ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Η Δημοτική Αρχή σε πρόσφατη απόφασή της, προέβη στην μείωση (;) των δημοτικών τελών κατά ποσοστό 3%, ενώ παράλληλα διατήρησε αμετάβλητο τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (Φ.Η.Χ.), ο οποίος είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ελλάδα και ίσως ο υψηλότερος στην Αττική. Προέβη παράλληλα σε μείωση τελών σε πολύ συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κάνοντας ωστόσο έναν αδικαιολόγητο και με προβλήματα νομιμότητας, περιορισμό αυτής μόνο στους δημότες και όχι σε όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου, οι οποίοι επίσης πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη.

Ως προς τα δημοτικά τέλη

Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, θεωρούμε την μείωση (3%) στην οποία προέβη η διοίκηση άκρως υποκριτική, ανούσια, που δεν υπακούει σε κανέναν προγραμματισμό. Υπενθυμίζουμε, ότι τα δημοτικά τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Όταν η μέση μείωση του μισθολογικού κόστους λοιπόν στις ανωτέρω υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 35 %, θα περίμενε κανείς από την δημοτική αρχή, με βάση τον χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών, είτε να προβεί σε μια γενναία μείωση αυτών, που θα προσέφερε μια ουσιαστική οικονομική ανάσα στον κάτοικο του Ηρακλείου, είτε να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις και αιτιολόγηση για ποιο λόγο και με βάση ποιο σχεδιασμό διατηρεί τα δημοτικά τέλη σταθερά. Η δημοτική αρχή προτίμησε για άλλη μια φορά τον δρόμο του επικοινωνιακού χειρισμού: Προέβη σε συμβολική μείωση των δημοτικών τελών (3%) μόνο και μόνο για να καταγραφεί στον Τύπο η λέξη «μείωση»… Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας και του ανούσιου της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρουμε ότι η ωφέλεια από την παραπάνω μείωση για κάθε τετραγωνικό μέτρο είναι 0,0528 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή για μια κατοικία 80 τ.μ., που είναι η μέση κατοικία στο Ηράκλειο, ανέρχεται η μείωση στο αστρονομικό ποσό των 33 λεπτών του ευρώ το μήνα (0,33 €/μήνα) …

Ως προς τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

Από την άλλη, η διοίκηση διατηρεί στο 1,19 €/τ.μ. τον Φ.Η.Χ., ο οποίος, πέραν του γεγονότος, ότι δεν είναι ανταποδοτικός, άρα η επιβολή του είναι προαιρετική, είναι ο υψηλότερος στην Αττική (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην γειτονική Ν. Ιωνία είναι 0,27 €/τ.μ., όπως και στην Κηφισιά επίσης 0,27€/τ.μ.). Το επιχείρημα της διοίκησης «ψηλά τον βρήκαμε» ουδόλως ισχύει, καθώς ουδείς δεσμεύει μια διοίκηση να τον αναπροσαρμόσει προς τα κάτω και κυρίως οι συνθήκες που ζούμε είναι έκτακτες και επιβάλλουν ο δήμος να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Φ.Η.Χ. είναι φόρος (δεν είναι τέλος – δεν είναι ανταποδοτικός), όπως φόρος είναι και ο ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι που ξέρουμε όλοι μας. Ο πρώτος εισπράττεται από τον δήμο, ο δεύτερος από το κράτος και οι δύο διαμέσου του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν … χαράτσι ο ένας, τότε … χαράτσι και ο άλλος. Στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ είδαμε τον δήμαρχο, σε αντιγραφή ως συνήθως άλλων δημάρχων, να ξιφουλκεί εναντίον του και να οργανώνει την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε πολίτες που δεν επιθυμούσαν, ή δεν μπορούσαν να τον πληρώσουν. Στην περίπτωση του Φ.Η.Χ., αντιθέτως, διατηρεί στον δήμο του το υψηλότερο ποσοστό φόρου (χαράτσι) της Αττικής. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Βλασσόπουλο ότι στον δήμο Ηρακλείου ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ. Έχει εκλεγεί δηλαδή πρωτίστως για να ασκεί τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος στον δήμαρχο και μέσα από αυτές να υπηρετεί το κοινό καλό και όχι για να οργανώνει ακτιβίστικες φιέστες, όταν πρόκειται για αρμοδιότητες άλλων κρατικών φορέων… Αν θέλει να κάνει και το δεύτερο, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμπεριφέρεται ομοίως και σε ότι αφορά τις δικές του αρμοδιότητες. Διαφορετικά, αν ήθελε κανείς να συναγωνιστεί σε λαϊκισμό τον κ. Βλασσόπουλο, θα έπρεπε να του προτείνει να αναλάβει να παράσχει δωρεάν νομική υποστήριξη στους πολίτες, που δεν επιθυμούν, ή που αδυνατούν να πληρώνουν τον ακριβότερο Φ.Η.Χ. της Αττικής. Αυτά προς το παρόν.