ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής θα έχουμε από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013, καθώς τη θέση του παραιτηθέντος αντιδημάρχου Γιάννη Κεσκινίδη, θα αναλάβει με τις ευλογίες του Δημάρχου Παντελή Βλασσόπουλου και την ομόφωνη στήριξη της εκτελεστικής επιτροπής του συνδυασμού που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλός της συμπολίτευσης Πασχάλης Γονατάς.

Μια κίνηση αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός της Δημοτικής Αρχής καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα (σ.σ δηλαδή μέσα στη ραστώνη του θέρους και όσο εκτιλύσσονταν τα σχέδια του Γιάννη Κεσκινίδη για τα μελλοντικά επιχειρηματικά του ανοίγματα) τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο επικεφαλής της "Ηράκλειο - Επόμενη Μέρα" και βασικός συνεργατικός πόλος της παρούσας δημοτικής αρχής Γιώργος Βλαντής έψαχναν την κατάλληλη λύση εκ των έσω για την "ηλεκτρική" καρέκλα του αντιδημάρχου Καθαριότητας& Περιβάλλοντος.

Μιλάμε για μια αντιδημαρχία αιχμής αφού παραδοσιακά από αυτόν τον τομέα κρίνεται σε σημαντικό βαθμό και η τύχη μιας Δημοτικής Αρχής. Στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και συγκεκριμένα επί των ημερών (και) της παρούσας διοίκησης η συγκεκριμένη αντιδημαρχία πιο πολλές ευκαιρίες για "ίντριγκες" και συντροφικά μαχαιρώματα έχει δώσει, παρά έργο με σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης προς όφελος των ίδιων των δημοτών έχει να παρουσιάσει.

Αποσύρεται από το "Κάδρο" ο Γ. Κεσκινίδης
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα εναλλαγής προσώπων το οποίο είναι ενταγμένο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την περαιτέρω πορεία της Δημοτικής Αρχής στο δρόμο προς τις κάλπες του ερχόμενου Μαΐου (σ.σ με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι για τις 18 και τις 25 για πρώτη και δεύτερη Κυριακή αντίστοιχα).

Ο Γιάννης Κεσκινίδης από την αρχή της θητείας της σημερινής διοίκησης ανήκε στην ομάδα των πιο προβεβλημένων στελεχών της (σ.σ με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα) και ήταν από τα άτομα που ήταν σε θέση να επηρεάζει το Δήμαρχο της πόλης σε μια σειρά ζητημάτων και όχι μόνο σε αυτά που απέρρεαν από τους τομείς ευθύνης του (σ.σ τόσο στον τομέα της Παιδείας - Αθλητισμού & Πολιτισμού αρχικά, όσο και σε λειτουργικά ζητήματα της διεύθυνσης περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά την αποπομπή - παραίτηση του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου Ηλία Μοσχονά)

Τα επιχειρηματικά σχέδια που κάνει ο ίδιος για το μέλλον του (σ.σ στο άμεσο μέλλον στην κεντρική πλατεία της πόλης μαζί με συνεργάτες του θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών καφέ & μαζικής εστίασης) έρχονται σε άμεση αντιδιαστολή με την ιδιότητα του στη διοίκηση του Δήμου.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός της διοικούσας παράταξης λένε πως ο ίδιος κρατούσε σε άμεση γνώση για τις κινήσεις του το Δήμαρχο της πόλης και ότι τον είχε ενημερώσει τουλάχιστον από τις αρχές του θέρους για την πρόθεση του να παραιτηθεί από τη θέση του αντιδημάρχου προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους "κώλυμα" και να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση όμως ήρθε από την πλευρά της "Ηράκλειο- Ανθρώπινη πόλη" με επικεφαλής το Νίκο Μπάμπαλο (σ.σ στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010 ήταν η δεύτερη φορά που κατέβαινε ως υποψήφιος για τη δημαρχία στο Ηράκλειο Αττικής και κατάφερε να μείνει στο παρά ένα εκτός δεύτερου γύρου συγκεντρώνοντας το 20,4% των προτιμήσεων του συνόλου των ψηφισάντων με 3992 ψήφους) ο οποίος παγίως απο το ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου ασκεί αντιπολίτευση και προσδοκά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τα ολισθήματα του συνδυασμού που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου.

Συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου 2013 με επιστολή που κοινοποιεί προς το Δήμαρχο της πόλης, τον επικεφαλής της "Ηράκλειο - Επόμενη Μέρα" Γιώργο Βλαντή και τον πρόεδρο του Δ.Σ Γιώργο Φαρμάκη, ο Νίκος Μπάμπαλος "σηκώνει" πολιτικά το θέμα της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης του Γιάννη Κεσκινίδη και χωρίς να τον κατονομάζει,ουσιαστικά κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για χαριστικές ρυθμίσεις προς όφελος συγκεκριμένης ομάδας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στους οποίους ανήκει και ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος.

