληθεί να λειτουργήσει ο Δήμος εκτιμώνται περίπου στα 22 εκ. ευρώ. Από κει και πέρα προστίθενται διάφορα ποσά-επιχορηγήσεις που είναι δεσμευμένα και θα δοθούν για συγκεκριμένους σκοπούς όπως η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα προνοιακά επιδόματα κλπ και έτσι φτάνουμε στα 43 εκ. ευρώ.

Ο κ. Λεζγής αναφέρθηκε στην “τεράστια προσπάθεια” που έκανε η οικονομική υπηρεσία για τον περιορισμό των δαπανών (όπως στα καύσιμα, τα ενοίκια) αλλά και στην τόνωση των εσόδων του Δήμου. Παρέθεσε δε συγκριτικό κατάλογο των χρεών που παρέλαβε η διοίκηση την 1-1-2011 και τα οποία ανέρχονταν στα 29.498.141,42 ευρώ με εκείνα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία φτάνουν τα 23.013.193 ευρώ θέλοντας να δείξει πως η διοίκηση κατάφερε παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον να μειώσει το χρέος. Βέβαια το ποσό των 23 εκ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκ. ευρώ όταν αναλάβει ο Δήμος τις οφειλές της ΚΕΑΠΠΗΑ (που είναι υπό εκκαθάριση) και της δημοτικής ραδιοφωνίας. Σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει ο Δήμος αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24, ενώ μόνο μέσα στο 2012 εξοφλήθηκαν 7.

Επικρίσεις από Κουτρούλη και Μαστοράκο
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (“Ηράκλειο - Η Πόλη μας”) η κεντρική πολιτική τοποθέτηση έγινε από τον κ. Κυριάκο Κουτρούλη (σ.σ. ήταν παρών ο επικεφαλής κ. Σπυρόπουλος). “Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς προοπτική για την πόλη που μπορεί να οδηγήσει σε επιτήρηση το Δήμο.....που δείχνει ότι “δεν ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι. Φαίνεται πως δεν έχετε παραδειγματιστεί από το προηγούμενο έτος”” τόνισε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος που υποστήριξε πως από πέρσι μέχρι φέτος δεν έχει γίνει τίποτα στο Δήμο αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημάρχου στην εισηγητική του έκθεση. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση έχασε την ευκαιρία να μην κάνει απλή διαχείριση της φτώχειας αλλά να βοηθήσει τους συμπολίτες της και σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε ως παράδειγμα της δυνατότητα μεγαλύτερης μείωσης των ανταποδοτικών που είχε ζητήσει η παράταξη. Συνεχίζοντας την επίθεση ο κ. Κουτρούλης κατηγόρησε τη διοίκηση πως έχει χάσει τη μάχη της καθημερινότητας και ζήτησε να γίνει ιεράρχηση αναγκών. Κλείνοντας προέβλεψε πως ο προϋπολογισμός θα έχει την τύχη των προηγούμενων ετών από πλευράς εκτέλεσης και έτσι θα σχηματιστούν νέες οφειλές “όμως τότε δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να παίρνουμε επιχορήγηση” κατέληξε.

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, εμφανίστηκε ενοχλημένος από σημεία της εισηγητικής έκθεσης του Δημάρχου θεωρώντας πως αποτελούσαν αιχμές για τη δική του διοίκηση και είπε με νόημα πως οι εποχές τότε και τώρα είναι πολύ διαφορετικές και οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει άρδην εις βάρος του δημότη. Ο ίδιος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλίες και μια λογική αντίστασης, την οποία, όπως είπε, δεν βλέπει στο παρόν σχέδιο. “Είναι ένας κενός προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει με έλλειψη γενναιότητας το παρελθόν. Περίμενα κάτι το διαφορετικό” δήλωσε.

Νίκος Μπάμπαλος: “Αν συνεχίσετε έτσι, θα χρεοκοπήσετε πολιτικά”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος τόνισε πως αν υπάρξουν αστοχίες στον Προϋπολογισμό η Δημοτική Αρχή θα κληθεί είτε να απολύσει προσωπικό είτε να επιβάλλει βαριά φορολογία και εδώ υπογράμμισε πως η παράταξή του θα σταθεί στο πλευρό της διοίκησης ώστε να μην υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προχωρώντας είπε πως σε αυτό το διάστημα των 25 μηνών η διοίκηση δεν επέδειξε αποφασιστικότητα και δεν έλαβε τολμηρά μέτρα κινούμενη “χωρίς σχέδιο ανάλογα με το πως πηγαίνουν τα πράγματα”. Κατηγόρησε, επίσης, τα στελέχη της πως είναι απόντες από τη μάχη της καθημερινότητας σημειώνοντας την κατάσταση της καθαριότητας και την υπολειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, μεταξύ άλλων, και άσκησε κριτική σχεδόν σε όλους τους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας. “Δεν ξέρω αν στο τέλος του 2013 θα οδηγηθούμε σε χρεωκοπία ή επιτήρηση. Αλλά αν συνεχίσετε να διοικείτε με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθείτε σε πολιτική χρεωκοπία” προειδοποίησε τη διοίκηση κλείνοντας.

