ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΣΚΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Απάντηση στις κατηγορίες που διατυπώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Δημήτρης Τσεκούρας για την κατάσταση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος δίνει με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης.
Η ανακοίνωση του κ. Κεσκινίδη είναι η εξής:

“Από την αρχή της θητείας μας έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να οργανώσουμε την διεύθυνση κυριολεκτικά από το μηδέν. Βασική ανάγκη στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι η πλήρης αναδιοργάνωση, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, μιας εγκαταλειμμένης κατάστασης σε όλους τους τομείς. Εκτός από μια σειρά αυτονόητων οργανωτικών δομών που δεν παραλάβαμε, όπως κάρτες προσωπικού, σαφή λειτουργία του γραφείου κινήσεως, καταγραφή αποθήκης κτλ.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος λειτουργεί πλέον σε δύο χώρους (Γραφεία Διοίκησης Διεύθυνσης και Αμαξοστάσιο) από πέντε διαφορετικά σημεία (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Γραφείο Καθαριότητας, Γραφείο Πράσινου, Συνεργείο, Ηλεκτρολόγοι) που λειτουργούσε σκορπισμένη μέχρι το 2011.
Τακτοποιήθηκε πλήρως η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στο έμψυχο δυναμικό της Δ/νσης με αποτέλεσμα σήμερα, ο κάθε εργαζόμενος να βρίσκεται στην θέση πρόσληψης του και παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από το νέο σχεδιασμό της Δ/νσης με ειδικότητες που μέχρι σήμερα, λόγω κακού σχεδιασμού καλύπτονταν παρατύπως (πράσινο, ελαιοχρωματισμοί, γραφείο κίνησης, κ.τ.λ).

Εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία του Γραφείου Κινήσεως αξιοποιώντας πλήρως την νέα εφαρμογή λογισμικού η οποία ήταν εδώ και χρόνια αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση του στόλου, καθώς και η εφαρμογή Auto Focus με την οποία ανά πάσα στιγμή ελέγχουμε τα αυτοκίνητα του στόλου.
Το γραφείο ηλεκτρονικής διαχείρισης αιτημάτων που δημιουργήθηκε έχει ολοκληρώσει από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα 1680 αιτήματα. Η καταγραφή αιτημάτων γίνεται καθημερινά μετά από επικοινωνία των δημοτών στον 5ψηφιο τηλεφωνικό αριθμό 15277. Ενοποιήθηκε η αποθήκη της Διεύθυνσης για καλύτερη διαχείριση και έλεγχο των αναλώσιμων. Τοποθετήθηκε ελεγκτής καυσίμων και τα αποτελέσματα στη μείωση κατανάλωσης των καυσίμων είναι εντυπωσιακά. Η κατανάλωση καυσίμων που το 2009 έφτανε τα 190.000 λίτρα το 2012 είναι στις 130.000 και στο τρέχον έτος αναμένεται περαιτέρω μείωση. Αξιοποιήθηκαν παροπλισμένα ή ξεχασμένα οχήματα και εξοπλισμός (υπερκατασκευές οχημάτων, ασύρματοι, εργαλεία κ.α).
Σχετικά με την αφορμή που επέλεξε η παράταξη Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη για να προβεί σε μικροπολιτικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα έχουμε να απαντήσουμε ότι ο στόλος οχημάτων που παρελήφθη ήταν ελλιπώς συντηρημένος ή παροπλισμένος. Η υπηρεσία προχώρησε σε πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί πόσα αυτοκίνητα μπορούν να είναι αξιόμαχα με το λιγότερο δυνατό κόστος συντήρησης.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η υπηρεσία παρέλαβε εννέα σάρωθρα από τα οποία σε λειτουργία είναι μόλις τα δύο. Ήδη τα δύο οχήματα βρίσκονται σε συνεργείο για γενική επισκευή, πράγμα το οποίο είχε να γίνει για τη στοιχειώδη συντήρηση έξι χρόνια, και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του στόλου και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Τα δύο αγορασμένα πλυντήρια κάδων του Δήμου λόγω κακής συντήρησης ή λάθους επιλογής τύπου, δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του. 

