Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΒΕΙΩΝ

Στις επόμενες μέρες θα ορισθεί το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, θα εκλεγούν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, και κατόπιν ο δήμαρχος θα αποφασίσει ποιοι θα ορισθούν αντιδήμαρχοι.

Για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει κανένα θέμα, θα παραμείνει το ίδιο πρόσωπο Γ. Φαρμάκης, μέχρι το τέλος της θητείας , ίσως το καλύτερο πόστο σε κάθε δήμο, έμμισθη θέση, με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και χωρίς σκοτούρες, βρέξει χιονίσει η καραβάνα θα γεμίσει.

Το ενδιαφέρον είναι για τις θέσεις των αντιδημάρχων.

Ήρθε η ώρα για όσους έκαναν 2 χρόνια υπομονή περιμένοντας κάτι καλύτερο από τον δήμαρχο.
Τέτοιες ώρες είναι δύσκολες για μια δημοτική αρχή, πόσο μάλλον όταν έχει καταγράψει, ήδη, σοβαρές απώλειες.

Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του δημάρχου για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τις αντιδημαρχίες θα προκαλέσει ρήξεις σε κάποιους συμβούλους που θα μείνουν για ακόμα μία φορά εκτός των πλάνων του Βλασσόπουλου.

Ο Βλασσόπουλος είναι της λογικής των ισορροπιών, δεδομένου ότι η διοίκηση αποτελείται από στελέχη 2 διαφορετικών παρατάξεων. Είναι σωστό ότι σε μία συνεργασία πρέπει να τηρούνται ισορροπίες, αλλά σωστότερο είναι, για την θυσία στον βωμό της ισορροπίας να είναι όλοι διαθέσιμοι.

Αυτό που συμβαίνει για ακόμα μια φορά όπως και σε προηγούμενες διοικήσεις, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ πρωτοκλασάτων και πληβείων, που έχει σαν συνέπεια. αφενός την απαίτηση των πρωτοκλασάτων για νευραλγικές θέσεις στην διοίκηση που είναι σίγουρα έμμισθες, και αν δεν είναι έμμισθες έχουν μεγάλη πελατεία που μπορεί να εξασφαλίσει ψήφους, αφετέρου τα πρωτοκλασάτα στελέχη φροντίζουν να είναι κοντά στον δήμαρχο και να συμμετέχουν στις αποφάσεις, δημιουργώντας στην ουσία μία κλίκα που προαποφασίζει και που οι πληβείοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν την συγκατάθεση τους.

Αυτή η κλίκα αποτελείται από 4-5 πρόσωπα ίσως και από 2-3 «εξωσχολικούς», στο σύνολο των 19 συμβούλων της συμπολίτευσης. Οι 14* πληβείοι θέλοντας να δείξουν καλή διαγωγή μήπως και φιλοτιμηθεί ο δήμαρχος την κρίσιμη ώρα να τους υπολογίσει, λειτουργούν σαν στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα.

Τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν μία καλή θέση για τον 1.5 χρόνο που απομένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2014. Ίσως ο Βλασσόπουλος μια και βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ανεξαρτητοποιήσεων και των «αποστατών», να πρέπει να ζητήσει από τους φίλους του να βάλουν πλάτη για να κρατηθούν οι ισορροπίες και να ικανοποιηθεί και κανένας από τους πληβείους. Δε βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο, και να το θυμόσαστε ότι δε πρόκειται να αλλάξουν τα πρόσωπα, άντε το πολύ, να ανακατευτεί η τράπουλα με τα ίδια φύλλα.

Ελπίζω ο δήμαρχος να επιλέξει για αντιδήμαρχο έναν λεβέντη δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος με το που θα πιάσει το πόστο, θα κυκλοφορεί με περικεφαλαία στο δημαρχείο.

*Δεν είναι πλέον 14, ο Π. Περδικάρης και ο Γ. Οικονομίδης έχουν ανεξαρτητοποιηθεί (δηλαδή -2), ο Η. Μοσχονάς και η Δ. Καμπούρη έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την διοίκηση (δηλαδή -4).