ΓΙΑΤΙ ΤΟ BLOG ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Κάποιοι μπορεί να αναρωτήθηκαν γιατί το blog μπήκε στον πάγο τους τελευταίους μήνες, κάποιοι θα συμπέραναν ότι εκείνοι που κρύβονται πίσω από το blog βολεύτηκαν και δεν έχουν λόγους να το χρησιμοποιούν πλέον.

Ίσως κανένας να μην σκέφτηκε, όταν ασχολείσαι από μέσα βλέπεις περισσότερο, μαθαίνεις λεπτομέρειες, διαπιστώνεις ότι κάποια πράγματα τελικά δεν αλλάζουν.

Κάποιος φίλος έλεγε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι όποια νέα διοίκηση αναλαμβάνει τον δήμο είναι συνέχεια της προηγούμενης, ανεξάρτητα αν αλλάξουν τα πρόσωπα ή η πολιτικές θέσεις και προεκλογικές δεσμεύσεις.

Έχει απόλυτο δίκιο.

Δυστυχώς αυτό το διαπιστώσαμε και με την διοίκηση του Π. Βλασσόπουλου, που οι Ηρακλειώτες επέλεξαν κάνοντας δώρο στον ίδιο και την παράταξη του την δημαρχεία της πόλης, ελπίζοντας στην καθαρότητα και την «ανεξαρτησία» της παράταξης που είχε μόλις 2 χρόνια ύπαρξης πριν τις εκλογές του 2010.

Ακόμα χειρότερη είναι η διαπίστωση ότι και η αντιπολίτευση παίζει το δικό της παιχνίδι χωρίς να έχει κανένα ενδιαφέρον για το καλό της πόλης.

Εργαζόμενοι στο απυρόβλητο, παντός καιρού και ιδεολογικών θέσεων, φιλικές σχέσεις με την διοίκηση και την αντιπολίτευση, που τελικά ζημιώνουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στον δήμο. Κάποιοι από τους εργαζόμενους που ήταν γνωστοί για την αδιαφορία ή την ανεπάρκεια στην εργασία τους, ξαφνικά έγιναν κολλητοί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους για ακόμα μία φορά κατάφεραν να τους παραμυθιάσουν ή να τους ξεγελάσουν όπως κάνουν πολλά χρόνια, με τους προκατόχους τους.

Οι περισσότεροι που σχολιάζουν στο blog είναι τέτοια πρόσωπα, που γνωρίζουν ότι η μόνη σχέση τους με τα κοινά, είναι για προσωπικό τους όφελος.
Όλοι ξέρουμε τι κάνουμε και τι δε κάνουμε, πότε είμαστε δίκαιοι ή άδικοι, όσοι δε το αντιλαμβάνονται εξαιρούνται αλλά δε δικαιολογούνται.

Τα προβλήματα στον δήμο μας είναι γνωστά, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, και υπάρχει τρόπος εφόσον υπάρχει βούληση να μπορέσεις να βεβαιωθείς για το που υπάρχει πρόβλημα και να το λύσεις. Αν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία δεν έχει γίνει, στην πέσουν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θέλουν να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά - πελάτες, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, δε μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Γενικότερα στην πολιτική υπάρχει έλλειμμα ηθικής, που η ηθική θα έπρεπε να ήταν βασικό συστατικό για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική. Πλέον είναι ψιλά γράμματα αυτά ακόμα και για πρόσωπα που ασχολούνται με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο.

Σκέφτομαι την πρόσφατη περίπτωση υποψήφιας σε νέα παράταξη, που πλαστογράφησε δημόσιο έγγραφο για να πάρει σύνταξη 6 χρόνια νωρίτερα, και φυσικά ο επικεφαλής της νέας παράταξης δεν φάνηκε να αντιδρά, δεν γνωρίζω, κάτι που θα φανεί, αν αντιδράσει προκειμένου να πέσει στα μαλακά η υποψήφια του, και από την άλλη να δούμε και την διοίκηση πως θα αντιμετωπίσει το θέμα.

Το βάλτωμα στην λειτουργία του δήμου μπορεί να οφείλεται σε σεβαστό αριθμό εργαζομένων, αλλά την ευθύνη για αυτή την στασιμότητα την έχει η εκάστοτε διοίκηση.

Για παράδειγμα κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες ότι η διοίκηση καλύπτει 2 πρόσωπα από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου που κινδυνεύουν με σοβαρούς καταλογισμούς.

Από την μία η παράταξη με επικεφαλής των 1 εκ των 2, δημοσιεύει επιθετικά δελτία τύπου, όταν ο ίδιος βρίσκεται υπόλογος, η σοβαρότητα των καταλογισμών ενδέχεται να μην επιτρέψουν να είναι υποψήφιος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η απορία είναι ότι ενώ θα μπορούσε η διοίκηση να απαλλαγεί από τον συγκεκριμένο υποψήφιο, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να τον προστατεύσει.

Πως μετά από όλα τα παραπάνω να ασχοληθείς με τα κοινά?
όταν μάλιστα διαπιστώνεις ότι όλοι λειτουργούν με γνώμονα ένα fair play το οποίο όμως είναι σε βάρος του δήμου και των δημοτών.

Ούτε ο τοπικός τύπος ανοίγει τέτοια θέματα παρότι τα γνωρίζουν πολύ καλά, ούτε δημοτικοί σύμβουλοι φροντίζουν να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία όταν υπάρχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση από την διοίκηση.

Πώς να εμπιστευτείς ένα υποψήφιο για δήμαρχο όταν είναι υπόλογος για κακή διαχείριση, ή όταν δεν σεντράρει υποψήφιο του, που προσπάθησε να κερδίσει 6 χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου.

Έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν πόσοι με την ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη, αμείβονταν επί δημαρχίας Στ. Γεωργόπουλου και αμείβονται ακόμα και σήμερα από τον δήμο χωρίς να παρέχουν τίποτα, και είναι φυτευτοί από τον χώρο την Ν.Δ. και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το Ηράκλειο.

Μήπως οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι γνωστές στην αντιπολίτευση, η οποία ίσως στο πλαίσιο του fair play, δεν ασχολείται μαζί τους για να μην δημιουργήσει προβλήματα στις καλές σχέσεις με την διοίκηση.

Συνεπώς…
γίνεται επιλεκτικά και με όψιμο ενδιαφέρον η όποια αντίδραση για διαφάνεια και ενημέρωση των δημοτών από μεριάς αντιπολίτευσης.

Η πάγια τακτική κάποιων είναι να προσπαθούν να δημιουργούν εντυπώσεις με διάφορα σχόλια τα οποία δεν αναφέρονται στους ίδιους ή στην παράταξη τους, αλλά κυρίως λασπολογούν τον αρθογράφο ή προσπαθούν να οδηγήσουν την συζήτηση εκτός θέματος.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι πλέον η επισφάλεια αφορά όλο και περισσότερους, για τον κοινωνικό κανιβαλισμό έχω γράψει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς δε βάζουμε μυαλό, όταν καίγεται το σπίτι μας, θέλουμε να καεί και του γείτονα…

και ενώ βρισκόμαστε σε πρωτόγονη κατάσταση σαν κοινωνία, με τέτοια μυαλά κάποιοι κόπτονται για τα κοινά, πως συμβαίνει αυτό δε μπορώ να το καταλάβω…