Στην προσπάθεια μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον εξοπλισμό, προχωρήσαμε σε τροποποίηση του ενός οχήματος σε βυτιοφόρο – πυροσβεστικό, ενώ αναζητούμε τον τρόπο που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το άλλο όχημα.
Επιπλέον, στην πλειοψηφία των οχημάτων του στόλου δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και η υπηρεσία είναι σε διαδικασία έκδοσης των νομιμοποιητικών εγγράφων. Αυτονόητες, σταθερές συνθήκες λειτουργίες της υπηρεσίας που θα έπρεπε να υπάρχουν, δομήθηκαν από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από 25 μήνες.
Τέλος, όσον αφορά τα ακριβά δημοτικά τέλη να θυμίσουμε στον κύριο Δημήτρη Τσεκούρα ότι η τελευταία αύξηση δημοτικών τελών έγινε όταν στη διοίκηση του δήμου ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη κος Νίκος Μπάμπαλος και με προσπάθειες ορθολογισμού των δαπανών φέτος μπορέσαμε, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, να κάνουμε την πρώτη μείωση. Στην πρόσφατη θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την καθαριότητα δεν ακούσαμε καμία πρόταση επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζονται ούτε από τον κύριο Τσεκούρα, ούτε από τον κύριο Μπάμπαλο, των οποίων η παράταξη αναλώνεται σε επικρίσεις. Προφανώς γιατί αφενός γνώριζαν πολύ καλά την προβληματική κατάσταση που παραλάβαμε, αφετέρου επειδή η διοίκηση του Δήμου δημιουργεί δομές που θα κάνουν την Διεύθυνση Περιβάλλοντος πιο λειτουργική και αποτελεσματική για τους δημότες”.

Η απάντηση αφορούσε την παρακάτω δήλωση του Δημήτρη Τσεκούρα

Μάθαμε σήμερα για τη βλάβη που παρουσίασε και το δεύτερο αυτοκίνητο - σκούπα της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου. Ας σημειωθεί, ότι το άλλο αυτοκίνητο-σκούπα είναι κυριολεκτικά «παρκαρισμένο», εδώ και μία εβδομάδα, στην οδό Πεύκων λόγω βλάβης και αυτό. Ενώ λοιπόν η Δημοτική Αρχή δεν προέβει σε καμιά ενέργεια, μέχρι αυτή τη στιγμή, για την επιδιόρθωση της βλάβης της σκούπας, βγήκε εκτός λειτουργίας και η δεύτερη. 

Η σημασία της λειτουργίας των αυτοκινήτων αυτών καθίσταται μεγάλη, δεδομένου, ότι στην πόλη μας λειτουργούν τέσσερις λαϊκές την εβδομάδα και οι σκούπες είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο για την καθαριότητα των χώρων. 

Μολονότι η Δημοτική Αρχή διατηρεί ανταποδοτικά τέλη υψηλά, από τα υψηλότερα, δυστυχώς, αν και οφείλει, εντούτοις δεν παρέχει και τις ανάλογες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητος. Η αδιαφορία που έχει δείξει είκοσι πέντε μήνες τώρα στον τομέα της καθαριότητας την καθιστά ανίκανη να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις.
Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, αναρωτιόμαστε, δεν φέρει κανένας ευθύνη για αυτή την κατάσταση;
Γνωρίζετε, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου (συνεργείο) είχαν εντοπίσει εγκαίρως τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα αυτοκίνητα και είχαν ενημερώσει εγγράφως (από το καλοκαίρι) για τις απαιτούμενες ενέργειες, πλην όμως δεν κάνατε τίποτα;
Σας αγγίζει το γεγονός, ότι οι Ηρακλειώτες πληρώνουν ακριβά ανταποδοτικά τέλη, ενώ δεν τους παρέχετε ανάλογες υπηρεσίες ;
Μήπως θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστείτε το βάρος των ευθυνών που σας αναλογούν ;
Βγείτε έξω στους γειτονιές τους δρόμους να δείτε το επίπεδο εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πόλη μας.
Ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του Δήμου”.

Από το www.xtypos.gr