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της "Ηράκλειο - Ανθρώπινη πόλη" σημειώνει τα εξής: "Προ ενός έτους περίπου η διοίκηση του δήμου είχε αποφασίσει την μείωση των – λίαν προσφάτως τότε - ορισθέντων τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κατά 35 % !!!

Η Παράταξή μας εξαρχής είχε αντιταχθεί και διαφωνήσει εντόνως στην μείωση αυτή και μάλιστα την είχαμε χαρακτηρίσει ως προκλητική, φωτογραφική και χαριστική, ιδίως ενόψει του ότι το κανονιστικό της περιεχόμενο - άρα και το ευμενές αυτής - αφορούσε και κατελάμβανε μόλις 6 ή 7 επιχειρηματίες (καφετέριες) της κεντρικής πλατείας, την ίδια στιγμή που για όλους τους άλλους δεκάδες χιλιάδες συνδημότες μας (κατοίκους ή επιχειρήσεις) διατηρούσατε τα δημοτικά τέλη και τον Φ.Η.Χ. σταθερά.

Μόλις προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι σε εταιρεία συμφερόντων μέλους της Παράταξής σας, δημοτικό σύμβουλο σας και μάλιστα αντιδήμαρχο, χορηγήθηκε από τον δήμο προ έγκριση προκειμένου να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια) στην κεντρική πλατεία.Ενόψει αυτών σας ρωτάμε εάν υφίσταται κατά την γνώμη σας θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης εκ των ανωτέρω και σε κάθε περίπτωση τι προτίθεστε να πράξετε. Σας ρωτάμε επίσης εάν μπορούν να διατηρηθούν εποπτικές, ελεγκτικές ή άλλες αρμοδιότητες στον εν λόγω αντιδήμαρχο.

Περαιτέρω – και το κυριότερο – επειδή πλέον, από τις έξι (6) ή επτά (7) επιχειρήσεις (καφετέριες) της πλατείας που επωφελούνται από την ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίσατε περί μείωσης των τελών κοινοχρήστων χώρων κατά 35 %, οι τρεις (3) από αυτές σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξής σας, γεγονός που, εκτός από φωτογραφική, συνιστά πλέον και προκλητική την πιο πάνω απόφασή σας, σας καλούμε να επανεισάγεται άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο το γενικότερο θέμα των δημοτικών τελών, ούτως ώστε, για λόγους ισονομίας, να προβείτε σε αντίστοιχου ποσοστού μείωση (35 %) στα δημοτικά τέλη του συνόλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του δήμου μας και κατ’ επέκταση να επανεξεταστεί - προς την κατεύθυνση της ανάλογης με τα παραπάνω μείωσης - το γενικότερο θέμα του ύψους των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες"

Μετά από αυτή την εξέλιξη η δρομολογημένη παραίτηση του Γιάννη Κεσκινίδη πήρε σάρκα και οστά και -όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στο Δήμαρχο- η αντικατάσταση του από τον Πασχάλη Γονατά θα είχε γίνει νωρίτερα αν ο τελευταίος δεν δεχόταν πιέσεις για να πει το τελικό ναι εδώ και ένα μήνα καθώς κάτι οι διακοπές, κάτι η απροθυμία και κάτι η αδυναμία να βρεθεί στέλεχος ικανό να κάτσει στη συγκεκριμένη καρέκλα σε περίοδο προεκλογική έκανε τα πράγματα να καθυστερήσουν κάπως..

Σε θέση καίριας ευθύνης ο Πασχάλης Γονατάς εν μέσω προεκλογικών διεργασιών

..Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο που σκέπτεται και πράττει ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος Γιάννης Κεσκινίδης υποστηρίζουν πως όντας ο ίδιος από τα "πρώτα βιολιά" της παρούσας διοίκησης μετά την παραίτηση του θα παραμείνει στη θέση του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης και θα στηρίζει όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις της διοίκησης .

Ο ίδιος για το θέμα της παραίτησης του δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση -και ούτε πρόκειται να το πράξει άμεσα-καθώς δεν επιθυμεί να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η παρουσία του στην αντιδημαρχία Περιβάλλοντος δεν έχει συνοδευτεί από κάποια επιτυχή αποτελέσματα καθώς η εικόνα της καθαριότητας ειδικότερα στον τομέα της συντήρησης και επέκτασης του πρασίνου είναι τουλάχιστον προβληματική.

Σε ιδιωτικές του συζητήσεις αφήνει την εικόνα ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις του με το Δήμαρχο και ότι έτσι και αλλιώς θα παραιτούνταν των καθηκόντων του αφού σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να επιβαρύνει την -ήδη- δυσχερή θέση της Δημοτικής Αρχής.

