ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 5 Νοεμβρίου συνέβη ένα γεγονός το οποίο θεωρώ ότι πέρασε στα ψιλά αν και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η διοίκηση του Δήμου εισηγήθηκε τη μείωση των ανταποδοτικών τελών για το 2014 σε ποσοστό κατά 5% .

Στην διαδικασία δεν κατάφερε να έχει πλειοψηφία καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση συμπεριλαμβανομένων και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, δεν ψήφισαν υπέρ με το πρόσχημα ότι θέλουν μεγαλύτερη μείωση των τελών.

Τελικά η μείωση των ανταποδοτικών τελών πέρασε με την θετική ψήφο του Γ. Παπαδημητρίου της παράταξης "Όραμα για το Ηράκλειο". 

Το ενδιαφέρον σε αυτό το περιστατικό είναι ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να πιέσει την διοίκηση να κάνει μεγαλύτερη μείωση των τελών με κίνδυνο να χαθεί και το 5% που προτάθηκε.

Είναι πλέον προεκλογική περίοδος και ο στόχος των παρατάξεων είναι να κερδίσουν τις εντυπώσεις ή να βγουν μπροστά σε θέματα που υπόσχονται ότι θα επιλύσουν επιτέλους, εφόσον οι δημότες τους επιλέξουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για την διοίκηση του δήμου.

Μόνο η διοίκηση έχει την δυνατότητα ρεαλιστικής εικόνας για την οικονομική κατάσταση στο δήμο, καθώς έχει μπροστά της 6 μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές, και αυτό το διάστημα δεν είναι λίγο. 

Θα μπορούσε σαν διοίκηση για να καλοπιάσει τους δημότες να προτείνει μείωση 15-20%, δεν γνωρίζω αν και με αυτό το ποσοστό η αντιπολίτευση θα συμφωνούσε ή θα ζητούσε επιπλέον μείωση των τελών. Βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να έβγαινε η αντιπολίτευση και να μιλούσε για μείωση στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και να χρέωνε στην διοίκηση ανευθυνότητα, μια και τα οικονομικά του δήμου δεν βρίσκονται σε καθόλου καλή κατάσταση.

Τελικά μένει η απορία... η αντιπολίτευση γνωρίζοντας ότι έχει τον πρώτο λόγο δεν ψήφισε το 5%, αν η διοίκηση πρότεινε άλλο ποσοστό με το οποίο θα κέρδιζε τις εντυπώσεις, τελικά θα ήταν υπέρ σε αυτό η αντιπολίτευση?