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ζήτησε ο Σταύρος Γεωργόπουλος
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, γύρισε πίσω στη δημαρχιακή του θητεία υποστηρίζοντας πως η τότε διοίκηση δούλεψε νυχθημερόν και πέτυχε έργο ανάλογο του οποίου δεν υπήρξε σε καμία άλλη τετραετία. Μάλιστα κατηγόρησε τη διοίκηση πως δεν φρόντισε να προωθήσει έργα και πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει ο ίδιος όταν στη διοίκηση (όπως το Κέντρο Υγείας, το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι κλπ) Για τον Προϋπολογισμό σχολίασε πως είναι μη αναπτυξιακός και μη υλοποιήσιμος και δεν θέτει προτεραιότητες. Συνεχίζοντας ζήτησε να βελτιωθεί η πορεία είσπραξης των εσόδων αλλά και να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλοβοήθειας που θα προσφέρει χρηματική ενίσχυση μέσω άτοκων δανείων σε πολίτες του Ηρακλείου που έχουν μεγάλες ανάγκες.

Βασίλης Λυκούρας: “Θέλουν να σταματήσουν την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους” 
Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Βασίλης Λυκούρας κατήγγειλε πως ο παρών προϋπολογισμός αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην “τοπική διοίκηση” όπου πλέον τα περισσότερα χρήματα δεν προέρχονται πλέον από το κράτος αλλά από την φορολόγηση των δημοτών. Και συνεχίζοντας υποστήριξε πως το σχέδιο είναι να απαλλαγεί σταδιακά το κράτος οριστικά από την χρηματοδότηση των δήμων και μια σειρά δημοτικών υπηρεσιών να οδηγηθούν στην αγκαλιά των ιδιωτών.

“Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν να επενδύσουν και να έχουν κέρδος και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος” είπε ο κ. Λυκούρας που είπε πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση για να σταματήσει ο Δήμος να αποτελεί έναν φορομπηχτικό μηχανισμό.

Ειρήνη Κατσινοπούλου: Έμφαση στην κοινωνική πολιτική
H Δημοτική Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, προέβλεψε πως αν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές το μόνο που θα έχουν να κάνουν στο μέλλον τα Δημοτικά Συμβούλια είναι να τηρούν ενός λεπτού σιγή εις μνήμη της Αυτοδιοίκησης. Για αυτό και ζήτησε να υπάρξει αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση ενός γνήσιου λαϊκού θεσμού. Η Σύμβουλος υπογράμμισε την αξία ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ιεράρχηση αναγκών.

Επίσης έθεσε θέμα εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού (έφτασε το 57% στα έσοδα) αλλά και σωστής λειτουργίας υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αλλά και κοινωνικών δομών. Προειδοποίησε δε τη διοίκηση πως οι κοινωνικές συνθήκες αναμένεται να χειροτερεύσουν το επόμενο διάστημα: “Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα σε τελείως διαφορετική βάση. Πολλές οικογένειες έχουν φτάσει στα όρια τους και φοβάμαι ότι ο Δήμος θα κληθεί να καλύψει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που έχει προβλέψει”.

Η από μηχανής... Θεά
Μετά τις τοποθετήσεις των αρχηγών το ενδιαφέρον στράφηκε σε δύο Συμβούλους: τον κ. Ηλία Μοσχονά από τη συμπολίτευση και τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου από την Αντιπολίτευση. Ο πρώτος δήλωσε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ωφέλιμος και αποδοτικός προς τους πολίτες δείχνοντας πως δεν θα ψηφίσει την εισήγηση.

Ο δεύτερος (που είχε ψηφίσει τα ανταποδοτικά) μπορεί μεν να δήλωσε πως ο Προϋπολογισμός πρέπει να περάσει αλλά εξέφρασε τις ενστάσεις για το γεγονός πως δεν έχουν τεθεί προτεραιότητες και δεν έχουν προχωρήσει έργα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Μπροστά στο ενδεχόμενο καταψήφισης του Προϋπολογισμού ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε θέμα διακοπής της συνεδρίασης, ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον Δήμαρχο. Η συζήτηση έτσι συνεχίστηκε μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα με κάποια στελέχη της διοίκησης να κάνουν απολογισμό των δράσεων στους τομείς ευθύνης τους απαντώντας ταυτόχρονα και στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης.

Τελευταίος μίλησε ο Δήμαρχος που επιτέθηκε στους πρώην συνεργάτες του που έχουν διαφοροποιηθεί από τη διοίκηση τονίζοντας πως δεν υπερασπίζονται το έργο στο οποίο συμμετείχαν μέχρι πρότινος και τους κατηγόρησε πως δεν φροντίζουν να ενημερώνουν καν την παράταξη για τις αποφάσεις τους . “Αυτές τις πολιτικές χωρίς αρχές δεν μπορώ να τις παλέψω. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Και οι κρίνοντες κρίνονται” τόνισε.

Τελικά η απροσδόκητη ψήφος ανοχής της κας Καμπούρη υπέρ του προϋπολογισμού ήρθε σαν σανίδα σωτηρίας. Η προβληματισμένη Σύμβουλος ξεκαθάρισε πως διαφωνεί και δεν υποστηρίζει τον Προϋπολογισμό αλλά αναγνώρισε την ανάγκη να ψηφιστεί για να λειτουργήσει ο Δήμος. “Δίνω ακόμα μια ευκαιρία στον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους να δείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για το Δήμο” τόνισε και πρόσθεσε προκαλώντας αίσθηση: “λυπάμαι αν θα στεναχωρήσω κάποιους.

Ετσι ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 17 Συμβούλους. Οι Σύμβουλοι των παρατάξεων “Ηράκλειο Η Πόλη μας” και “Το Όραμα για το Ηράκλειο” και ο κ. Μοσχονάς δήλωσαν παρόντες, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Δίκτυο Πολιτών”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Μοσχονάς είχε ψηφίσει λίγο νωρίτερα (σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Σώματος) το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου με την κα Καμπούρη να δηλώνει παρούσα.

Από το www.xtypos.gr