Πάντως ανεξάρτητα από τις επιλογές που επέλεξε να κάνει για το επαγγελματικό του μέλλον συνάδελφοι του απο τη συμπολίτευση (που δεν έβλεπαν με ιδιαίτερα καλό μάτι την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη που απολάμβανε από το Δήμαρχο εδώ και μια σχεδόν τριετία) υποστηρίζουν πως ο Γιάννης Κεσκινίδης δέχθηκε τις εξελίξεις με ανακούφιση.

Και αυτό γιατί ο ίδιος μεταπήδησε στη σκληρή πραγματικότητα της καθαριότητας από μια αντιδημαρχία "ιλλουστρασιόν" όπως είναι αυτή του αθλητισμού - πολιτισμού & Παιδείας και εκεί το κόστος είναι ανυπολόγιστο για όποιον τρέφει φιλοδοξίες για το μέλλον σε τοπικό - πολιτικό επίπεδο-ειδικά- όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Με πιο απλά λόγια επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ο Γιάννης Κεσκινίδης απο την πρώτη γραμμή μπαίνει στην εφεδρεία προκειμένου να ασχοληθεί με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αλλά και να προστατέψει το αρκούντως "τσαλακωμένο" προφίλ του σε μια περίοδο προεκλογική που κάνεις δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί τόσο για τη διοίκηση, όσο και για τις παρατάξεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και εποφθαλμιούν με τη σειρά τους το κερασάκι στην τούρτα της εξουσίας.

Στον αντίποδα η περίπτωση του Πασχάλη Γονατά είναι διαφορετική.
Μακριά από κομματικές νεολαίες και κομματικούς διορισμούς ο ζωγράφος και πιστός συνεργάτης του θείου του και γνωστού εικαστικού Ανέστη Πρωταίου προέρχεται από μια σχολή και μια οικογένεια η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό, το μεράκι, την άδολη αγάπη για την πόλη του Ηρακλείου Αττικής.

Για πρώτη φορά επέλεξε να εμπλακεί με το αυτοδιοικητικό τοπίο στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 μέσα από το συνεργατικό ψηφοδέλτιο της "ΑΚΕΠ - Ηράκλειο Επόμενη Μέρα". Κέρδισε την εκλογή του άνετα,βασιζόμενος στη δική του προσωπικότητα και στις άριστα διαμορφωμένες και διαχρονικές σχέσεις που έχει το οικογενειακό του περιβάλλον με το κόσμο που έχει επιλέξει να εκφράζεται μέσα από τη ΝΔ και όχι μόνο.

Ο Πασχάλης Γονατάς είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων που γυρίζει με το μηχανάκι του τις γειτονιές του Ηρακλείου, συνομιλεί με τον κόσμο επί της ουσίας, πίνει τον καφέ του εδώ κια αρκετά χρόνια κάθε πρωί στην Οδό Πευκών και προσπαθεί να λειτουργεί απερίσπαστος και να προωθεί λύσεις με όσα διαθέσιμα μέσα έχει μέσα από οποιοδήποτε τομέα του έχει ανατεθεί από την αρχή της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Λόγω "Καλλικράτη" και της κατάργησης φορέων και οργανισμών που επέφερε στη δομή του Δήμου αλλά και της μείωσης των έμμισθων θέσεων των αιρετών που επιβλήθηκε από τις επιταγές του Μνημονίου έμεινε και υπηρέτησε χωρίς αντάλλαγμα από όποια θέση του ανατέθηκε, πολλές φορές με προσωπικό αλλά και επαγγελματικό κόστος αφού αναγκαστικά άφησε σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις του στο εργαστήρι τέχνης της Οδού Φιλλυρών.

Μέσα από την συνολική του παρουσία αυτά τα δυόμισι και πλέον χρόνια στη διοίκηση του Δήμου από όπου και αν θήτευσε απέδειξε ότι ξέρει να ακούει και να σέβεται τους συνομιλητές του. Έτσι κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση πολιτικών αντιπάλων και φίλων.

Η αρχή της νέας εβδομάδας θα τον βρει στη νευραλγική θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος σε μια θέση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κινούμενη άμμος καθώς η ίδια η Δημοτική Αρχή φρόντισε επιμελώς να κουκουλώσει επιλογές της απελθούσας διοίκησης και παράλληλα δεν φρόντισε να διασφαλίσει τις όποιες κινήσεις έκανε προς τη θετική κατεύθυνση και να κερδίσει αν μη τι άλλο το στοίχημα για ένα στοιχειωδώς καθαρό Ηράκλειο.

Από το facebook του Κων/νου Τατούλη